Cat de greu ii este unui copil, atunci cand nu-i vorbesti cu dragoste

/ / Modificat: 2019-06-06
Cat de greu ii este unui copil, atunci cand nu-i vorbesti cu dragoste

Nu suntem pe deplin constienti de impactul cuvintelor, dar adevarul este ca ele modeleaza lumea noastra de la o varsta frageda.

De fapt, sfaturile si certurile parintilor si ale profesorilor pe care le auzim in copilarie devin, adesea, o voce interioara care ne insoteste de-a lungul vietii noastre adulte.

Impactul imens al cuvintelor negative

Cercetatorii de la Laboratorul National Brookhaven, SUA, au analizat modul in care utilizarea sistematica a cuvintelor negative afecteaza oamenii. Rezultatele, publicate in jurnalul "Emotion", arata ca ascultarea cuvantului "nu" pentru o singura secunda stimuleaza productia de cortizol, hormonul de stres, care la niveluri ridicate la copii poate afecta functia creierului.

Ei au apreciat de asemenea ca atunci cand oamenii au facut o lista de cuvinte negative, intr-un timp foarte scurt, starea lor de spirit s-a inrautatit si au inceput sa apara ganduri negative. Ca si cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, efectul cuvintelor negative se amplifica si mai mult cand un copil le aude si este destinatarul direct.

Aceste rezultate nu ar trebui sa surprinda de vreme ce dam un sens negativ acelui tip de cuvinte care activeaza amigdala, centrul de comanda emotional, cu scopul de a evalua nivelul de risc pe care acest discurs il reprezinta pentru fiecare. Astfel, daca un micut este expus tot timpul unor cuvinte negative care pot parea amenintatoare, este probabil sa traiasca intr-o stare de stres continuu.

Etichetele negative pot insoti copilul de-a lungul vietii lui

Chiar mai rau este atunci cand cuvintele negative devin etichete. Multi parinti tind sa-si mustre copilul prin folosirea unor calificative negative precum "esti rau, lenes, rasfatat, prost ...".

Aceste cuvinte nu eticheteaza un comportament, ci personalitatea copilului, astfel incat acestea pot deveni o profetie care se implineste. Studiul clasic realizat de psihologii Rosenthal si Jacobson a demonstrat consecintele teribile ale efectului Pygmalion.

Ce este efectul Pygmalion

O profetie autorealizabila, altfel spus, un fenomen de natura psihologica, presupunand modificarea comportamentului unui individ de asa maniera incat ceea ce, la un moment dat, nu ar fi fost decat o posibilitate, printre altele, sa devina realitate, prin focalizarea pe respectiva situatie. Mai simplu, cu cat asteptarile, fata de o persoana, sunt mai mari, cu atat aceasta va ajunge la o performanta mai mare.

Problema este ca, la un anumit punct, prin ascultarea continua a acelorasi cuvinte, copilul ajunge sa le accepte si sa le incorporeze in personalitatea lui. In acest fel, daca parintii ii spun ca este lenes, el va deveni lenes, pentru ca el va crede ca nu are rost sa incerce sau ca nu poate face lucrul respectiv. Prin urmare, etichetele negative trebuie sa aba o limita.

Pe de alta parte, utilizarea etichetelor si a adjectivelor negative va deveni calea de comunicare a copilului, care le va folosi si cu colegii si chiar si cu adultii. Va invata sa comunice din negativitate, ceea ce ii va crea suficiente probleme in relatiile lui interpersonale.

Educarea intr-un mediu pozitiv de comunicare

Indiferent cat de rau s-a comportat copilul tau, este important sa te asiguri ca poti crea un mediu pozitiv de comunicare. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i scuzi micutului comportamentele rele, dar poti disciplina prin dragoste si respect, fara a recurge la etichete negative sau la jigniri care ii afecteaza stima de sine.

Un punct bun de plecare este sa te asiguri ca el stie ca, desi uneori il certi sau il pedepsesti, il iubesti neconditionat. Copilul trebuie sa stie clar ca-i pedepsesti comportamentul rau, nu pe el ca persoana. Si asta pentru a dezvolta o comunicare mai pozitiva in casa, benefica pentru toata lumea.

Taguri Emotii copii Dragoste copii Vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre