Ai auzit despre tulburarea proceselor senzoriale in randul copiilor si te intrebi daca si al tai ar putea suferi de asa ceva? Ne dorim sa te stim informata, asa ca am facut o incursiune in istoricul acestei afectiuni si vrem sa te lamurim cu privire la manifestarile sale si la simptomele care o insotesc.
Iata cateva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre tulburarea proceselor senzoriale la copii!
Ce este tulburarea proceselor senzoriale?
Tulburarea proceselor senzoriale, numita in trecut si disfunctia integrarii senzoriale este o afectiune care rezulta atunci cand semnalele senzoriale sunt primite, dar nu sunt interpretate normal de catre sistemul nervos.
In cele mai multe dintre cazuri, aceasta se manifesta in simtul atingerii. Copiii pot interpreta gresit anumite senzatii sau temperatura si pot simti durere atunci cand nu este cazul sau dimpotriva, pot sa nu simta deloc durerea in situatii in care o persoana care nu sufera de aceasta tulburare ar simti-o destul de intens.
Uneori, simpla imbracare a hainelor poate fi interpretata drept o experienta dureroasa, pentru ca cei care sufera de aceasta tulburare ar putea avea chiar si momente in care nu suporta sa fie atinsi.
Trecerea mainii prin par sau mersul pe jos pot deveni atat de frustrante uneori, incat copiii ar putea izbucni in plans. Temperatura din camera sau cea a apei, atunci cand ii faci baie copilului, pot fi in egala masura motive ale disconfortului.
Copiii care sufera de tulburarea proceselor senzoriale pot deveni hipersensibili (prea receptivi la stimularea senzoriala), hiposensibili (mai putin receptivi decat este normal) sau pot manifesta ambele simptome, pe rand. Acestea variaza de la un copil la altul, cei mai multi dintre ei au reactii mixte insa.
Cat de comuna este tulburarea proceselor cognitive si cum se trateaza?
Rezultatele studiilor oscileaza intre o pondere a tulburarii proceselor cognitive care variaza de la 1 din 20 de copii la 1 din 6 copii.
Terapia ocupationala este forma principala de tratament pentru copiii care sufera de tulburari ale proceselor cognitive. Aceasta afectiune nu este tratata adesea pana cand copilul ajunge la varsta de 4 ani si jumatate, iar uneori diagnosticul poate fi stabilit cu precizie abia in jurul varstei de 6-7 ani.
Simptomele tulburarii proceselor cognitive
Simptomele care insotesc aceasta afectiune sunt foarte variate si difera de la un caz la altul, insa exista si o lista a celor mai comune semne pe care le acuza majoritatea copiilor. Acestea pot fi de regula clasificate in functie de varsta.
Simptomele la sugari si copii mici
Copiii mici care sufera de aceasta tulburare pot intampina dificultati atunci cand mananca, refuza sa stea cu oricine altcineva in afara ingrijitorului principal, adorm foarte greu si dorm cu intreruperi, sunt foarte irascibili atunci cand sunt imbracati si par sa se simta inconfortabil in orice haine, se joaca rar cu jucariile care impun dexteritate, le este greu sa isi directioneze atentia de la o activitate la alta, par sa ignore durerea sau raspund greu la aceasta, isi arcuiesc spatele atunci cand sunt imbratisati, nu se calmeaza cu ajutorul suzetei, vocea parintilor si jucariile nu ii linistesc, au un echilibru precar, vocalizeaza rar si putin, sunt foarte activi si uneori par sa aiba reactii mai intarziate decat ceilalti copii.
Simptomele la prescolari
Prescolarii care sufera de tulburarea proceselor senzoriale sunt antrenati mai greu sa foloseasca toaleta si sunt foarte sensibili la stimuli. Uneori, acestia nu suporta atingerea, zgomotul, mirosurile puternice si reactioneaza exagerat la ele.
Pot sa nu simta intotdeauna atunci cand sunt atinsi si intampina dificultati in a invata sa-si foloseasca pe deplin abilitatile motorii, asa ca imbracatul sau folositul creioanelor pot fi sarcini dificile pentru ei.
Par nesiguri in legatura cum se misca in spatiu corpurile lor, asa ca sunt destul de neindemanatici si intampina dificultati in a invata miscari noi, ramanand fideli celor constante, pe care le cunosc si le exerseaza zilnic.
Ating tot ce se afla in jurul lor si uneori sunt agresivi sau pasivi si isi fac cu greu prieteni noi. Copiii cu aceasta tulburare sunt intensi si exigenti, greu de calmat si la fel de greu de adaptat la schimbari de orice fel.
Discursul lor este mai greu de inteles, iar instructiunile pe care le primesc, la randul lor, par incoerente pentru ei.
Simptomele la scolari
Chiar si atunci cand ajung la varsta la care pot merge la scoala, copiii cu aceasta tulburare sunt in continuare foarte sensibili la stimuli, au reactii exagerate si nu suporta zgomotele, atingerea si mirosurile pregnante.
La locul de joaca se simt coplesiti, la fel cum se simt si la scoala sau in recreatii. Isi indeplinesc cu greu sarcinile si capacitatile lor motorii sunt in continuare reduse fata de cele ale altor copii de varsta lor.
Activitatile noi sunt foarte solicitante pentru ei si foarte dificile. Cuvintele care suna asemanator pot fi adesea confundate, iar intrebarile si cererile pot fi intelese gresit de catre acesti copii.
Cititul este de asemenea dificil, mai ales cu voce tare; ritmul este ezitant, iar discursului ii lipseste fluenta.