Copiii sunt experti atunci cand vine vorba de intuirea starilor noastre emotionale, iar crizele lor de nervi se manifesta cu precadere atunci cand suntem incordate sau anxioase. Cum sa ramai calma in timpul crizelor de nervi ale copilului tau, mai ales atunci cand acestea se intampla in public, cand simti privirea tuturor atintita asupra ta, cand pulsul iti creste si panica isi face simtita prezenta? Iata cateva strategii care te-ar putea ajuta!
Cum ramai calma cand copilul are o criza de tantrum
Iata 6 moduri care te vor ajuta sa tii piept acceselor de furie si crizelor de isterie ale copilului tau:
1. Acorda-i timpul necesar sa se linisteasca
Nu incerca sa pui capat unei crize de nervi, pentru ca nu vei reusi decat sa agravezi situatia. Sentimentele copiilor sunt exacerbate si au nevoie sa se exteriorizeze, motiv pentru care de multe ori crizele sunt declansate din cauze ridicole si fara insemnatate.
Daca incerci sa grabesti sfarsitul crizei, nu vei face decat sa ii invalidezi trairile si sa il superi si mai tare. Acorda-i timpul necesar sa se linisteasca si cel mai important, ramai calma.
2. Accepta faptul ca aceste crize sunt iminente
Crizele de nervi pot seca puterile, atat ale tale, cat si ale celui mic. La primele semne ale unei crize, accepta ca aceasta este iminenta si intelege faptul ca exista un motiv pentru care tu esti cea fata de care majoritatea crizelor de nervi se intampla. Copilul se simte in siguranta alaturi de tine si are incredere ca in prezenta ta isi poate manifesta emotiile, inclusiv crizele de nervi; poate nu este intotdeauna cel mai minunant lucru, dar intr-un fel, ar trebui sa te onoreze.
3. Renunta la prea multe cuvinte
Nu incerca sa negociezi, sa explici, sa rationalizezi in timpul crizei de nervi a copilului tau. Nu te va auzi. Daca este nevoie, dupa ce se calmeaza, puteti discuta despre cauzele care au dus la aceste sentimente de furie.
4. Aminteste-ti ca o criza de nervi este sanatoasa
Desi nu este deloc placuta atunci cand se produce, o criza de nervi este o reactie perfect normala si sanatoasa a copilului tau de a isi exterioriza sentimentele.
5. Lasa-l sa se calmeze in ritmul lui, intr-un loc linistit
Atunci cand o criza de nervi se produce in public, asigura-te ca ii poti oferi celui mic un loc retras (eventual, in masina personala) in care sa isi manifeste emotiile. Copilul, ca si tine, poate simti privirile celor din jur, ceea ce ii poate escalada criza sau durata acesteia.
6. Imbratiseaza-l
Imediat ce criza a trecut, multi dintre copii au nevoie de afectiune fizica, de atingere. O imbratisare va va face bine amandurora, mai ales dupa ce te-a respins in timpul crizei de nervi.
In ultimul rand, nu iti face griji, nu esti nici prima si nici ultima mama care isi pierde controlul in timpul unei crize de nervi a copilului sau. Incearca sa iti pastrezi calmul, daca nu acum, data viitoare cand se va intampla; cel mic va simti calmitatea ta ca un sprijin si ii va fi mai usor sa depaseasca situatia si sa se linisteasca mai repede.