Corecteaza comportamentul copilului tau, nu si emotiile lui!

/ / Modificat: 2018-08-10
Corecteaza comportamentul copilului tau, nu si emotiile lui!

Copilul tau este extrem de dramatic, asa este firea copiilor, de aceea uneori emotiile sale pot parea irationale si exagerate si nu este nimic gresit sa fie asa pentru ca are voie sa simta orice vrea, chiar daca tu nu simti acelasi lucru ca si el. Sigur ca acest lucru nu inseamna si ca se poate comporta oricum isi doreste.

Corecteaza comportamentul copilului tau atunci cand incalca regulile, ii raneste pe altii sau se poarta urat, insa in acelasi timp spune-i ca nu este gresit sa se simta trist, suparat, furios, frustrat sau bucuros.

Evita sa ii minimizezi sau sa ii refuzi sentimentele

Copiii care cred ca nu ar trebui sa se simta tristi vor face multe eforturi sa evite mahnirea, ceea ce nu este sanatos pentru ca si ea este parte din procesul de vindecare.

In acelasi fel, copiii care cred ca sa fii furios nu este bine, ar putea sa afiseze un zambet pe fata si sa refuze sa isi ia apararea. Modul prin care copiii aleg sa isi gestioneze furia poate duce la alegeri nesanatoase pentru dezvoltarea lor, insa furia in sine nu este o emotie ce trebuie evitata.

Scopul tau nu este sa schimbi emotiile pe care le are copilul, asa ca evita sa spui:

  • Nu mai fi asa dramatic
  • Nu te supara pentru nimic
  • Nu mai plange ca daca nu, iti dau eu motiv de plans
  • Nu te purta ca un bebelus
  • Nu-ti mai face griji pentru toate prostiile

Separa emotia de comportament

Fa deosebirea intre ceea ce face si ceea ce simte copilul tau. Furia este un sentiment in timp ce violenta este un comportament. Tristetea este un sentiment, iar urlatul este un comportament.

In loc sa incerci sa iti convingi copilul sa nu mai simta anumite sentimente, mai bine incearca sa-l inveti cum sa isi gestioneze aceste sentimente. Invata-l tehnici de management al furiei, arata-i ca furia este normala, dar ca o criza de furie nu este sanatoasa pentru el.

Pune bazele increderii de sine a copilului tau

Uneori parintii cred ca pentru a creste un copil puternic trebuie sa cresti un copil care sa nu se emotioneze, ceea ce este neadevarat deoarece copiii care sunt puternici din punct de vedere mental stiu sa isi recunoasca propriile sentimente si sa aleaga cum sa le faca fata in mod sanatos.

Atunci cand copilul tau are emotii la spectacolul de sfarsit de an de la gradi, invata-l cum sa isi gestioneze aceasta anxietate in loc sa ii transmiti un mesaj care sa spuna ca a te simti anxios este gresit, deoarece este posibil ca el sa inteleaga ca este mai bine sa evite lucrurile ce ii produc anxietate.

Arata-i copilului tau ca toate emotiile, chiar si cele mai putin placute, fac parte din viata si ca uneori trebuie sa te comporti altfel decat asa cum simti. Vorbeste-i despre faptul ca trebuie sa ii trateze cu bunatate pe cei din jur chiar si atunci cand el se simte morocanos si arata-i ca desi esti trista, tot trebuie sa mergi la serviciu, fa-l sa inteleaga ca unele lucruri trebuie rezolvate chiar si atunci cand nu ai chef de ele.

Invata-ti copilul cum sa isi gestioneze emotiile

Vei observa ca dupa ce copilul a inteles ca nu este nimic gresit cu emotiile sale atat timp cat le gestioneaza corespunzator, comportamentul sau se va schimba in bine.

Iata cateva modalitati prin care iti poti ajuta copilul sa isi inteleaga emotiile:

  • Da un nume emotiei pe care copilul tau o simte, pentru ca si el sa stie sa spuna ce simte.
  • Invata-l cum sa faca fata emotiilor intr-un mod benefic, de exemplu daca este trist poate colora, sau daca este furios poate iesi afara sa se joace in aer liber
  • Arata-i copilului tau cum sa isi controleze emotiile, cum se poate binedispune daca este trist, sau cum se poate linisti daca este furios
  • Disciplineaza-l de fiecare data cand nu se comporta frumos ca sa stie ca pentru orice comportament negativ exista o consecinta
  • Nu ii permite sa se foloseasca de emotii ca o scuza pentru a se eschiva in fata sarcinilor si a rutinei si trage-l la raspundere atunci cand nu manifesta un comportament adecvat

Taguri Comportament Comportament copii Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre