Orice schimbare in rutina sau programul obisnuit al copilului este o sursa de stres si disconfort pentru el, mai ales daca nu este pregatit din timp pentru ea. Plecarea in delegatie a unui parinte, indiferent ca este pe termen scurt sau lung, poate afecta serios dezvoltarea emotionala a copilului, daca nu este planificata corespunzator. Iata cateva sfaturi importante prin care sa faci despartirea de copil mai usoara si sa il pregatesti pentru plecarea ta!
Anunta-l cu cel putin cateva zile inainte!
Indiferent ca este vorba de o zi sau o luna, plecarea unui parinte de acasa este un factor puternic de stres in viata copilului. Daca nu este pregatit corespunzator, devine angoasat cu privire la plecare. Traieste un puternic sentiment de abandon, care-i afecteaza sanatatea emotionala. De aceea, este important ca plecarile in delegatii, indiferent ca sunt scurte sau lungi, sa fie planificate corespunzator si sa fie anuntate, din timp, copilului.
In acest fel, cel mic nu este luat prin surprindere si are timp sa se obisnuiasca cu ideea si sa inteleaga mai bine scopul plecarii. Este recomandat ca anuntul sa fie facut de parintele care urmeaza sa plece, chiar daca participa amandoi la conversatie. Este un fel de asigurare pe care i-o ofera aceasta discutie din care afla ca parintele se va intoarce, ca vor tine legatura si ca nu il va parasi pentru totdeauna.
Ofera-i cat mai multe detalii ale plecarii!
Familiarizeaza copilul cu delegatia ta, oferindu-i cat mai multe detalii ale plecarii. Nu intra in amanunte legate de munca, pe care nu le-ar putea intelege, dar spune-i ca pleci pentru x zile, ca vei merge cu avionul, vei sta la un hotel si ca vei munci. Anunta-l si data la care te vei intoarce.
Pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine conceptul de timp si perioada in care vei fi plecata, faceti impreuna un calendar, in care notati zilele in care vei lipsi, pentru ca cel mic sa-l urmareasca zilnic, pana la revenirea ta. In acest fel, nu doar ca il asiguri ca te vei intoarce, dar ii reduci un pic si din anxietatea care-l cuprinde din cauza plecarii tale.
Pastreaza-i rutina zilnica!
Nu accentua si mai mult anxietatea copilului schimbandu-i rutina. Incurajeaza parintele care ramane acasa sau persoana care va sta cu copilul, in lipsa ta, sa-i pastreze rutina cu care este obisnuit. Copilul va avea astfel un oarecare sentiment de normalitate, in ciuda absentei tale.
In plus, nu este indicat sa pui si mai multa presiune pe umerii lui. Este suficient ca absenta unui parinte de acasa este o sursa de stres pentru el. Nu vrei ca si alte modificari din viata si programul lui sa-i accentueze presiunea emotionala pe care deja o resimte.
Ia-ti la revedere, dar fa despartirea cat mai usoara!
Nu pleca niciodata in delegatie fara sa-ti iei ramas bun de la copil. Ai grija insa ca despartirea sa nu fie presarata de momente nostalgice si plansete care ar putea accentua si mai mult tristetea si anxietatea copilului.
Cel mai potrivit mod de a-ti lua ramas bun de la cel mic este sa-l imbratisezi, sa-l saruti pe frunte, sa-i spui cat de mult il iubesti, dar mai ales cand te vei intoarce, pentru a sublinia ideea revenirii in sanul familiei. Apoi, spune-i ca vei tine legatura cu el zilnic, la telefon sau pe internet, si iesi repede pe usa, fara a te uita inapoi.
Tine legatura cu el in fiecare zi!
Tine-te de promisiune si ia legatura cu copilul in fiecare zi, astfel incat sa te simta aproape. Ai grija insa ca discutiile sa nu fie lungi, intrucat vei accentua anxietatea de separare si va veti intrista reciproc. Mentine un ton vesel si optimist in timpul fiecarei conversatii, pentru a-i da copilului o stare de bine. Nu vorbi prea des cu el, intrucat vei accentua disconfortul emotional provocat de plecarea ta de acasa.
Fii afectuoasa la intoarcere!
Oricat de obositoare ori solicitanta a fost delegatia, nu uita sa te intorci la copil cu zambetul pe buze si mai iubitoare ca niciodata, astfel incat sa-i arati ca i-ai simtit lipsa.
Tu ce alte secrete sau sfaturi importante mai cunosti pentru a face plecarea in delegatie mai usoara pentru copilul tau? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!