Desenul este pentru copii o forma de comunicare cu lumea din jur. Ca adult, poate vezi aceasta activitate si rezultatul ei doar ca pe o distractie pentru cel mic, doar ca el s-ar putea sa incerce, chiar si fara sa isi dea seama, sa iti spuna ceva.
Desenatul, coloratul, pictatul, mazgalitul sunt cele mai bune metode pentru copil de a-si dezvolta creativitatea, de a-si creste autonomia.
Desenul este modalitatea prin care ei isi exprima sentimentele si emotiile, dar si un mod de comunicare cu parintii si profesorii, dincolo de o activitate relaxanta si distractiva.
Desenele copiilor ne pot ajuta sa aflam cum se simt cei mici. Interpretarea desenelor este un apanaj al psihologilor, care urmeaza protocoale bine stabilite si isi pot da seama, analizand totodata istoria personala a copilului, situatia familiala si alte detalii obiective, care este starea "artistului".
Copiii pun in desenele lor detalii pe care un adult le poate trece cu vederea si tocmai de aceea putem spune despre operele celor mici ca sunt uneori adevarate mesaje pentru oamenii mari. De asemenea, ele sunt prima usa pe care copiii o deschid catre sufletul lor.
5 modele de interpretare a desenelor copiilor
Chiar si fara a fi specialist in interpretarea desenelor, un parinte poate urmari anumite detalii care l-ar putea ajuta sa inteleaga mai bine copilul. Asa ca iata la ce sa fiti atenti:
1. Pozitia desenului - Tot ce deseneaza un copil in partea superioara a foii de hartie are legatura cu mintea, intelectul, imaginatia, curiozitatea si dorinta de a descoperi lucruri noi. In partea inferioara a hartiei apar lucruri care ne pot da indicii despre necesitatile lui fizice si materiale. In partea stanga poate desena lucruri care au legatura cu momente din trecut, iar in partea dreapta iti poate da indicii despre cum vede el viitorul. In mijlocul foii copilul va desena lucruri care au legatura cu prezentul.
2. Dimensiunea desenului - Desenele mari denota o anumita siguranta acopilului, iar cele mici sunt facute de copii care fie nu au nevoie de mult spatiu pentru a se exprima, fie nu au incredere in ei.
3. Liniile desenului - Daca desenul contine linii continue, fara intreruperi, avem de a face cu un copil docil, in timp ce segmentele pot indica nesiguranta si impulsivitate.
4. Presiunea cu care a desenat - Desenele apasate pot indica un comportament agresiv, contururile sperficiale ar putea fi un semn de lipsa de vointa sau oboseala fizica. Presiunea echilibrata indica entuziasm si vointa.
5. Culorile folosite de copii cand deseneaza pot fi indicii puternice pentru starea lui de moment.
- Rosul reprezinta viata, dorinta, pasiune, valoare;
- Galbenul arata curiozitate si bucurie de a trai;
- Portocaliul indica o nevoie de contact social si nerabdare;
- Albastrul reprezinta pace si liniste;
- Verdele arata o anumita maturitate, sensibilitate si intuitie;
- Negrul reprezinta inconstientul;
- Maroul indica siguranta si organizare.
Desenele facute cu o singura culoare pot fi o dovada de lene sau de lipsa de motivatie.
De retinut este ca aceste modele sunt doar cateva pietricele in lumea complexa a desenului infantil.
Nu trebuie sa generalizam, dar putem sa tinem cont de aceste indicii, iar cand ceva devine ingrijorator, putem discuta despre asta cu pediatrul, care ne va recomanda sau nu un specialist.