Cum alungam fricile copiilor?

/ / Modificat: 2023-02-27
Cum alungam fricile copiilor?

Fricile sunt o parte a copilariei. Ele apar firesc, insa uneori nu se lasa duse chiar atat de usor. Monstrii de sub pat, paianjenii, cainii, tunetele, intunericul, albinele... Toate acestea pot speria copiii si, negestionate, aceste frici se pot transforma in timp in adevarate fobii. Ca parinti, ne putem ajuta copiii sa isi depaseasca temerile.

Cum alungam fricile celor mici? Uneori poate fi o misiune dificila, dar putem transforma totul si intr-o joaca de copil.

Vorbeste cu copilul despre ce il sperie

Cei mici nu stiu mereu sa explice in cuvinte de ce se tem de ceva. Poti, insa, sa le pui intrebari specifice. Ii poti intreba ce il sperie la un caine sau la apa sau la intuneric.

Nu ii lasa niciodata copilului impresia ca ii subestimezi teama. Pentru el este ceva foarte real, chiar daca tie ti se pare o nimica toata. A-i admite frica nu inseamna ca o validezi sau ca o intretii. Inseamna ca incepi sa lucrezi impreuna cu el, impotriva ei.

Copilul trebuie sa se simta in siguranta alaturi de parinti. Cand copilul se teme de catei, gasiti un animal foarte calm si prietenos si exersati apropierea si contactul cu acesta. Copilul s-ar putea sa nu isi doreasca asta din prima, dar pasii marunti sunt cei mai indicati.

Nu rade de el si de fricile lui, pentru ca asta nu le va face sa para mai neimportante. In loc sa-i spui „Nu ai de ce sa te temi” sau „Cum sa-ti fie frica de asa ceva?”, opteaza pentru „Vai, dar chiar pare ca te-ai speriat!”. Atunci cand copilul se va simti inteles, ii va fi mai usor sa isi recunoasca frica si sa se lase ajutat sa o depaseasca.

Cum ajuti copilul sa alunge fricile

Orice parinte vrea sa stie ca are un copil curajos si ca fricile nu ajung sa ii afecteze comportamentul. Doar ca asta nu se obtine batand din palme!

Copilul are nevoie sa invete sa isi regleze emotiile, iar acesta este un proces care poate sa dureze.

Psihologii spun ca frica este ceva normal, parte inevitabila a unei copilarii sanatoase. Doar prin frica inveti sa ai curaj, dar si sa te feresti de ceea ce te sperie sau te pune in pericol.

Invata-l sa isi domine fricile!

Intepatura de albina ii sperie si pe adulti, daramite pe copii. Povesteste-i despre propria ta teama de albine, dar explica-i si ca aceste insecte sunt extrem de folositoare. Aminteste-i ca ele ne dau mierea, povesteste-i cum fac polenizare si ajuta, astfel, florile sa infloreasca si pomii sa rodeasca.

Explica-i ca o albina nu inteapa niciodata decat daca se simte amenintata si spune-i ca el insusi este ca o albinuta: o fiinta mica si curioasa, care nu face nimic rau cand se invarte pe langa oameni si care nu reprezinta niciun pericol atat timp cat este lasata in pace.

Copilul se teme ca este un monstru ascuns in dulap seara cand merge la culcare? Ziua, pe lumina, faceti-va timp sa scoateti impreuna tot ce este in spatele usilor care ascund o frica. Aratati-i ca, si daca a vazut ceva in dulap vreodata, era doar o haina.

Scoateti impreuna lucrurile din dulap, ordonati-le, probati-le, sortati-le si poate chiar decideti sa donati cateva dintre ele. Daca ceea ce se afla in dulap te ajuta sa faci o fapta buna, e clar ca acolo nu se poate ascunde nimic rau, nu-i asa?

Jucati-va cu fricile!

Copiii invata cele mai multe lucruri prin joc in primii ani de viata. Deci de ce ar fi altfel cand vine vorba de alungarea fricilor? Va propunem un exercitiu distractiv si eficient impotriva temerilor celor mici.

Propune-i copilului sa faceti o lista cu tot ceea ce il sperie. Ajuta-l, evident, sa o scrie, daca inca nu a invatat sa o faca. Cei mici se pot teme de:

  • singuratate

  • intuneric

  • caini

  • pisici

  • gandaci

  • albine/viespi

  • fluturi

  • paianjeni

  • apa

  • inaltime

  • doctori

  • ace/injectii

  • zgomote puternice

  • fiinte imaginare etc.

Asterneti-le pe toate pe o foaie si incercati sa vorbiti putin despre ele. Daca si pe tine, ca parinte, unele te-au speriat sau te sperie inca, nu te sfii sa recunosti asta in fata copilului. Mai mult, poti face o lista si cu propriile frici. Asta ii va arata celui mic ca nu este nimic in neregula cu el si ca teama este un sentiment firesc.

La finalul jocului impaturiti frumos listele, bagati-le in buzunar si mergeti afara, in gradina sau intr-un parc. Luati cu voi o lopatica si sapati o groapa in care veti pune listele cu frici si, la final, astupati-o. Batatoriti bine pamantul, pentru ca fricile voastre mai mari sau mai mici sa ramana mereu acolo, ca si cum nu ar fi fost. De fiecare data cand copilul va simti ca se teme de ceva de pe lista, el va trebui sa isi aduca aminte ca a ingropat acea frica si ca ea nu mai are nicio putere asupra lui.

Aminteste-i, totusi, ca a ingropa fricile nu inseamna ca poate sa fie nesabuit. Chiar daca teama lui de albine este acum pe o hartie sub pamant, nu inseamna ca poate prinde una in pumnul sau, pentru a-si dovedi curajul. A infrunta sau desconsidera un pericol nu este un act de vitejie, ci lipsa de prudenta. Iar aceasta este chiar utila uneori!

Citeste si alte articole despre frica copiilor:

Fricile copilariei de ce se tem copiii in functie de varsta
Cum ii ajutam pe copii sa isi invinga fricile. Cel mai important lucru pe care il pot face parintii
5 temeri sau frici frecvente la copiii mici

Taguri Frica copii Frica doctor copii Frica copil bau bau

Articole recomandate

Citeste si despre