Este normal sa simtim anxietatea ocazional, chiar si pentru un copil mic. Anxietatea este un raspuns al fricii la o situatie necunoscuta sau la o situatie noua si poate permite copilului sa ramana prudent in anumite circumstante. Uneori, totusi, un copil provoaca o reactie excesiva fata de necunoscut sau de noutate. Daca anxietatea devine prea mare sau dauneaza vietii de zi cu zi a copilului tau, este important sa gasesti modalitati de a-i usura temerile.
1. Partajarea situatiei
Atunci cand un copil simte anxietate intr-o anumita situatie este tentant sa-l ajuti sa o evite. Dar asta inseamna ca el nu va dezvolta niciodata incredere ca se va putea descurca si singur.
Ajuta-l sa compartimenteze situatia in calupuri mai mici si recompenseaza-l atunci cand reuseste sa depaseasca fiecare pas. De exemplu, daca un copil sufera de anxietate sociala, incurajeaza-l sa se afilieze unor grupuri mici si lasa-l sa se obisnuiasca cu acestea, inainte de a-l include intr-un grup mai mare.
2. Foloseste tehnici de relaxare ghidate
Creeazaun "mediu linistitor" pentru copil, un loc in care se poate simti in siguranta, calm, de exemplu inainte de a merge la culcare. Vorbeste cu el folosind tehnici de relaxare ghidate, cum ar fi voce moale si propozitii pozitive. Cuvintele pe care parintii le spun in timpul acestei relaxari sunt adaptate nevoilor copilului. Foloseste persoana I, spunand, de exemplu: «Repeta in cap:» "Eu sunt acasa, totul este bine". Rosteste-o incet, mangaindu-l usor cu mana pe umar sau pe trunchiulul superior.
Utilizeaza formulari pozitive; in loc sa-i spunei: "Nu te teme!", incercati "Esti in siguranta, totul este calm, e bine".
3. Invata-l tehnici de respiratie
In general, respiratia calma ajuta oamenii care se simt anxietati sa se concentreze asupra respiratiei lor mai mult decat pe ceea ce este anxios.
Realizarea controlului asupra respiratiei poate crea un sentiment de calm si poate evita atacurile de anxietate viitoare. De exemplu, poti sa-i spui: "Propun sa inhalezi prin nas de patru ori si sa expiri tot patru ori, in patru timpi".
Scopul este acela de a da copilului controlul emotiilor sale, astfel incat sa aiba strategii sigure si eficiente de a se desfasura atunci cand se confrunta cu o situatie care il sperie sau il face incomod. E ca o SUPERPUTERE!
4. Introdu un gand pozitiv
In fiecare seara inainte de a merge la culcare si in fiecare dimineata inainte de scoala, cand copilul simte cea mai mare neliniste spune-i cate o fraza pozitiva. Il va face sa se simte in siguranta, sustinut, pentru ca stie ca se poate concentra pe asta.
5. Anticipeaza situatiile care genereaza anxietate
Daca sunteti invitati la o petrecere mergeti mai devreme, astfel incat copilul sa se obisnuiasca cu mediul. Pentru situatii cu potential stresant, acest demers il va ajuta sa isi gestioneze emotiile mai bine. Felicita-l ori de cate ori se iveste ocazia pentru a ii arata progresul.
6. Pas cu pas, confrunta-ti copilul cu lucruri diferite
Nu trebuie sa-ti facii griji cu privire la potentiala jena de a avea un copil prea "cuplat" la parintii sai, ci mai degraba sa te concentrezi pe cum sa consolidezi increderea copilului.
Nu-l impinge prea mult. Confrunta-l cu blandete, in timp, cu scenarii diferite care sa il provoace sa iasa din zona de confort. Daca copilul se plange de disconfort si orice cauza medicala a fost exclusa, este bine sa nu da atentie manifestarilor sale fizice. Intr-adevar, copilul trebuie sa inteleaga ca semnele pe care i le trimite corpul sau sunt legate de o amenintare perceputa, dar nu reala. Asigura-l ca ii intelegeti ingrijorarea, dar ca trupul sau ii joaca feste si ca nu exista nici un pericol real.
7. Nu te supara si nu minimaliza situatia
Nu dramatiza situatia copilului tau, dar nici nu o minimaliza. Frica copilului tau este reala. Fa-l sa simta ca il iei in serios si ca nu te distrezi pe seama temerilor sale. Incearca sa intelege si sa accepti problemele cu care se confrunta. Cea mai buna modalitate de a il linisti este sa ii vorbesti. Spune-i ca nu este singurul in aceasta situatie, ca si ceilalti copii au aceleasi temeri, chiar si cei cu varste mai mari decat el.
8. Creeaza un "jurnal de ingrijorare"
Crearea unui jurnal al ingrijorarilor il poate incuraja pe copilul cu anxietate sa inteleaga ce ii provoaca anxietatea, care sunt factorii declansatori. Daca copilul este suficient de mare, ii poti sugera sa-si scrie gandurile in acest jurnal. Invita copilul sa se exprime prin desen.
9. Discuta cu alti parinti
Pentru cei care nu stiu cum sa-si ajute copilul sa-si gestioneze anxietatea, pot fi de folos discutiile cu alti parinti despre tehnicile lor. Apoi vezi ce se poate adapta si in cazul copilului tau.
10. Solicita asistenta unui medic daca anxietatea persista
Daca tulburarile de anxietate nu dispar dupa doua sau trei luni sau daca acestea afecteaza intr-adevar capacitatea copilului de a socializa, de a merge la scoala, consulta un profesionist.
Poti consulta un psiholog prin intermediul medicului tau de familie sau direct, prin programare la un psiholog specializat in lucrul cu copiii.
Articol scris de Mihaela Petrescu, psiholog cu drept de libera practica