Pentru a raspunde, cred ca cel mai potrivit este sa incepem analizand o alta intrebare: Ce dorim sa schimbam la copil prin pedeapsa?
Uneori recurgi la pedeapsa pentru a elimina sau schimba un comportament sau o atitudine care ti se par nepotrivite, deplasate, neconcordante cu propriul tau mod de a te raporta si de a intelege o situatie anume.
In aceste momente este bine sa iti amintesti ca un copil nu are, inca, posibilitatile ta de intelegere a lumii, el raportandu-se diferit de tine la tot ceea ce-l inconjoara.
De asemenea, este foarte important si modul in care copilul invata atitudinile sau comportamentele potrivite diverselor situatii. Daca doresti sa accepte corectia ta, atunci este mai bine sa ii explici ce a gresit, decat sa il pedepsesti.
Altfel, el va invata numai ce ar trebui sa faca pentru a nu fi pedepsit, insa nu va fi convins ca acela este modul cel mai potrivit de a se comporta. Studiile arata ca, pe termen lung, pedepsele (ca si recompensele de altfel) reduc dorinta de a invata.
Ce poti face, in schimb?
In primul rand, copilul trebuie sa fie convins ca ii este ascultat punctul de vedere. Poti incepe prin a-l intreba de ce a ales sa se comporte asa, ce l-a determinat sa aleaga acele cuvinte etc.
Va simti ca il tratezi cu respect si rabdare, invatand ca si el sa se raporteze la cei din jurul lui in acelasi mod. Dupa ce te asiguri ca si-a explicat punctul de vedere, poti trece la pasul urmator, spunandu-i in cuvinte de ce nu esti de acord cu atitudinea lui, unde consideri ca a gresit.
Incearca sa exprimi o dezaprobare ferma, fara sa generalizezi la intreaga lui fire. Poti sa-i spui si care sunt consecintele faptei sau cuvintelor lui, explicand implicatiile.
Daca este un copil mic, e bine ca explicatiile sa fie succinte. Copiii mici isi pot concentra atentia pe durate foarte scurte de timp, astfel ca motivele trebuie sa fie la fel de scurte.
In continuare, puteti trece impreuna la cautarea modalitatii celei mai bune de a face imbunatatiri. Spune-i ce pretentii ai si intreaba-l cum considera ca ar putea face pentru a intampina pretentiile tale pe viitor.
Ii poti indica solutii utile sau poti alege dintre variantele propuse de el. Daca ii vei oferi mai multe variante, el va putea alege singur ce i se potriveste mai bine si nu se va simti fortat sa adopte o atitudine impusa.
La final, copilul tau va ramane cu sentimentul ca, in general, este un copil bun si ca, atunci cand greseste, poate gasi variante de rezolvare.
Oana Soroaga
Psiholog - Psiholog Clinician
Cabinetul BeldeanMed