Un copil sensibil poate fi unul dintre cei mai buni si mai plini de compasiune copii si nu este nimic gresit in asta, insa pentru un parinte, sa creasca un astfel de copil sensibil poate reprezenta o provocare uneori. Copiii sensibili emotional pot fi coplesiti usor, plang mai des, isi fac multe griji si in general au nevoie de mai multa validare din partea parintilor.
Unii copii sensibili nu doar ca sunt sensibili emotional, sunt sensibili si la orice element fizic care le poate declansa simturile; zgomotele puternice, luminile stridente, sau chiar anumite texturi ii pot da peste cap; este posibil ca acesti copii sa se teama de multimile de oameni si sa aiba dificultati cu schimbarile de orice tip ce survin in viata lor.
Atunci cand auzi de un copil sensibil, tinzi sa te gandesti doar ca este mai timid, insa nu asta este ceea ce il defineste; el simte fiecare emotie foarte intens, ceea ce inseamna ca poate deveni foarte entuziasmat, foarte furios, sau foarte speriat, foarte usor, prin urmare copiii sensibili sunt reticenti la a incerca ceva nou si de cele mai multe ori se lupta cu propriile frustrari.
Disciplina poate ajuta un copil sensibil sa isi echilibreze comportamentul, insa pedepsele aspre ii vor cauza mai mult rau unui astfel de copil, asa ca este important sa gasesti modalitati de a sprijini si a ghida un copil sensibil pentru a putea sa se descurce intr-o lume care este mai mult decat insensibila. Urmatoarele cateva strategii te pot ajuta sa disciplinezi cu succes nevoile copilului tau sensibil:
Accepta sensibilitatea copilului tau
Daca copilul tau este sensibil, atunci nu incerca sa ii schimbi temperamentul si in loc sa il vezi ca pe un plangacios si un fricos, pune accent pe punctele sale forte si intelege ca unele lucruri care pot parea usoare pentru un copil nu sunt la fel de usoare pentru un altul.
In loc sa il descurajezi in a avea sentimente intense, concentreaza-te sa il inveti cum sa isi gestioneze aceste sentimente intru-un mod corect si acceptabil din punct de vedere social; de fiecare data cand frustrarea de a avea un copil sensibil isi arata fata, adu-ti aminte ca un astfel de copil are bunatate si compasiune fata de ceilalti, iar acestea sunt calitati de neinlocuit.
Acorda-i timp si spatiu numai pentru el
Pentru ca un copil sensibil poate fi coplesit de multimi, de lumini puternice si de un mediu inconjurator haotic, este important sa eviti astfel de factori pe cat posibil, pentru a nu il expune inutil. Creaza un refugiu pentru el, unde sa poata avea activitati linistite cum este coloratul, lectura sau unde sa poata asculta muzica, si incurajeaza-l sa foloseasca acest spatiu atunci cand se simte coplesit.Un astfel de spatiu si putin timp pentru a se destinde il poate ajuta sa isi reincarce bateriile.
Stabileste limite
Desi este tentant sa nu respecti regulile atunci cand vine vorba de un copil sensibil pentru a nu il supara, exceptiile de la reguli nu il vor ajuta pe termen lung. Ca sa mentii pacea, ai putea sa treci cu vederea un comportament pentru care ai disciplina un copil mai putin sensibil, insa este bine sa iti pastrezi flexibilitatea si sa iti reamintesti ca disciplina este cea care iti ajuta copilul sa devina responsabil ca adult.
Daca disciplinarea este prea relaxata, atunci nu il vei pregati sa dea piept cu lumea reala; daca nu disciplinezi un copil sensibil il privezi de oportunitatea de a invata si de a creste prin prisma experimentarii consecintelor pe care le au actiunile sale.
Lauda eforturile copilului tau
Copiii sensibili au nevoie de incurajare, asa ca lauda-l chiar si atunci cand esueaza; important este sa ii lauzi efortul de a realiza ceva si mai putin rezultatul in sine. Pentru ca un copil sensibil tinde sa minta mai mult decat alti copii, pentru a scapa din bucluc, este esential sa il lauzi atunci cand iti spune adevarul, cand este sincer si onest si mai ales atunci cand aceasta onestitate nu este in avantajul sau.
Lauda-l atunci cand arata compasiune pentru cei din jur, pentru aceasta este una dintre calitatile cele mai mari ale copilului sensibil.
Invata-l cum sa isi exprime sentimentele
Copilul sensibil are dificultati in a-si verbaliza sentimentele si are nevoie de ajutor pentru a invata cum sa le suporte si sa le gestioneze, asa ca foloseste tehnici de coaching emotional pentru a-l ajuta sa isi identifice sentimentele, si sa le infrunte intr-o maniera acceptabila din punct de vedere social.
Copiii sensibili le arata de obicei parintilor cum se simt prin diferite tipuri de comportament, de aceea este important sa il ajuti sa se exprime verbal; daca da o denumire sentimentelor sale, ii va fi mai usor sa comunice cu tine si asta te va ajuta si pe tine sa intelegi mai bine prin ce trece.
Invata-l cum sa rezolve problemele
Abilitatea de a-si rezolva propriile probleme poate face o diferenta in viata de zi cu zi a unui copil sensibil, asa ca invata-ti copilul cum sa abordeze problemele si cum sa le rezolve pentru a capata incredere in sine si in abilitata sa de a gestiona situatii incomode.