De ce rad copiii atunci cand ii certi

/ / Modificat: 2019-09-24
De ce rad copiii atunci cand ii certi

De cate ori nu ti s-a intamplat sa il certi pe cel mic pentru o trasnaie pe care a facut-o, iar el sa inceapa sa rada?

Recunoaste ca asta te-a infuriat si mai tare, fiindca ai considerat ca te ia peste picior. Ei bine, psihologii spun ca tactica aceasta folosita de copii este doar o incercare nevinovata de a evita conflictele.

Pentru orice parinte confruntat cu o situatie de genul acesta, in care el incearca sa corecteze comportamentul copilului, atragandu-i atentia asupra greselilor pe care le face, insa cel mic rade sfidator, atitudinea aceasta creeaza frustrare.

Totusi, trebuie sa stii ca la mijloc nu e vorba de batjocura. Un copil care rade atunci cand este mustrat nu face altceva decat sa incerce sa evite agravarea situatiei. Pare greu de inteles tactica, insa in realitate avem de a face cu un ras nervos. Copilul nu stie sa isi gestioneze emotiile.

Fara indoiala, mama si tatal se pot simti frustrati intr-o mare masura, deoarece considera ca nu si-au atins obiectivul principal, acela de a corecta o situatie. Cu toate acestea, este important sa ne dam seama ca exista un alt obiectiv in aceste circumstante: sa-i invatam pe copii sa isi canalizeze aceasta nervozitate cu dragoste si cu multa rabdare.

Ce trebuie sa faci

Trebuie sa stii ca micutul tau nu stie cum sa faca fata unei discutii sau cum sa isi asume responsabilitatea pentru o greseala pe care a facut-o. Inspira adanc, aseaza-te langa el si explica-i unde a gresit si cum ar trebui sa procedeze in astfel de cazuri.

Ingrijorarea parintilor vine si din faptul ca cel mic ar putea avea un comportament asemanator si in relatia cu educatoarea, cu invatatoarea sau cu alti adulti cu care intra in contact. Important este sa ne stapanim noi insine reactiile, impulsurile inainte de a le spune lor sa nu mai actioneze in acest fel.

Primul pas este sa ramai calm. Daca este necesar, indeparteaza-te putin si reflecta la ceea ce se intampla. Apoi, revino pregatit sa vorbesti despre ceea ce a facut copilul si sa ii oferi indrumarile de care are nevoie. Poate iti va fi greu, dar este un pas important. Este neproductiv sa ii ceri copilului sa isi controleze stresul cauzat de teama pe care i-o provoci atunci cand il certi, cand simte ca te-a suparat.

Vorbitul ferm si serios este cheia pentru realizarea unei bune comunicari. Daca nu ai reusit sa iti pastrezi calmul, cere-ti scuze si spune-i ca iti pare rau. Insista sa ii explici de ce nu e in regula ca cineva sa rada atunci cand este mustrat sau cand i se atrage atentia asupra unui lucru si ofera-i ocazia sa isi justifice gestul.

Fii mereu un model pentru cel mic. Recunoaste atunci cand gresesti si arata-i astfel ca si adultii isi asuma vina pe care o poarta in anumite situatii.

Si, desigur, fii flexibil. Asculta cu rabdare si incearca sa ajungi cu el la un acord.

  • Foto: Freepik

Taguri Ras copii

Articole recomandate

Citeste si despre