Cum poti fi o mama mai buna in 2010? Respectand ce ti-ai propus pentru 2009, inainte de toate, si propunandu-ti mai mult pentru anul ce a inceput. Pe langa scopul de a introduce cat mai multe elemente naturale si sanatoase in alimentatia celor mici, fructe si legume de gradina si de a reduce produsele de tip fast-food, anul acesta putem incerca sa ii facem pe copii, si pe noi, mai fericiti.
Anul acesta putem incerca abordari fezabile, prin care sa devenim mai apropiate de copiii nostri si sa incercam sa ii ascultam si sa ii intelegem mai bine, pentru o atmosfera placuta in familie, dar si pentru dezvoltarea armonioasa a celor mici.
Propuneri pentru anul 2010
Unele dintre lucrurile pe care ni le propunem in ajun de Anul Nou sunt greu de realizat sau chiar utopice, insa mamicile au impartasit cateva lucruri realiste pe care si le-au propus in relatia cu cei mici:
• Sa ne distram – sa ne relaxam impreuna cu cei mici mai mult, mai ales ca in general, mama joaca rolul "politistului rau", in timp ce copilul fuge mereu la tati atunci cand este certat, fiindca el joaca rolul "politistului bun". Sa ne jucam mai mult impreuna!
• Sa ascultam mai mult – ti se pare familiara situatia in care vii de la serviciu, cei mici te asalteaza cu povestirile lor despre cum le-a fost ziua, iar tu nu spui decat "aha, da", fara sa asculti cu adevarat? Nici tie nu iti place cand sotul tau iti face la fel. Sa ne oprim si sa ne ascultam copiii, sa simta ca suntem acolo pentru ei, ca ceea ce spun ei conteaza pentru noi.
• Sa nu mai tipam – daca anul trecut am tipat la copii, poate din cauza banilor sau a altor probleme si ne-am descarcat pe ei, anul acesta sa ne oprim.
• Sa fim mamici "cool" – anul acesta sa fim niste mamici mai moderne, mai "cool", cum zic copiii nostri. De ce sa se confeseze doar matusii sau unchiului, cand pot avea incredere in noi? Daca am judeca mai putin atunci cand, de exemplu, fetita vorbeste despre baieti sau lucruri asemanatoare, poate ea si-ar deschide sufletul si in fata noastra.
• Sa ne implicam – sa incercam sa ne implicam mai mult in viata copiilor nostri si sa nu lasam serviciul sau alte lucruri sa ne stea in cale. Copiii au nevoie de noi si de atentia si sustinerea noastra.
• Sa petrecem timp cu ei – sa gasim timp pentru cate o seara mai speciala, un randez-vous cu cel mic, o data cu mami, alta data cu tati, cu jocuri sau alte activitati care sa ii faca placere si care sa intareasca legatura parinte-copil.
• Sa ne eliberam de stres – prin sport sau alte ritualuri care ne pot detensiona, sa incercam sa scapam de stres. O minte relaxata ne face mame mai bune pentru copiii nostri.
• Sa punem copiii pe primul plan – ni se pare ca intotdeauna avem altceva de facut. Sa ne amintim ca pe primul loc sunt copiii nostri, inainte de spalatul vaselor sau al rufelor.
Desi ne-am obisnuit cu rutina zilnica atunci cand ne intoarcem de la serviciu, copiii nostri au nevoie de noi, sa ii ascultam, sa le raspundem, sa ii luam in brate. Dragostea si atentia noastra sunt cele mai importante lucruri pe care se sprijina dezvoltarea lor.
Incepand cu 2010, treburile casnice mai pot astepta, imbratisarile si pupacelile cu nazdravanii nostri NU!