Mutatul sau schimbarea locuintei reprezinta o modificare majora in viata si in rutina copilului. Acesta va fi afectat de toate lucrurile noi care patrund fara drept de apel in viata lui. Isi pot pune amprenta asupra lui si pot aparea stari de frustrare, confuzie, tristete si teama. Ajuta copilul sa vada aspectele pozitive ale mutatului si fa din mutare o experienta placuta!
Familiarizeaza-l cu ideea de mutat si cu noua locatie
Este important ca micutul sa stie ce il asteapta. In acest fel nu va fi luat prin suprindere. Vorbeste-i despre zona noua in care va mutati si expune-i toate aspectele pozitive si de interes pentru el care se regasesc acolo (locuri de joaca, munte sau mare, obiective turistice etc.). Ajuta-l sa inteleaga ca e o oportunitate pentru el si ca se va distra copios!
Puteti sa si vizitati locatia inainte pentru a se familiariza cu ea. De asemenea, este necesar sa ii spui copilului cam in cat timp va avea loc mutarea. Chiar si o data anume ar fi binevenita (sau o perioada - vara, iarna, dupa ziua lui etc. - daca nu e familiarizat cu notiunea de timp), daca o aveti deja stabilita. Copilul va avea astfel timp sa digere totul pana la momentul 0, al mutarii si sa se obisnuiasca mai bine cu ideea.
Respecta reactiile lui
Unii copii pot reactiona pozitiv la ideea mutarii, altii se pot manifesta negativ. Trebuie sa il intrebi ce simte cu privire la aceasta schimbare si sa ii respecti sentimentele. O idee buna este sa implici copilul in procesele decizionale cu privire la viata de familie. Se va simti implicat si va sti ca si opinia lui conteaza.
Discuta cu el despre temeri si emotii
Empatizeaza cu el in ceea ce simte. Spune-i ca intelegi ca e trist pentru ca trebuie sa isi paraseasca prietenii si ca isi schimba gradinita, scoala etc. Si ca este normal sa simta asta. Dar ai grija sa ii subliniezi ideea ca si acolo va gasi prieteni noi si ca nu inseamna ca nu mai poate tine legatura cu acestia.
In ziua de astazi exista atatea metode si cai de comunicare cu persoane aflate la distanta. In plus, se pot vizita periodic si pot merge impreuna in vacante, excursii sau tabere. Este important sa inteleaga ca nu e o separare totala de vechiul mediu.
Daca in orasul in care ati locuit pana acum stau bunicii sau alte rude, atunci asigura-l ca va veti intoarce frecvent acolo. Si ca nu veti pleca pentru totdeauna. Este chiar indicat ca dupa mutare sa va reintoarceti la un moment dat in locul in care ati stat si sa vizitati prietenii si locurile cu care copilul era obisnuit.
Subliniaza lucrurile care NU se vor schimba dupa mutare
Mutatul presupune multe schimbari. Copilul va avea in minte numai ideea ca viata lui se va modifica la 360 de grade si ca nimic nu va mai fi la fel. El trebuie sa vada si sa aiba in vedere si lucruri care nu se vor schimba. In acest fel se va simti in siguranta.
Nu trebuie sa vada totul in termeni de schimbare si atat. Asadar, explica-i si pune-i in vedere si tot ce va ramane la fel dupa mutare. De exemplu, iubirea dintre voi, faptul ca va avea tot o camera a lui, amenajata la fel daca va dori, ca vor avea aceleasi obiceiuri si traditii etc.