Ce griji au copiii si cum sa-i ajuti sa le faca fata

/ / Modificat: 2017-10-26
Ce griji au copiii si cum sa-i ajuti sa le faca fata

Copiii tind sa accepte greu faptul ca uneori pot aparea si neplaceri in viata, insa, pentru o buna dezvoltare a lor, trebuie invatati cum sa gestioneze situatii de acest gen.

Grijile si stresul ii pot afecta pe cei mici numeroase planuri - odihna insuficienta, lipsa atentiei, pofta de mancare exagerat de mare, lipsa chefului de joaca sau pentru a face temele, dar, cu indrumarea potrivita, cei mici pot evita toate aceste consecinte neplacute.

Iata, concret, cateva dintre cele mai frecvente si majore griji ale copiilor, si cum sa ii ajuti sa le depaseasca.

1. Neintelegerile cu alti copii

Relatiile intre copii sunt schimbatoare, iar acest lucru este normal deoarece ei sunt in dezvoltare si pe masura ce se dezvolta, se descopera pe ei insisi si se apropie mai mult de cei cu care au lucruri in comun, cu care rezoneaza mai bine. Daca nu mai are un prieten, acest lucru nu inseamna neaparat ca a gresit cu ceva. Poate inseamna ca sunt diferiti si ca isi croiesc drumuri diferite.

Pe de alta parte, daca cel mic realmente a gresit cu ceva, insista asupra lui sa isi ceara scuze si sa promita ca nu mai face.

Asigura-te ca ii explici copilului aceste lucruri pana le intelege, iar daca intr-o zi vine acasa si iti spune ca e suparat deoarece colegul nu mai vrea sa fie prieten cu el, fara sa fie vina lui, nu uita sa il incurajezi in a-ti spune ce simte si nu uita sa-i fii alaturi (eventual faceti ceva ce-i place, pentru a-l ajuta sa mai uite).

De asemenea, daca copilul are impresia ca un cadru didactic nu il place, intreaba-l de ce crede acest lucru. Incearca apoi sa vorbesti si cu alti colegi de-ai lui (pentru a verifica daca cele spuse de copilul tau, pozitive sau negative, sunt adevarate), si, in cele din urma, discuta si cu cadrul didactic respectiv.

2. Teama de schimbare

Schimbarile sunt dificile si pentru oameni mari, daramite pentru copii. Fie ca schimbi scoala, fie ca va mutati in alta parte, cand intra intr-un colectiv nou simt ca nu isi gasesc locul, ca sunt pe dinafara. Ceilalti au deja prieteni, au glumele lor, au experienta in locul respectiv.

Asadar, in astfel de situatii copiii pot avea multe frustrari si dezamagiri. Important este sa il asculti, sa il intelegi. Nu ii spune nici ca totul va fi roz (poate nu va fi asa la inceput), dar nici nu il speria. Spune-i ca va dura o vreme pana se va acomoda, dar ca va reusi pana la urma.

Indeamna-l sa isi faca curaj si sa intre in vorba cu colegi care ii plac lui mai mult. Chiar daca poate exista riscul ca acestia sa il respinga la inceput, tot este mai bine decat sa stea intr-un colt si sa nu faca nimic.

De asemenea, in functie de preferintele lui, indeamna-l sa intre intr-un club sau intr-o echipa sportiva, daca scoala are asa ceva.

3. Stresul generat de comparatii

Copiii tind sa se compare adesea intre ei, iar acest lucru poate duce la mari insatisfactii daca nu sunt la fel de buni in anumite domenii ca altii. Intr-o astfel de situatie, invata-l ca nu trebuie sa se compare neaparat cu colegii, ci cu nivelul la care era el mai demult.

Arata-i ca a progresat de atunci, chiar daca nu la fel de mult ca alti colegi, si explica-i ca si el a progresat in plus fata de altii la alte materii. Subliniaza faptul ca daca se straduieste va progresa si mai mult. In plus, nu uita sa ii arati ca il iubesti neconditionat.

4. Foarte multe teme

In ultimii 10-20 de ani numarul temelor pentru acasa a crescut, ceea ce a dus la o greutate in plus pe umerii copiilor, care uneori poate fi chiar coplesitoare. Dupa o jumatate de zi, in medie, petrecuta la scoala, oricarui copil ii este greu sa mai faca o gramada de teme si acasa.

O solutie pentru a combate acest stres este o pauza cu putina miscare de recreere, de circa 20-30 de minute, dupa ce vine de la scoala. Poate fi o mica alergare, un dans cu muzica data mai tare sau chiar un joc pe tv care presupune sa te misti intr-o forma sau alta in fata lui.

Miscarea oxigeneaza mai bine creierul, prin urmare copilul se va concentra mai usor ulterior si va avea mai mult spor la teme. In plus, ce este mai important, nu i se va mai parea asa de greu sa lucreze acasa si va avea parte implicit si de o mica doza de sanatate prin cele 20-30 de minute efort fizic.

Taguri Stres copii Dezvoltare emotionala copii

Articole recomandate

Citeste si despre