Traim vremuri tulburi in care tragediile se regasesc in viata cotidiana, din pacate. Fie ca vorbim despre tragedii provocate de om (atacuri teroriste, razboaie) sau de catastrofe naturale (cutremure, uragane, inundatii, incendii), suntem din ce in ce mai expusi, in mod direct sau prin intermediul mass-mediei. Tragediile genereaza panica, stres si durere pentru adulti, dar cu atat mai mult pentru copii, oricat de mult am dori sa ii protejam din postura de parinti.
Cum sunt afectati copiii de tragedii?
Accesul la informatie este foarte facil in ziua de azi. Copiii pot afla diverse lucruri, atat de la televizor cat si cu ajutorul internetului. Cum multe dintre aceste informatii sunt negative, iar copiii nu au capacitatea de a le discerne, rolul tau ca si parinte este sa ii explici celui mic pe intelesul lui ce se petrece in jurul lui, si sa il ajuti sa se simta protejat. Pentru ca da, copiii resimt frica la un alt nivel decat adultii, si cum nu fac diferenta intre ceva ce se intampla la cateva sute sau mii de km departare, traiesc cu teama continua ca li se poate intampla si lor sau celor dragi.
O tragedie precum cea mai recenta, care a avut loc in Las Vegas si unde cateva zeci de persoane si-au pierdut viata sau au fost raniti, pe langa durerea si teama ce o lasa in urma, reprezinta momentul acela de rascruce in care o mama trebuie sa ii spuna copilului ca exista oameni pe lumea asta care aleg sa faca rau altor persoane.
Provocarea cea mai mare este reprezentata de incercarea continua de a-i insufla celui mic incredere si optimism, iar tu ca parinte din dorinta de a il proteja, sa nu il cresti intr-un bol de sticla.
Ce ii spunem copilului despre tragedii, fie ca vorbim despre atacuri teroriste sau despre catastrofe naturale?
Precautia este de dorit. Ia in calcul varsta si felul de a fi a copilului tau. Un copil sub 6-7 ani nu poate gestiona prea bine informatiile, astfel incat subiectele delicate ar trebui evitate atata timp cat nu sunt aduse in discutie de el. Daca totusi in urma a ce a vazut la stiri sau a auzit la prietenii lui este afectat, cauta sa il linistesti si sa ii dai informatii in linii mari.
Vorbeste cu cel mic si afla exact ce sentimente il incearca. Pentru a putea oferi informatii, este necesar sa identifici ce anume simte, daca este vorba de pura curiozitate sau ii este cu adevarat teama. Poate a auzit doar in treacat ceva ce l-a nelinistit sau poate a fost expus la informatii detaliate si are nevoie ca tu sa ii explici pe intelesul lui cum stau lucrurile. Nu te lansa in discutii pana nu stii exact ce anume vrea sa afle cel mic, exista posibilitatea sa il bulversezi cu informatii prea detaliate.
Asigura-l de toata dragostea si protectia din partea ta. Gandul ca el sau familia lui pot fi afectati in mod direct de diverse tragedii il poate nelinisti pe cel mic, frica cea mai mare a copiilor este aceea ca pot fi despartiti de parinti. Stim ca nu ii poti garanta siguranta, dar asigura-l de vigilenta si buna ta intentie de a nu lasa nimic rau sa i se intample vreodata, invata-l sa fie precaut la randu-i.
Nu ii minimiza frica si incurajeaza-l sa vorbeasca despre ce il sperie. Spune-i celui mic ca teama este un sentiment normal care ne incearca pe toti uneori, adulti si copii deopotriva, dar in acelasi timp invata-l ca doar pentru ca ii este teama de un lucru nu inseamna ca acel lucru chiar se va si intampla. Asigura-l ca esti acolo ori de cate ori va avea nevoie sa vorbeasca, atunci cand este vorba despre un subiect traumatizant copilul are nevoie de timp sa inteleaga mai bine ce simte si cu siguranta va avea mai multe intrebari in timp.
Invata-l sa fie empatic si sa inteleaga cat de important este suportul oferit celor aflati in dificultate. Acesta este un moment prielnic ca cel mic sa primeasca prima lectie legata de compasiune, sa inteleaga ca uneori cei din jurul lui se pot confrunta cu situatii neplacute sau traumatizante si ca daca el a fost ferit, le poate oferi celor din jur suport prin acte de voluntariat sau prin donatii.
Cei mici sunt afectati de tot ce se intampla in jurul lor, asigura-te ca ii oferi in functie de situatie explicatii reale si corecte, si ofera-i mijloacele potrivite pentru a isi descarca emotiile, fie ca vorbim despre un joc care sa ii distraga atentia, despre o discutie sau despre o portie buna de plans. Cu ajutorul tau, cel mic va invata sa depaseasca momentele grele!