Un divort poate marca profund un copil. Tocmai de aceea multi parinti nu stiu ce ar fi mai bine sa le spuna copiilor despre separare. Ce le spun parintii copiilor cand divorteaza? Care sunt cele mai folosite motive invocate in fata celor mici?
Cand parintii ajung la concluzia ca ar fi mai bine sa se separe, vestea ar putea avea un impact major asupra copiilor. Le spui adevarul sau incerci sa ii pacalesti cu diferite scuze pentru faptul ca nu mai locuiti impreuna?
Multi parinti aleg sa invoce in fata copiilor tot felul de motive menite sa ii menajeze:
• tati/mami a plecat intr-o calatorie de afaceri
• tati/mami lucreaza foarte mult, de aceea nu va mai vedeti pe acasa
• tati/mami a plecat sa locuiasca o vreme cu bunicii, pentru ca au nevoie de ajutorul sau
• plecam de acasa pentru ca renovam si nu putem locui acolo
• plecam intr-o vacanta doar noi doi.
Sunt motive pe care copilul s-ar putea sa le creada la inceput, dar care sunt, in sine, niste minciuni. Adevarul va trebui sa iasa in cele din urma la iveala, asa ca ar fi mai bine sa nu prelungiti farsa prea mult timp. Copilul va suferi oricum, poate chiar mai mult cand va intelege ca a fost mintit, chiar daca asta s-a intamplat cu cele mai bune intentii.
Sinceritatea este cea mai buna strategie
In loc sa cada in capcana minciunilor aparent nevinovate, parintii care divorteaza ar trebui sa fie sinceri cu copiii si sa le spuna clar ca decizia este definitiva.
Pentru copiii mici este suficient sa le spui ca mami si tati nu vor mai locui impreuna. Cei mai mari vor intelege ca mama si tata nu vor mai fi casatoriti si ca fiecare si-ar putea reface viata. Dupa o anumita varsta, copiii pot alege cu care dintre parinti ar dori sa locuiasca, iar cel mai indicat ar fi ca ei sa nu se teama sa faca o alegere si sa fie asigurati ca, indiferent de ea, ambii parinti il vor iubi in continuare la fel de mult.
Cele mai invocate motive de divort invocate in fata copiilor sunt:
• diferentele de personalitate, care fac ca parintii sa nu mai poata convietui.
• sisteme de valori si convingeri diferite, care duc deseori la neintelegeri ce pot fi baza unui mediu toxic pentru copil
• faptul ca unul dintre parinti sau chiar amandoi s-au indragostit de altcineva si isi doresc sa formeze o familie cu acea persoana; copilul trebuie sa inteleaga, in acest caz, ca in curand va avea o familie extinsa, in care va fi rasfatat si iubit de patru adulti, nu doar de doi.
• alcoolismul sau consumul de substante interzise nu trebuie ascuns copilului, mai ales ca in astfel de situatii custodia ar putea fi stabilita in favoarea parintelui fara probleme; atunci copilul trebuie sa inteleaga ca parintele care sufera de o dependenta are nevoie de ajutor specializat si ca, o vreme, este posibil sa nu se poata vedea, pentru siguranta lui.
• abuzurile de orice fel pot fi invocate ca motiv de divort in fata copilului, mai ales pentru a-l face sa inteleaga ca, desi parintele abuzator ramane parintele sau, separarea si distanta sunt in favoarea si pentru siguranta sa.
Cel mai important este ca, indiferent de motivul divortului, explicatiile sa fie oferite intr-un mod potrivit pentru varsta copilului, fara detalii care l-ar putea afecta emotional suplimentar.