Multi copii mici, in jurul varstei de 2 ani, sufera de anxietatea despartirii si pot deveni suparati atunci cand sunt separati de parintii lor. Acest lucru este ceva normal si dispare in timp.
In unele cazuri insa, aceasta anxietate ramane pentru mai mult timp si poate indica o problema mai serioasa. Unii copii dezvolta o teama de a merge la scoala, acest tip de afectiune fiind denumita fobie de scoala, evitarea scolii sau refuzul de a merge la scoala.
In general, copiii care sufera de fobia de scoala sunt nesiguri emotional si extrem de sensibili, isi doresc sa stea in preajma parintilor si se simt anxiosi atunci cand sunt despartiti de ei. Sentimentele de anxietate pot conduce la simptome fizice precum durerile de cap, greata, sau dureri de stomac. Copiii care sufera de o astfel de fobie vor refuza sa mearga la scoala pentru o perioada mai mare de timp, de-a lungul a mai multor zile.
Desi fobia de scoala poate avea un impact urias asupra educatiei unui copil, aceasta afectiune nu este atat de rara precum ai putea crede, aproximativ 5% din copii suferind de ea la un anumit moment dat.
Cine dezvolta fobia de scoala?
Unele cercetari sugereaza ca unii copii sunt mai predispusi decat altii sa prezinte semne ale fobiei de scoala:
- Copiii singuri la parinti
- Mezinii familiei
- Copiii care sufera de boli cornice
Semne ca micutul tau ar putea fi afectat de fobia de scoala
Urmareste cu atentie semnele pe care le manifesta copilul tau cand vine vorba de scoala, daca suspectezi ca sufera de o astfel de fobie:
- Acuza frecvent simptome precum dureri stomacale, greata, voma, diaree, oboseala, fara o cauza medicala identificabila
- Are crize de comportament, este anxios atunci cand nu esti alaturi de el
- Are o frica exacerbata de a fi singur sau are alte temeri nejustificate
- Are probleme de somn sau cosmaruri frecvente
Factori care cresc riscul fobiei de scoala
Refuzul copilului tau de a merge la scoala, sau fobia sa fata de scoala poate fi influentata de anumiti factori, precum:
- Schimbari familiale, precum mutarea, divortul, problemele de sanatate, sau alte evenimente ce pot fi traumatizante pentru cel mic
- Un parinte bine intentionat, dar exagerat de protector
- Teama de relatii negative cu profesorii sau colegii de clasa
- Fenomenul de bullying de la scoala
- Teama reala sau imaginara de a nu fi ridiculizat sau pedepsit atunci cand se afla la scoala
Cum sa gestionezi fobia de scoala a copilului tau
Atat tu ca parinte, cat si profesorii copilului pot si trebuie sa gestioneze fobia de scoala a celui mic inca din stadiul sau incipient, pentru a preveni o problema cronica ce se poate intinde pe o buna perioada de timp si care il poate impiedica pe copil sa invete si sa se dezvolte intr-un adult independent.
In primul rand, poti sa soliciti un consult pediatric al copilului pentru a afla daca nu exista cauze medicale necunoscute pentru care acestuia ii este teama de scoala si care pot fi tratate. Urmatorul pas este ca tu, impreuna cu educatorul, profesorul sau consilierul psihologic din cadrul unitatii de invatamant sa incercati sa determinati potentiale cauze ale problemei.
Impreuna cu cadrele didactice poti sa creezi un plan de interventie pentru a ajuta copilul sa participe la ore cat mai mult si minimizati riscul ca acesta sa simta nevoia de a evita scoala.
Astfel de planuri de interventie pot include:
- Folosirea unui sistem de recompensare a copilului daca participa la ore
- Luarea de masuri in situatia in care copilul refuza sa mearga la scoala din cauza fenomenului de bullying
- Desemnarea unui profesor sau a altui adult de la scoala care sa stabileasca o relatie de incredere cu copilul si la care acesta sa poata apela atunci cand simte anxietate sau cand are o problema
- Identificarea existentei unei probleme de invatare care are rolul de a contribui la fobia de scoala a copilului, deoarece teama de esec este una din cauzele acestui tip de fobie, chiar si pentru copiii buni la invatatura
- Sprijinirea copilului in a lega relatii de prietenie cu colegii la scoala
Solicitarea ajutorului de specialitate, respectiv a unui medic specializat in sanatatea mentala atunci cand fobia de scoala nu dispare sau nu se amelioreaza; participarea intregii familii la sedintele de consiliere este importanta deoarece dinamica din familie poate contribui si poate influenta fobia de scoala a copilului tau.