Fiecare copil este diferit si are propriul sau fel de a privi lumea. Unii micuti sunt mai sensibili, iar fiecare genunchi putin julit sau remarca mai acida de la amicii de la locul de joaca le poate declansa lacrimile.
Multi parinti confunda reactiile unui copil sensibil cu cele ale unui copil care vrea atentie si plange cu asa zisele lacrimi de crocodil, asa ca nici nu incearca sa-si consoleze in mod special copilul. In realitate insa, aceasta hiper-sensibilitate este o trasatura a personalitatii copilului, el se simta ranit cu adevarat si va reactiona in consecinta.
Totodata, trebuie sa stii ca un copil hipersensibil nu se va transforma in mod automat intr-un adult sensibil sau depresiv. Ajutat de tine, el va invata sa-si gestioneze si sa-si controleze emotiile. Pentru asta, insa, tu insati trebuie sa acorzi o atentie sporita comportamentului tau.
Noi iti prezentam cateva modalitati prin care poti face fata mai bine unui copil sensibil din punct de vedere emotional.
Fii empatic
Sa spunem ca micutul tau plange in hohote din cauza unei mici zgarieturi. Nu il vei calma si nu ii vei opri lacrimile daca-i spui ca plange degeaba sau ca ar trebui sa inceteze pentru ca de fapt nu are nimic.
Facand acest lucru doar ii negi sentimentele si ii spui de fapt ca ce simte este gresit. Acest lucru nu va duce la o rezolvare si la o intelegere a situatiei reale, ci la o mascare a ei pentru a-ti face pe plac. Durerea si senzatia ca acea rana este foarte grava va persista in mintea copilului.
Este foarte important sa-l asculti pe copil si sa-i arati intelegere chiar daca ti se pare ca reactiile sale sunt prea puternice. Nu trebuie sa exagerezi cu atentia si alinarile in aceste cazuri, arata-ti empatia fata de ce simte. Ii poti spune "da, stiu ca doare" sau "te-a luat prin surprindere cazatura, nu-i asa?". Apoi ofera-i o solutie, mutand in acest fel concentrarea lui pe rezolvarea problemei si alinarea durerii. Pune-i intrebari precum: "Ce zici, punem niste gheata ca sa treaca durerea?" sau "Nu crezi ca ar fi bine sa dezinfectam zgarietura si sa punem un plasture pe ea?".
Ajuta-l sa exprime in cuvinte ce simte
Copiii sensibili izbucnesc in plans de fiecare data cand se confrunta cu emotii puternice. In loc sa spuna ce anume ii deranjeaza, ei se lasa prada sentimentelor si au reactii in consecinta. Pentru a-l ajuta sa-si exprime regretul si supararea in cuvinte si nu in tipete si lacrimi, vorbeste-i tu prima.
Spre exemplu, prietenul lui, care venise in vizita la voi, trebuie sa plece. Faptul ca amicul sau cu care se distreaza atat de bine pleaca, il va supara foarte rau si va plange. Spune-i ceva de tipul "stiu ca esti suparat din cauza ca Alex pleaca, dar va intalniti din nou in curand". Punand in cuvinte sentimentele lui si expunand motivele pentru supararea sa, il vei invata sa se foloseasca de ele cand emotiile il coplesesc. O astfel de replica nu va da rezultate imediate, insa in timp, daca vocalizezi sentimentele, va invata si el sa faca la fel.
Calmeaza-l prin explicatii cat mai detaliate
Un alt caz in care copiii isi arata sensibilitatea excesiva este cand se confrunta cu obiectul unei frici. Poate fi vorba despre un caine, un hamster, ace de seringa sau orice alt lucru care ii provoaca frica si care il determina sa se blocheze si sa planga necontrolat.
Nu ii ironiza frica. Si noi, ca adulti, avem diverse frici sau fobii, asa ca cei mici sunt si mai indreptatiti sa resimta teama. In schimb, da-i cat mai multe informatii despre subiectul respectiv.
In cazul fricii de ace, ii poti explica de ce este nevoie sa faca respectivul vaccin sau injectie. Spune-i cum va proceda medicul, ca si tu ai facut nenumarate astfel de injectii, de ce ii va face bine injectia aceea si orice alta informatie ti se pare relevanta. Cu cat va intelege mai bine procesul si motivul din spatele lui, cu atat mai receptiv va fi si teama se va estompa.
Este vorba, in definitiv, de simtul controlului. Orice lucru asupra caruia nu detinem controlul ne provoaca o oarecare neliniste, insa daca ne este explicat si il intelegem, abordam situatia in mod diferit. Aceste lucruri sunt valabile si in cazul copiilor. Procedeaza in acelasi fel si pentru situatiile noi, care ar trebui explicate in prealabil, pentru ca cel mic sa stie la ce sa se astepte.
Concentreaza-te pe rezolvarea problemelor care i-au provocat reactia
Unii copii incep sa planga din cauza ca nu reusesc sa faca anumite lucruri - a incercat cateva minute sa-si lege sireturile singur, nu a reusit, iar asta l-a facut sa planga. Spune-i ca nu este o problema grava, ca nu s-a intamplat nimic rau si ca puteti lua o pauza de cateva minute pentru a se linisti. Apoi, puteti incerca incerca din nou impreuna sau poate sa exerseze pe sireturile de la tenesii tai.
Copiii sensibili au tendinta de a se implica foarte mult cand lucrurile nu merg cum vor si se blocheaza in loc sa se gandeasca la solutii. Tocmai de aceea este nevoie de interventia ta calma si care sa-l invete pentru viitor cum sa reactioneze cand se mai confrunta cu o situatie asemanatoare.
Aminteste-i in mod constant ca nu exista probleme fara solutii si ca nu este nicio rusine in a cere ajutorul atunci cand are nevoie de el.
Evita etichetele
Nu spune lucruri precum "nu inteleg de ce esti asa sensibil", "nu fi plangagios" sau "parca esti un copil mic". Acestea pot sa-l raneasca si sa-l faca sa se simta criticat, chiar daca intentia ta a fost de fapt sa-l intaresti.
Evita sa porti discutii in prezenta lui in care sa spui altor persoane ca el este "prea sensibil" sau ca "plange din orice". Astfel de etichete mai ales spuse pe un ton ingrijorat il pot face sa creada ca este ceva in neregula cu el, ca nu este un copil bun, ca te dezamageste prin comportamentul sau, iar asta ii va provoca o durere si mai mare.
Daca te preocupa reactiile sale emotionale, discuta in particular cu partenerul de viata, sau chiar cu un specialist, daca e cazul.
Copilul tau este hiper-sensibil? Ce parere ai despre sfaturile noastre? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!