Oricat de simpatic ar fi un copil care se rusineaza usor - imbujorat, sfios si cu capul lasat in pamant - este recomandat sa-l ajuti sa inteleaga si sa infrunte aceste emotii. In acest fel, va face fata cu mai mult curaj situatiilor care au tendinta de a-i crea astfel de trairi inconfortabile.
Copilul se simte stanjenit sau se rusineaza atunci cand este pus in situatia de a vorbi cu persoane straine sau este in mijlocul atentiei la anumite evenimente publice. In momentul in care copilul traieste pentru prima oara sentimentul rusinii, este un semn ca i se formeaza sau dezvolta constiinta de sine. Este o emotie fireasca si face parte din dezvoltarea lui naturala.
Explica-i ce este senzatia de rusinare
Inainte de a-l invata si ajuta cum sa se descurce cu aceste emotii, explica-i ce este rusinea, cat mai pe intelesul lui. Spune-i ca atunci cand se simte inconfortabil in preajma unei persoane sau atunci cand este martor la o activitate care-i produce o stare ciudata sau neplacuta, emotiile lui se manifesta prin anumite simptome comportamentale, care o dau de gol, iar cel mai cunoscut dintre ele este imbujorarea.
Asigura-l ca sentimentele lui sunt normale
Unii parinti fac greseala de a dojeni sau certa copilul in momentul in care incepe sa se rusineze si sa se inroseasca la fata, lucru care il poate marca pe termen lung si ii poate accentua angoasa. Copilul se poate rusina intr-o multime de situatii noi pentru el, insa cel mai important este sa il ajuti sa inteleaga ca nu este nimic in neregula cu el in astfel de situatii si ca rusinarea este un sentiment firesc, pe care toti oamenii il traiesc.
Ajuta-l sa inteleaga cauzele acestei stari inconfortabile
Intelegerea cauzelor si motivelor pentru care manifesta astfel de sentimente inconfortabile este primul pas pentru depasirea lor. Il poti ajuta sa-si inteleaga mai bine emotiile vorbind cu el in momentul in care sesizezi ca micutul da semne ca se rusineaza.
Intreaba-l ce simte in acele momente si ce anume i-a creat acea stare. Dupa ce afli care este cauza stanjenelii, intreaba-l ce anume l-ar face sa se simta mai bine. Unii copii doresc sa plece rapid din zona care ii face sa se simta jenati sau vor sa le spui celor care il stanjenesc sa se opreasca din ceea ce fac in acel moment.
Implica-l de mic in activitati de grup
Sentimentul de rusinare si timiditatea apare in momentul in care copilul este tinut izolat de alte persoane si nu este favorizata relationarea cu cei din jur in dezvoltarea lui. Din dorinta de a-i proteja, parintii evita sa ii duca in locuri aglomerate sau sa ii implice in jocuri de grup, alaturi de alti copii.
In momentul in care sunt obligati de imprejurari sa ii integreze in grupuri mari de copii - la scoala, in vacante, in parcuri etc. - micutii se simt inconfortabil. Apar sentimentele de stanjeneala, mai ales atunci cand nu poate tine pasul cu alti copii din jurul lui.
Este important sa il integrezi in colectivitati inca de la varsta de bebelus si sa il lasi sa stea constant in preajma cat mai multor oameni, pentru a-i inhiba timiditatea.
Fii un model pozitiv pentru el
Copilul imita ceea ce vede in familie. Daca esti o persoana activa, sociabila, indrazneata si dornica de socializare, copilul va prelua exemplul, iar sansele de a se simti rusinat in public sau in fata strainilor sunt mult mai mici.
Tu cum ti-ai ajutat copilul sa nu se mai rusineze? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!