"Mami, m-am indragostit!"
Nici nu implineste bine 2-3 anisori, ca il auzi pe micutul tau ca iti da o veste mare: "mami, mi-am facut iubita/iubita". Ba mai mult, te anunta ca are o iubire si la gradi, si la cursurile de dans si inca una in parc la joaca. Cum percep copiii mici sentimentul de iubire fata de sexul opus?
Prima iubire... apare la varsta gradinitei
Dragostea chiar nu are varsta si, desi parintilor le e greu sa asocieze sentimentele de iubire si ideea de iubit/iubita la copii de cativa anisori, aceste sentimente exista, spun psihologii. Si le traiesc la fel de intens ca un adult, desi nu ne dam seama.
Specialistii sustin ca cei mai multi copiii se indragostesc la varsta la care ajung la gradinita, pe la 4-5 anisori.
Cum recunosti un copil indragostit?
Te-ai uitat in oglinda sau te-ai observat vreodata cand ai avut fluturasi in stomac? Ei bine cauta aceleasi semne la copilul tau in preajma iubitei sau iubitului:
• inrosirea obrajilor;
• fastacirea;
• dorinta de a imparti jucariile si mancarea;
• dorinta de a face cadouri si de a oferi mici atentii etc.
Complexul lui Oedip si sentimentul de iubire la copii
Nu uita insa ca inainte de varsta de 3 ani toti copiii manifesta ceea ce se cheama complexul Oedip. El este o prezenta normala in dezvoltarea copiilor. Initial, copiii sunt atasati de mama, care este prima persoana si primul obiect al iubirii, cea care satisface nevoile fundamentale de foame, ingrijire si iubire.
Mai apoi, pe la 2-3 ani, apare si relatia directa cu tatal, astfel incat copiii incep sa relationeze si cu sexul masculin. In aceasta perioada micutii "invata" ca iubirea este intre un barbat si o femeie.
Acum ei incep sa se joace "de-a mama si tata" si dezvolta o afectiunea speciala pentru parintele de sex opus, caracterizata prin manifestari de diferite feluri.
Cum reactionezi cand copilul iti spune ca e indragostit?
Nu face haz de necaz!
Nu incepe sa spui ca nu e varsta potrivita, ca el nu stie ce vorbeste. Copilul stiefoarte bine ce simte! Respecta-i emotiile si vorbeste cu el despre ele. E momentul sa incepi sa il inveti despre relatiile de iubire.
Nu incepe sa razi de el sau sa spui in gura mare la toata lumea ca e indragostit
Multi parinti au tendinta sa spuna tuturor membrilor familiei, de la cel mai mic la cel mai mare ca micutul le-a spus ca e indragostit. Copilul ti-a facut declaratia bazandu-se pe un vot de incredere. Sunt discutii intime si trebuie sa ramana in limitele astea. In plus, copilul poate invata lucruri nu tocmai placute din astfel de exepriente. Si anume poate considera ca este normal si potrivit sa vorbeasca despre alte relatii pe care le aud de la cineva, in cadru privat, de fata cu ceilalti.
Fii un exemplu pentru el
Atata timp cat ii vorbesti despre sentimentele de iubire si despre ce presupun ele, cat te porti in limitele decentei cu partenerul tau de fata cu el, copilul invata adevarate lectii de viata. Pentru ca ceea ce vede la voi va aplica si in cazul lui, la maturitate. De exemplu, nu este neobisnuit sa vezi copilul ca descrie iubirea ca un pupat pe buze intre 2 persoane, pentru ca cel mai probabil v-a vazut pe voi facand asta si i-ati explicat ca asa fac 2 persoane indragostite.
Invata-l cum sa se poarte in astfel de situatii
Tu esti cea care trebuie sa ii modeleze comportamentul in acest sens. Invata-l cum sa ofere un cadou, de ce sa o faca, cum sa fie sociabil si cum sa vorbeasca si sa des poarte in preajma unei persoane pe care o place. Ii vor prinde bine cand va creste mare.
Ce faci daca este respins?
Se poate intampla ca micutul tau sa vina cu o falca in cer si una in pamant de la gradi si sa iti spuna cu tristete ca x nu il place si ca nu vrea sa fie iubita lui. Empatizeaza cu suferinta lui, nu o ignora si nu o lua in deradere.
Consoleaza-l, linisteste-l si asigura-l ca intelegi ca este foarte trist, dar ca nu i se va intampla mereu asa. Explica-i cat poti de sincer, dar pe un vocabular adecvat cum stau lucrurile in relatiile dintre oameni.