Precum multe alte lucruri, bunatatea este o calitate pe care copiii o invata in timp si prin practica. Din fericire, exista multe lucruri pe care le parintii le pot face pentru a incuraja copilul sa devina o persoana empatica si blanda.
Urmatoarele sugestii pot fi de ajutor in procesul de invatare a copiilor despre cum sa-si dezvolte abilitati socio-emotionale esentiale.
Validati emotiile dificile ale copilului
Uneori, cand copilul este trist, furios sau dezamagit, ne grabim sa incercam sa rezolvam imediat problema, sa facem sa dispara sentimentele, pentru ca vrem sa-l protejam de orice durere. Insa aceste sentimente fac parte din viata, iar copiii trebuie sa invete sa le faca fata.
De fapt, etichetarea si validarea sentimentelor dificile ii ajuta pe copii sa invete sa le gestioneze: Esti foarte suparat ca am plecat din parc. Inteleg. Iti place sa te dai in leagan. Este in regula sa te simti suparat. Cand nu mai esti suparat, poti alege sa ma ajuti sa pregatesc o gustare sau sa te joci in bucatarie, in timp ce fac sandwich-urile. Acest tip de abordare ii ajuta pe copii sa invete sa empatizeze cu ceilalti si sa isi inteleaga propriile sentimente.
Oferiti-i modele de comportament pozitiv
Ceea ce fac si spun parintii este esential; lasati-l pe copil sa va surprinda atunci cand faceti un act de bunatate, cum ar fi sa conduceti un vecin in varsta pe trepte sau sa oferiti o vorba de alinare unui prieten. Acest comportament pune bazele unei conduite civice pozitive si il incurajeaza pe cel mic sa fie deschis cu oamenii.
Puteti sa incurajati copilul sa doneze o jucarie in cadrul campaniilor umanitare, in timp ce, la randul vostru, cumparati o jucarie noua pentru a o oferi si faceti o donatie pentru a ajuta copii din medii defavorizate.
Intr-un astfel de context, puteti purta o conversatie despre acest proces si despre cat de mult poate conta un gest de bunatate.
Astfel de situatii contribuie semnificativ la modul in care copilul se va raporta pe parcursul vietii la ideea de a ajuta si de a darui.
Incurajati-l sa fie atent la sentimentele celorlalti
Adesea, insistam ca piticii nostri sa spuna „imi pare rau” ca o modalitate de a-si asuma responsabilitatea pentru actiunile lor. Dar copiii mici nu inteleg pe deplin ce inseamna aceste cuvinte.
Desi poate li se pare oarecum corect sa spuna „imi pare rau”, acest lucru nu ii ajuta neaparat pe cei mici sa invete empatia. O abordare mai eficienta poate fi aceea de a-i ajuta sa se concentreze asupra sentimentelor celeilalte persoane. Acest lucru ii ajuta sa faca legatura intre actiune si reactie.
De asemenea, incurajati copilul sa fie atent la expresiile faciale ale oamenilor. Acesta este primul pas pentru a-i invata cum sa inteleaga perspectiva celuilalt.
Aveti rabdare
O sugestie previzibila, dar care, insa, nu putea lipsi este sa aveti rabdare. Dezvoltarea empatiei necesita timp.
Copilul vostru probabil ca nu va fi o fiinta perfect empatica, pana la varsta de trei ani. De fapt, o etapa importanta si normala a copilariei se concentreaza pe mine, al meu si eu. Empatia este o abilitate complexa si va continua sa se dezvolte pe parcursul vietii copilului.
Atunci cand il alinati dupa ce s-a lovit sau cand ii cititi povesti confortabile inainte de culcare, ii oferiti copilului baza care ii permite sa se indrepte catre ceilalti. Asadar, continuati sa ii oferiti contextele potrivite pentru a observa si a manifesta bunatate si, cu rabdare, samanta bunatatii va rodi.
Recunoasteti bunatatea
Asigurati-va ca ii aratati copilului ca observati situatiile cand cineva face un gest de bunatate. De exemplu, daca cineva incetineste pentru a va lasa sa iesiti dintr-o parcare intr-o intersectie aglomerata, puteti spune: „a fost foarte dragut din partea acelui sofer sa ma lase sa ies”.
De asemenea, daca propriul copil se poarta frumos cu cineva, asigurati-va ca ii recunoasteti si laudati efortul.
Asadar, bunatatea si empatia se invata, iar viata ne pune adesea in situatii din care putem extrage lectii de bunatate, pentru a le preda mai departe copiilor. Faptul de a fi un parinte iubitor si un model de comportament pozitiv va contribui mult la cresterea unui copil empatic si tolerant.
sursa foto: shutterstock.com