Lucruri pe care parintii copiilor anxiosi ar trebui sa le incerce

/ / Modificat: 2014-08-20
Lucruri pe care parintii copiilor anxiosi ar trebui sa le incerce

Anxietatea este o problema cu care se confrunta adultii si copiii deopotriva. Cand gandurile negative si raspunsul pe care il declanseaza se rasfrang asupra copilului tau, este lesne de inteles ca ai fi dispus sa faci orice pentru a-l ajuta sa isi elimine anxietatea.

Cum procedezi, insa? Demersul nu este unul facil, dar poate fi dus la bun sfarsit cu succes. Iata 4 lucruri pe care orice parinte al unui copil anxios ar putea sa le incerce! De multe ori, raspunsul unui parinte la anxietatea copilului in fata unor situatii bine definite parcurge anumiti pasi concreti. Initial, incerci sa il linistesti, spunandu-i ca nu are niciun motiv sa se teama. Apoi, cand metoda nu da rezultate, ii reamintesti ca poate avea incredere deplina in tine cand ii spui ca nu i se va intampla nimic rau.

In cele din urma, cand copilul, desi pare sa te asculte, refuza sa cedeze insistentelor tale, joci cartea parintelui autoritar si il obligi sa se expuna stimulilor care ii declanseaza anxietatea, simtindu-te ingrozitor de vinovat cand ii zaresti privirea infranta. Din fericire, exista si alternative la acest parcurs pe care il bifezi constiincios ori de cate ori copilul tau se confrunta cu stari de anxietate.

Invata sa il linistesti

Cand anumiti stimuli ii declanseaza copilului anxietatea, cortexul prefronal, partea rationala a creierului, intra intr-o stare de latenta, ceea ce inseamna ca partea emotionala se supraactiveaza. Cum se traduce aceasta modificare in comportamentul copilului si, de fapt, al oricarui om anxios? Prin incapacitatea de a gandi logic si rational.

Asadar, in acest momente, oricate argumente logice, perfect valabile, i-ai aduce prichindelului, acesta nu va vedea mai departe de anxietatea care ii intuneca perceptia corecta asupra realitatii. Acestea fiind spuse, pentru a reusi sa spargi bariera si sa il faci pe cel mic sa te asculte cu adevarat, in loc sa raspunda doar prin prisma emotiilor intense pe care le resimte, este important sa incerci sa il linistesti.

Cum procedezi? Faceti amandoi o pauza si respirati profund de cateva ori. Apoi, dupa ce copilul s-a linistit putin, arata-i ca ii intelegi suferinta - empatizeaza cu el, astfel incat micutul sa vada ca esti de partea lui. In cele din urma, incercati sa gasiti impreuna solutii viabile pentru problema data.  

Povesteste-i despre anxietate

O metoda excelenta de a starpi orice "demon" este de a-l scoate la lumina si a-l analiza pe toate partile. In acest sens, poti sa ii povestesti despre anxietate si ce inseamna ea, insistand asupra faptului ca este o reactie absolut normala, ca toata lumea se confrunta cu ea la un moment dat si ca, de fapt, este un mecanism de aparare in fata unui pericol.

Ii poti povesti, printre altele, ca, demult de tot, pe vremea stramosilor nostri, o permanenta stare de alerta era necesara pentru a proteja primii oameni de pericole reale - pradatorii care pandeau la orice colt. Astazi, acesti pradatori nu mai exista, insa creierul nostru a pastrat amprenta evolutionara sub forma anxietatii, adica raspunsul la stimuli pe care ii percepem ca fiind periculosi, chiar daca, din punct de vedere rational, acestia nu sunt astfel.  

Transforma anxietatea intr-un personaj

O alta modalitate eficienta de a-ti ajuta copilul sa isi gestioneze anxietatea, mai ales atunci cand tu nu esti in preajma pentru a-i oferi o mana de ajutor, este aceea de a o transforma intr-un personaj.

Spune-i prichindelului ca acest personaj, pe care copilul il poate numi asa cum isi doreste, traieste in creierul primitiv si ca incearca doar sa il protejeze atunci cand se afla in anumite situatii. Bineinteles, uneori, acest prieten scapa de sub control, caz in care el, copilul, trebuie sa ii spuna ca nu are de ce sa se teama si sa il linisteasca.  

Invata-l sa isi vaneze gandurile distorsionate

Iti poti ajuta copilul sa isi gestioneze anxietatea oferindu-i o metoda prin care sa o lege de realitate. Asadar, propune-i un joc in care el este un vanator de ganduri care ii provoaca anxietate.

Cand descopera un astfel de gand - de pilda, "Nimeni nu ma place" -, trebuie sa adune indicii care fie sa confirme gandul - "Azi nu m-am jucat cu nimeni in pauza la scoala" -, fie sa il infirme - "Paula isi face temele cu mine, este prietena mea cea mai buna". Treptat, va descoperi ca gaseste indicii suficiente pentru a inlatura gandurile neadevarate care ii fac rau.

Tu cum iti ajuti copilul anxios? Impartaseste-ne din experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Anxietate copil Copil anxios Linistire copil anxios

Articole recomandate

Citeste si despre