Depresia copilului mic chiar exista. Cum o identifici si ce ai de facut

/ / Modificat: 2019-08-29
Depresia copilului mic chiar exista. Cum o identifici si ce ai de facut

De cate ori te-ai trezit spunandu-i copilului ca nu are voie sa fie nervos, trist, dezamagit pentru ca este prea mic pentru asa ceva?

Te gandesti ca nu are absolut niciun motiv pentru astfel de stari si ii interzici sa le simta, insa data viitoare sa te gandesti mai bine.

Depresia la copii este o realitate, psihologii aratand ca ea poate sa apara chiar si la varste de 3-6 ani. Simptomele sunt similare cu cele ale depresiei la adulti, potrivit psihiatrului pentru copii Joan Luby, de la Universitatea Washington din St. Louis (SUA): lipsa de speranta, pesimismul, energia si respectul de sine scazute.

Desigur, te intrebi cum este posibil ca un copil de 3 sau 4 ani sa fie deprimat? Poate fi ceva genetic? Poate fi din cauza unor lipsuri materiale? Ambele variante sunt plauzibile si posibile, dar cele mai importante cauze tin de relatia timpurie cu mama, de sprijinul primit sau nu de la aceasta, de afectiunea pe care o arata copilului si de cat de in siguranta il face sa se simta.

Copiii sunt la fel de expusi la depresie ca adultii, cu toate ca nu au la fel de multe griji si responsabilitati. Au, insa, probleme cu faptul ca se simt lipsiti de putere si de control asupra propriei vieti, asta pe langa lupta lor pentru a fi acceptati la scoala, in grupuri de copii, si pe langa presiunea pe care, fara sa vrea, parintii o pun de mule ori asupra lor.

Luby arata ca interactiunea dintre mama si copil determina dezvoltarea neurologica a acestuia din urma. Studiile efecuate in cauza au relevat ca hipocampul (o componenta majora a creierului uman, parte a sistemului limbic si cu rol in trecerea informatiei din memoria de scurta durata in cea de lunga durata) persoanelor cu simptome de depresie are un volum mai mic decat la adultii tineri, influentand interactiunile psihosociale, gestionarea emotiilor si functiile cognitive.

Copiii care prezinta semne de depresie infantila au un risc ridicat de a deveni adulti diagnosticati cu depresie.

Ce ai de facut ca parinte atunci cand copilul pe care il crezi prea mic pentru a avea astfel de probleme incepe sa dea semne de depresie?

In primul rand acorda o mare atentie simptomelor:

  • iritabilitate crescuta,
  • sentimente negative,
  • anhedonie (incapacitate de a se bucura de lucruri marunte),
  • lipsa dorintei de a se juca,
  • indiferenta fata de orice fel de recompensa,
  • tulburari ale somnului,
  • anxietate,
  • rigiditate,
  • izolare.

Iritabilitatea crescuta si comportamentul exploziv sunt probabil semnele pe care parintii sau educatorii le remarca cel mai repede la un copil.

Daca acestea sunt insotite de tendinte de izolare, anhedonie, uneori de un sentiment exagerat de vinovatie, este important sa afli daca micutul tau trece printr-o depresie. Aceasta poate fi confundata de multe ori cu tristetea si exista riscul sa nu fie depistata la timp pentru a se putea interveni.

Daca ai suspiciuni ca ai putea avea un copil care sufera de depresie, mergi cu el la un specialist cat mai curand. Depresia duce de multe ori la suicid, una dintre principalele cauze ale mortii intre 5 si 24 de ani.

Depresia nu afecteaza doar creierul, starea de spirit si gandirea, ci intregul organism; de multe ori ea conduce la consum de alcool sau chiar de droguri. Vestea buna este ca se trateaza, vestea proasta este ca nu trece de la sine si ca este nevoie de ajutor specializat.

In copilarie, baietii si fetele prezinta risc egal de a deveni depresivi, dar in adolescenta balanta se inclina dramatic pe partea feminina.

Factorii de risc care pot declansa depresia sunt:

  • stresul,
  • fumatul,
  • pierderea unui parinte sau a altei persoane dragi
  • incheierea unei relatii romantice
  • deficientele de atentie, comportament sau invatare
  • bolile cronice
  • abuzul/neglijarea
  • alte traume.

Cercetatorii sustin, de asemenea, ca la unii copii depresia este declansata pur si simplu de factori chimici; unii mostenesc de la parinti predispozitia pentru depresie si anxietate, iar factorii care tin de mediul in care se dezvolta pot declansa primul episod de depresie majora. Cand un adult sufera de depresie, el va fi intrebat despre experientele din copilarie si cel mai probabil ei vor vorbi despre neglijare, abuz, respingere si conflicte intre parinti.

In concluzie, au si copiii motive sa fie deprimati, doar ca nu le acordam suficient credit si neglijam acest aspect de multe ori. Terapia si tratamentul sunt foarte importante atunci cand copilul da semne de depresie, pentru ca doar asa va depasi momentul si se va putea dezvolta normal in continuare.

Taguri Depresie copii

Articole recomandate

Citeste si despre