Cum sa cresti un copil sigur pe el

/ / Modificat: 2018-05-25
Cum sa cresti un copil sigur pe el

Orice parinte isi doreste sa creasca un copil care sa fie fericit, sigur pe el si care sa aiba succes in viata. Educatia pe care o oferi copilului ar putea fi unul dintre factorii care sa ii asigure succesul, timpul si dragostea investita in el il vor face fericit. Dar ce trebuie sa faci ca sa cresti un copil sigur pe el?

Cateva sugestii eficiente pentru a-ti ajuta copilul

Iata cum iti poti ajuta copilul pentru a capata mai multa incredere in sine:

Acorda atentie complimentelor pe care le faci copilului

Sigur, copilul are nevoie de incurajarile tale, indiferent daca invata sa mearga de-a busilea, sa joace fotbal sau sa deseneze. Dar prichindelul se poate obisnui sa auda incurajarile tale si astfel ii va fi mai greu sa deosebeasca care dintre realizarile sale sunt demne de a fi sarbatorite.

Va simti si atunci cand tu exagerezi complimentele si este posibil sa inceapa sa le ignore, asa ca nu il lauda atunci cand face ceva ce trebuie sa faca oricum, de exemplu cand se spala pe dinti sau cand isi pune lucrurile in cosul de rufe, mai bine multumeste-i.

Nu iti salva copilul

Este normal sa vrei sa il impiedici sa fie ranit, sa se simta descurajat, sa faca greseli, dar atunci cand intervii, de exemplu cand incerci sa obtii o invitatie pentru o petrecere la care nu este de fapt invitat, sau cand il obligi pe antrenor sa il lase mai mult pe teren, de fapt nu ii faci nici un favor.

Copilul trebuie sa inteleaga ca este normal sa esueze din cand in cand, sa se simta furios, suparat sau anxios, pentru ca numai depasind astfel de obstacole singur si nu cu ajutorul tau va invata cum sa reuseasca in viata. Daca lasi copilul sa vada ca si tu gresesti uneori, cel mic se va simti mai bine si va intelege mai usor ca toata lumea greseste atat timp cat isi asuma riscuri.

Lasa-ti copilul sa decida

Atunci cand copilul are oportunitatea de a lua decizii de la o varsta frageda, castiga incredere in sine si in propria judecata. Da-i cate doua, sau trei optiuni si lasa-l pe el sa decida, insa asigura-te ca intelege faptul ca anumite optiuni sau decizii raman inca la latitudinea ta.

Paharul pe jumatate plin

Daca micutul tau se simte coplesit de dezamagiri, ajuta-l sa fie optimist si incurajeaza-l sa vada jumatatea plina a paharului, sa se gandeasca la modalitati de a-si rezolva problemele si situatiile pentru a obtine ce isi doreste.

Incurajeaza-i pasiunile

Expune copilul la o gama larga de activitati, iar atunci cand gaseste ceva care sa il pasioneze, sustine-l si incurajeaza-l; copiii care au o pasiune, indiferent care este aceasta, sunt mandri de cunostintele lor si sunt mai predispusi succesului, mai tarziu in viata.

Mai mult, pasiunile si interesul in subiecte mai putin obisnuite il pot ajuta pe copil sa se integreze mai usor in colectiv la scoala. Daca baiatului tau ii place sa deseneze de exemplu, insa ceilalti baieti din clasa sunt pasionati de fotbal, incurajeaza-l sa deseneze fotbalisti.

Creeaza-i oportunitati de a petrece timp cu adulti

Copiilor le place sa petreaca timp cu prietenii lor, dar este important si sa stea in preajma adultilor, pentru ca le deschide lumea in moduri neasteptate, le da ocazia sa vorbeasca cu alti adulti in afara de parinti si le ofera acces la alte moduri de gandire.

Imaginati-va viitorul

Daca cel mic poate sa se imagineze pe sine in viitor facand ceva important, se va simti mai increzator in propriile forte.

Vorbeste-i despre cum tu si partenerul tau v-ati ales carierele pe care le aveti si chiar daca viseaza sa devina astronaut sau pilot de curse, nu incerca sa ii schimbi asteptarile, pentru ca cel mai important este faptul ca se gandeste la telurile pe care le are.

Taguri Incredere Incredere in forte proprii copii Dezvoltare incredere forte proprii copii

Articole recomandate

Citeste si despre