Cum sa ii cresti copilului increderea de sine

/ / Modificat: 2018-02-08
Cum sa ii cresti copilului increderea de sine

Stima de sine se refera la gandurile, sentimentele si opiniile pe care le avem despre noi insine. Daca ai o parere buna despre propria persoana si propriile abilitati, atunci ai o stima de sine crescuta. O persoana cu stima de sine crescuta este increzatoare, fericita si motivata in ceea ce face.

Daca insa parerea despre tine este una extrem de proasta, atunci stima de sine este scazuta. In acest caz, stima de sine se hraneste din gandirea ta negativa si te face sa crezi toate observatiile critice pe care ti le fac cei din jur.

De ce conteaza stima de sine?

Ce e important de retinut este ca stima de sine nu este data pentru totdeauna, nu este fixa. Ea se schimba sau se poate schimba. Cum? Schimbandu-ti felul in care gandesti!

Evident ca felul in care iti vorbesti tie in forul tau interior, dialogul tau interior cu tine insuti se reflecta si in felul in care ii vorbesti copilului tau. Asa ca daca tu ca parinte stai prost la capitolul stima de sine, nu te poti astepta ca micutul tau sa fie increzator in propriile lui forte.

Copiii invata despre ei de la parinti, invata sa isi spuna ceea ce le spun parintii. Daca ii vei spune copilului tau "Esti un prost! Nu esti bun de nimic!", cel mai probabil aceasta replica va fi retinuta de copil si isi va repeta el insusi acest mesaj. Daca unui copil mama ii se spune "Ai muncit mult! Te-ai descurcat grozav", copilul isi va repeta lui acest lucru. Si de aici stima de sine, crescuta sau scazuta, dupa cum o cultiva fiecare parinte, la el si la copilul lui.

La ce ajuta increderea in propria persoana?

Copiii cu stima de sine crescuta au incredere in ei insisi, se simt acceptati si valorizati, gandesc pozitiv despre ei, se simt in stare sa faca fata provocarilor pe care le intalnesc. Daca un copil gandeste pozitiv despre el, atunci poate face fata incercarilor, imprevizibilului, accepta provocarile, invata din greseli si vrea sa incerce pana reuseste.

Daca un copil are o stima de sine redusa, este foarte critic cu el insusi, este foarte nesigur, nu se simte la fel de bun ca ceilalti copii, se indoieste ca poate face lucrurile bine, pune accent pe situatiile in care a esuat si mai putin pe acelea in care a reusit. Un copil care nu are incredere in el crede ca ceilalti nu il accepta, evita provocarile, renunta usor. Practic stima de sine redusa blocheaza succesul, invatarea si reusita.

Este adevarat ca stima de sine poate fi schimbata, dar un copil nu are incredere in el doar spunandu-i cat de minunat si special este, chiar daca este. Nici premiile sau diversele trofee nu ajuta la stima de sine. Si atunci?

Cum poti sa "hranesti" stima de sine a copilului tau?

Stima de sine este un rezultat al experientei. O modalitate este aceea de a invata copilul sa faca lucruri de unul singur. Indiferent cat de mic este! Daca este bebelus, il poti invata sa tina ceasca, de exemplu. Daca este mai mare, poate invata sa se imbrace singur, sa manance singur, sa citeasca, sa isi stranga lucrurile, sa pregateasca micul dejun. Copiilor le place orice activitate care ii ajuta sa devina mai independenti.

Creeaza-i copilului sansa de a invata. La inceput arata-i cum se face, apoi lasa-l pe el sa faca singur. Dar ai grija ca ceea ce are de facut sa nu fie nici prea usor, nici prea greu pentru el.

O alta modalitate de crestere a stimei de sine a celui mic este lauda. Atentie! Lauda efortul, nu calitatile sau rezultatul! Este de preferat sa ii spui "Felicitari! Ai muncit mult pentru proiectul acesta!", nicidecum "Felicitari! Este un proiect grozav!". Atunci cand e laudat pentru munca depusa, copilul se simte incurajat sa mai incerce, sa mai invete.

Concentreaza-te pe calitatile copilului, pe ceea ce face bine si pe ceea ce ii place. Si evita sa il critici.

De asemenea, nu uita ca tu, ca parinte, esti un model pentru copilul tau. Asa ca fii atenta la ceea ce iti spui tie sau ce spui despre tine atunci cand nu reusesti ceva.

Taguri Stima de sine copii Incredere in sine copii Dezvoltare incredere forte proprii copii

Articole recomandate

Citeste si despre