Sinceritatea este o valoare fundamentala, care trebuie insuflata copilului inca de la varste foarte mici. Pana la prescolaritate si chiar o buna perioada dupa aceea, copilul nu stie care este diferenta dintre adevar si minciuna sau cea dintre planul real si imaginar. El minte fara sa constientizeze ce face si nu trebuie pedepsit. Prescolaritatea este cel mai potrivit moment pentru a ajuta copilul sa inteleaga de ce nu este bine sa minta si cat este de important sa spuna mereu adevarul!
Motive pentru care mint copiii
La varste foarte mici, copilul nu isi da seama ca minte. Insa in momentul in care incepe sa inteleaga ce sunt minciunile si ce efect au asupra celorlalti, copilul apeleaza la ele din acelasi motiv pentru care o faci si tu, uneori, ca adult:
- pentru a nu fi certat sau criticat;
- pentru a scapa "basma curata" din situatii neplacute si a ocoli pedepsele;
- pentru a castiga atentia, respectul si admiratia celor din jur;
- pentru a manipula o situatie in favoarea lui;
- pentru a evita sa raneasca pe cineva drag;
- pentru a "acoperi" pe cineva care a gresit, din prietenie.
Cum incurajezi copilul sa spuna adevarul?
Este important sa incurajezi constant copilul sa fie sincer, inca de dinainte sau din perioada in care incepe sa inteleaga diferenta dintre adevar si minciuna. Daca ajunge la etapa in care constientizeaza diferenta intre cele doua si minte intentionat, iti va fi destul de greu sa ii remodelezi comportamentul.
Evita sa il pedepsesti cand minte!
Copilul prescolar are tendinta sa deformeze adevarul si sa nascoceasca lucruri ca parte din procesul firesc de dezvoltare. El nu o face intentionat sau cu un scop premeditat. In perioada prescolara, lumea si prietenii imaginari sunt mai prezenti ca oricand in viata lui. Sa nu te miri daca da vina pentru boacanele sale pe un monstru sau chiar pe unul dintre prietenii lui invizibili.
Imaginatia lui este mai in verva ca niciodata la aceasta varsta. O exploateaza din plin pentru a intelege mai bine mediul inconjurator si a se adapta la situatii noi. Inca nu face foarte bine diferenta intre planul imaginar si real.
Este inutil sa il pedepsesti pentru micile minciuni pe care le plasmuieste. Mai important este sa incepi sa il inveti sa faca diferenta intre cele doua planuri si abia apoi sa inteleaga ce este o minciuna si cum ii afecteaza pe ceilalti.
Fii un model de sinceritate si onestitate pentru el!
Copilul care minte are cel mai adesea parinti care mint foarte mult. Ei seteaza un exemplu negativ pentru el. Uneori, fara sa iti dai seama, chiar tu sa iti incurajezi copilul sa denatureze intentionat adevarul, pentru a-si urmari propriile interese.
Nu uita ca, la varste mici, copilul invata cele mai multe lucruri imitand gesturile si comportamentele din jurul lui. Daca tu si ceilalti membri ai familiei obisnuiti sa mintiti adesea, iar copilul este martor cand o faceti, cu siguranta ca va prelua modelul in comportamentul lui. El va gandi ca nu este nimic rau in a spune minciuni, cata vreme modelele lui cele mai importante, mami si tati, o fac.
Fii sincera cu copilul tau!
Este recomandat sa fii sincera cu toti cei din jurul tau si sa nu ii oferi nicio ocazie copilului sa vada ca minti. Dar la fel de important este sa fii intotdeauna sincera si cu el. Parintii au tendinta sa minta copiii atunci cand se afla in situatii dificile, cu scopul de a-i proteja. Cand un subiect este prea delicat sau o situatie destul de greu de inteles de cel mic, prefera fie sa il minta prin omisiune, fie sa ii "fabrice" niste raspunsuri cat mai confortabile pentru el.
Nu poti avea pretentia ca cel mic sa fie sincer, atat timp cat tu il minti frecvent. In orice situatie te-ai afla sau orice subiect ai avea de abordat cu el, exista intotdeauna un limbaj potrivit, pentru a-i vorbi copilului despre el, fara a-l minti. Nu este nevoie sa ii dai detalii tehnice sau complicate, pe care nu le-ar intelege. Dar trebuie sa fii constienta de faptul ca nicio varsta nu este prea mica pentru ca cel mic sa afle ca animalutul de companie sau o ruda a murit, ca ai ramas fara serviciu si ca familia trece printr-o situatie grea sau ca cineva este bolnav.
In situatia in care incerci sa maschezi adevarul si sa-i prezinti o situatie trista sau dureroasa ca fiind optimista si vesela, copilul devine confuz. El simte nesiguranta si stresul prin care treci, iar ceea ce ii spui este in contradictie cu modul in care te comporti. Este crucial sa lasi liniile de comunicare deschise cu copilul si sa gasesti mereu cuvintele potrivite pentru varsta si nivelul lui de intelegere. In acest fel, copilul descifreaza mesajul, dar nu se panicheaza sau ingrijoreaza foarte tare.
Nu ii oferi posibilitatea sa minta!
Multi parinti creeaza, involuntar, situatii in care servesc pe tava copilului sansa de a "tranti" o minciuna. Ii dau de ales intre a spune adevarul sau o minciuna, iar copilul profita de aceasta oportunitate, pentru a-si urmari propriul interes.
De exemplu, daca stii sigur ca a spart o vaza, nu il intreba "tu ai spart vaza?" sau "cine a spart-o?", pentru ca ii oferi ocazia sa minta. O abordare mai buna este sa il intrebi "de ce ai spart vaza?", aratandu-i astfel ca stii deja ca este vinovat. Ii oferi astfel posibilitatea de a-ti da o explicatie pentru comportamentul lui, nu si de a nega fapta.
Stabileste un sistem de reguli bine pus la punct!
Este important sa incepi consolidarea unui sistem de reguli si limite comportamentale copilului inca din fasa. Pe masura ce creste, trebuie sa adaptezi sistemul constant cu noi reguli. Este timpul sa impui reguli clare cu privire la minciuni.
Nu uita sa stabilesti si consecintele sau pedepsele in cazul incalcarii lor. Copilul va sti la ce sa se astepte si va actiona in cunostinta de cauza. Adapteaza intotdeauna severitatea pedepselor la gravitatea sau efectele pe care le-a produs minciuna copilului.
De asemenea, fa-l sa inteleaga ca "minciuna recunoscuta este pe jumatate iertata" si ca te vei supara mai putin pe el daca spune adevarul, decat daca minte.
Copilul minte cel mai adesea pentru a nu fi certat sau pedepsit. Daca esti sincera cu el si ii spui exact ce astepti de la el si ca repercusiunile sunt mai mici in cazul in care spune adevarul, s-ar putea sa nu mai fie tentat sa minta.
Tu cum ti-ai invatat copilul sa spuna adevarul? Spune-ne trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!