Copiii hipersensibili sau hiperemotivi
Copiii reactioneaza diferit atunci cand sunt expusi unor situatii stresante. Unii sunt mai "puternici", spunem noi, nelasandu-se afectati usor, iar altii sunt extrem de emotivi si fac fata cu greu acestora.
Copilul hipersensibil sau care sufera de o emotivitate excesiva plange cu usurinta la cel mai mic stimul negativ, este introvertit, manifesta frica, teama si reticenta in situatii imprevizibile. Care e cea mai buna abordare de crestere a unui astfel de copil?
A fi hipersensibil intr-o societate comparata cu o jungla se considera a fi o slabiciune si un minus. Insa nu este asa, spun psihologii, care avertizeaza parintii sa nu priveasca copiii hipersensibili ca avand o problema. Dimpotriva, spun ei, acesti copii au un dar si experimenteaza lumea si mediul inconjurator la cu totul alt nivel decat majoritatea copiilor.
Trasaturi ale copiilor hipersensibili
Este greu sa iti dai seama daca un copil este hipersensibil sau nu. Felul in care se comporta poate fi confundat cu usurinta cu cel al unui copil timid. Copiii hipersensibili pot avea una sau mai multe dintre urmatoarele caracteristici. Daca raspunzi cu da la cat mai multe dintre interbarile de mai jos inseamna ca micutul tau are un model comportamental asociat hipersenisibililor.
• Este copilul tau extrem de sensibil in ceea ce priveste simturile? Are un simt excelent al mirosului sau auzului? Este foarte sensibil la durere?
• Se emotioneaza usor? Devine coplesit adesea in diverse situatii emotionale? Se emotioneaza atat de tare incat se izoleaza in el?
• Are trasaturi de copil supradotat? Pune intrebari profunde si are curiozitati si pasiuni la un nivel mai ridicat decat alti copii de varsta lui?
• Este constient de imprejurimile lui? Isi da seama si se sesizeaza cand obiecte mici sunt mutate dintr-o parte intr-alta, cand este tuns sau la altfel de schimbari de acest gen?
• Este sensibil la emotiile celor din jurul lui? Observa cand cineva este trist si incearca sa il ajute?
Cum cresti un astfel de copil?
Schimba comportamentul tau, nu pe al copilului
Este important sa il ajuti sa faca fata situatiilor stresante fara a incerca sa ii arati ca sensibilitatea lui este un defect, o slabiciune in fata celorlalti. Trebuie sa il ajuti sa aiba incredere in el si sa isi pastreze nivelul de sensibilitate, dar totusi sa raspunda mai bine cand este expus unor situatii dificile.
Iubeste-l si accepta-l as cum este, neconditionat! El trebuie sa stie ca este iubit indiferent de felul in care este el!
Fii un partener pentru el
Lucreaza impreuna cu copilul in a crea moduri eficiente prin care el sa interactioneze mai usor cu cei din jur. Aranjeaza intalniri cu grupuri mici de copii pentru a se juca impreuna, inscrie-l in clase si cursuri de dans, teatru sau alte activitati, dar care au grupe cu numar mic de copii.
Fa-l sa se simta puternic
Ajuta-l sa inteleaga ca sensibilitatea lui nu este un defect sau o problema si ca nu trebuie sa se simta inferior fata de ceilalti copii. Puncteaza-i beneficiile de a fi astfel: o imaginatie si creativitate mai bogate, observatia unor lucruri pe care altii le pot vedea, mai buna concentrare si atentie, poate si un mic "geniu" (de obicei acesti copii sunt supradotati) si nu in ultimul rand, empatia, un dar minunat pe care il poseda.
Insufla-i mereu ideea ca a fi sensibil nu inseamna a fi incapabil. Ci dimpotriva, ca acest dar il poate ajuta intr-o multime de situatii!
Ai rabdare cu el
Nu te enerva ca plange din orice, ca nu este in stare sa scoata 3 cuvinte de fata cu straini, ca nu vorbeste foarte mult sau de alte lucruri de acest fel pe care le poate manifesta copilul. Nu le lua ca pe probleme. Nu este un act de revolta sau de rea-vointa, ci doar modul lui de a reactiona in acele situatii. Pentru unii copii, plansul e chiar un mod de a se descarca si relaxa.
Vorbeste intotdeauna cu el atunci cand se manifesta astfel (intreaba-l de ce, la ce se gandeste cand reactioneaza astfel, ce simte, ce i-a provocat reactia) pentru a-l ajuta sa inteleaga ce simte si indruma-l, dar fara a-i impune, spre noi moduri de a reactiona in situatii care i se par stresante.