Stii de ce nu ar trebui sa lasi niciodata un copil singur cand este trist? Pentru ca nu va sti ce sa faca.
Exista chiar si adulti care, atunci cand sunt tristi, nu isi inteleg emotiile sau nu stiu ce sa faca pentru a depasi situatia.
Cel mic are nevoie de indrumarea si sprijinul emotional constant al adultilor pentru a intelege masa emotionala interna.
Tristetea ca emotie
Copilul poate simti tristete si o poate manifesta de cand are doar cateva luni. Se vede pe fata lui chiar daca nu intelege ce i se intampla exact. Potrivit psihologului Maria Jose Roldan, cauzele tristetii in copilarie pot fi multe si variate, cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau posesia (ca jucaria preferata), deoarece cineva sau chiar el este bolnav, pentru ca exista o problema fizica, i se refuza ceva ce isi doreste, etc. Cand un copil este trist, se poate simti extraordinar de singur.
Daca micutul este trist, trebuie sa fie tratat cu tandrete si dragoste, chiar si atunci cand cel mic nu are cel mai bun comportament. Are nevoie de adult care sa-l ghideze si sa-i spuna care este calea emotionala pe care trebuie sa o parcurga. Numai in acest fel starea lui de spirit se va imbunatati.
Explica-i motivul tristetii
Un copil trebuie sa inteleaga de ce este trist. In acest sens, este necesar sa-i explici, pe cat posibil, de ce se simte asa si ce poate face in acel moment pentru a se simti mai bine.
In cazul in care tristetea este prea adanca, adultul trebuie sa observe cu atentie copilul pentru a-l putea duce la medic cat mai curand. Chiar daca este mic, poate face depresie si acest lucru poate deveni foarte periculos pentru sanatatea lui mentala.
Un copil se poate simti trist pentru ca nu isi atinge un obiectiv, cum ar fi obtinerea unei note mari la un examen sau castigarea unui trofeu sportiv dupa mult efort. In astfel de situatii va trebui sa vorbesti cu cel mic pentru a-l incuraja si a incerca sa-i arati partea pozitiva a lucrurilor. Este foarte important sa vorbesti cu copilul, astfel incat el sa invete sa vada ca oamenii pot gresi sau se pot comporta gresit si nu doar lui i se intampla. El isi poate controla actiunile, dar nu pe cele ale altora (de exemplu, un profesor acorda premiul unei persoane care nu l-ar fi meritat).
Copilul trebuie sa realizeze ca poate invata din orice situatie si ca acest lucru il va ajuta sa aiba instrumente mai bune data viitoare. In plus, el ar trebui sa aiba suficienta incredere in adult pentru a-i spune lucruri care il fac fericit si nu doar ceea ce il intristeaza.
Fereste-te de comportamentele agresive
De multe ori, cand copilul nu isi intelege emotiile poate avea comportamente agresive sau manipulatoare, pentru ca nu stie sa se controleze. In aceste cazuri, parintii ar trebui sa-l asculte cu atentie, pentru a vedea ca poate avea incredere in ei in orice moment. Adultul ar trebui sa fie ghidul celui mic pentru a se simti mai bine si a realiza ca un comportament rau nu-l va ajuta, ba din contra, ii va indeparta pe cei din jurul sau.
Siguranta emotionala
Copilul, pentru a simti siguranta emotionala are nevoie sa fie ascultat si sa primeasca din partea adultului multa iubire si afectiune, in cuvinte. Nu-l lasa niciodata singur cand il vezi trist si cu atat mai putin reprosandu-i acea stare emotionala. Daca a avut o conduita incorecta care poate avea consecinte, este necesar sa ataci atitudinea si niciodata copilul ca persoana.