Dezamagirea este o stare frecventa in randul copiilor chiar daca multi parinti nu reusesc sa sesizeze asta sau nu concep ca un copil de cativa anisori ar putea stii ce inseamna sa fii dezmagit de ceva sau de cineva. A-l ajuta pe copil sa treaca peste dezamagiri este una dintre cele mai grele lectii de parenting, pentru ca ai de-a face cu un micut trist, apatic, suparat, care plange si uneori nu stie sa spuna de ce!
Dezamagirea la copii poate proveni din diverse surse: de la ratarea unei zile de nastere a unui prieten, de la neprimirea cadoului mult asteptat si pana la neindeplinirea promisiunilor parintilor fata de ei.
Comunica cu el si ajuta-l sa isi exprime sentimentele!
Este esential ca micutul sa se descarce si sa isi spuna pasurile. Numai in acest fel il poti ajuta. Incurajeaza-l mereu sa isi exprime emotiile si trairile, acesta fiind primul pas in a rezolva conflicte atat interioare, cat si externe.
Ajuta-l sa puna dezamagirea in cuvinte: "esti trist si plangi pentru ca ca nu ptoi merge petrecere fiind bolnavior?", "Esti furios, nervos?".
Fii afectuoasa si ofera-i suportul tau!
Empatizeaza cu micutul si arata-i ca il intelegi si ca stii prin ce trece. Si tu stii cum e sa fii dezamagit ca nu poti face ceva. Si copilul sa simte la fel, si asa cum tu vrei sa ai langa tine persoane care sa iti sustina moralul, si el are aceeasi nevoie! Fii langa el si asigura-l ca nu e singur si ca nu trebuie sa treaca singur prin asta!
Asculta ce are de spus si arata-i respect pentru sentimentele si trairile lui!
Nu ii spune ca nu trebuie sa se simta trist sau suparat sau ca nu trebuie sa planga "din orice". Arata-i dragoste, suport si afectiune, dar mai ales respecta-i sentimentele pe caresi le deschide in fata ta. Asculta ce are de spus cu toata fiinta ta si foloseste-te de limbajul tau corporal pentru a exprima asta.
Invata-l sa gandeasca in perspectiva!
Viata nu este intotdeauna corecta si dreapta, indiferent cat de mult bine faci sau cine esti. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa simti ca viata ti se termina la fiecare esec sau dezamagire. Nu trebuie ca aceste momente sa fie tratate in mod exagerat, ca fiind un capat de lume. Invata-l sa mearga pe acest principiu. Arata-i intotdeauna ca exista alternative sau moduri compensatorii ale acestor dezamagiri.
Invata-l sa se concentreze mai mult pe realizari decat pe dezamagiri!
Dezvolta-i o perspectiva pozitiva asupra vietii. Este mai indicat sa dea atentie realizarilor si reusitelor lui decat sa faca prea mult haz de necaz de aceste probleme de care se va tot lovi la tot pasul. Ii va ajuta sa capete mai multa incredere in ei si sa depaseasca mai usor. Prin tehnici de disciplina pozitiva vei reusi sa faci asta.
Invata-l cum sa faca fata esecurilor!
Daca micutul este invatat cum sa piarda cu zambetul pe buze sau cum sa faca fata esecurilor, ii va fi mai usor sa suporte sentimentul de dezamagire pricinuit de cei din jur. In acest fel va sti mereu ce urmeaza sa se intample si va fi pregatit pentru asta.
Asigura-l ca nu este singurul careia i se intampla!
Arata-i si vorbeste-i prin exemple despre faptul ca oamenii sunt dezamagiti tot timpul si ca acest lucru se intampla cu o anumita frecventa sau regularitate in viata tuturor. In felul acesta, micutul se va simti mai confortabil. Foloseste-te de exemple personale sau povesti! Aminteste-i ca efectele acestea nu dureaza o vesnicie si ca in curand se va simti mult mai bine!
Explica-i copilului ca unele asteptari sunt nerealiste!
De exemplu, daca micutul tau vrea neaparat sa maerga la un film tocmai cand tu ai mai multa treaba sau cand nimeni nu este disponibil sa il duca trebuie sa ii explici ca exista situatii in care dorintele lui nu pot fi implinite si ca trebuie sa le accepte ca atare. Mergi pe premisa "si maine e o zi" si arata-i ca vor exista si alte sanse si zile in care sa mergeti sa vedeti filmul, dar ca in acea zi nu se poate si nu trebuie sa se supere din cauza aceasta.