Diferenta de varsta intre copii: Exista un interval ideal?

/ / Modificat: 2007-11-08
Diferenta de varsta intre copii: Exista un interval ideal?


 



Exista cateva lucruri la care trebuie sa te gandesti daca ai posibilitatea sa alegi un interval de timp la care sa ramai insarcinata din nou. Majoritatea aspectelor se refera la situatia familiei tale. Unele au de-a face cu temperamentul copiilor tai si altele cu dezvoltarea nevoilor copiilor la diferite varste.

In primii 3 ani de viata, copiii au nevoie de multa atentie si grija.


In aceasta perioada copiii au nevoie de supraveghere atenta si implica o responsabilitate foarte mare. Daca ai doi copii sub 3 ani sau doi copii sub 2 ani, ei vor avea nevoie de ingrijire constanta din partea unui adult. S-ar putea ca parintii sa se simta extenuati si pot avea sentimentul ca nu au timp sa se bucure indeajuns de mult de fiecare copil in parte.



Exista si avantaje daca vrei sa ramai insarcinata din nou la scurt timp.


Daca diferenta de varsta intre copii e mica, s-ar putea ca primul copil sa nu mai aiba sentimentul de pierdere pentru ca nu mai este singurul copil. Un alt avantaj este ca acei copii care sunt apropiati ca varsta au, de cele mai multe ori, interese comune si se pot juca impreuna.
Exista multe surse de sprijin care te pot ajuta cand simti ca nu poti avea grija de ambii copii atat de bine pe cat ti-ai dori.


O familie numeroasa sau un grup de prieteni care sunt interesati sa aiba un rol activ in vietile copiilor tai, pot insemna foarte mult.

Avantajele unei diferente mai mari de varsta intre copii includ:

  • Ai mai mult timp sa te bucuri si sa il cunosti pe primul tau copil inainte de venirea pe lume a celuilalt.
  • Corpul tau se reface complet si este pregatit pentru o a doua sarcina.
  • Ai timp sa te redescoperi pe tine insati inainte sa te implici iar in ingrijirea unui nou-nascut.
  • Ai un copil mai mare care se poate ingriji singur intr-o oarecare masura si care este capabil sa inteleaga nevoile unui nou-nascut.
  • Oportunitatea pe care o au copii de varste diferite de a se juca impreuna. Copiii mai mari se pot reintoarce la jocuri pentru copii mai mici decat ei si copiii mai mici adora sa se joace si sa invete de la copiii mai mari care devin un fel de profesori.

    Provocarile pe care le intampini cand diferenta dintre copii este foarte mare:


  • Copiii cu varste atat de diferite au nevoi diferite care nu pot fi indeplinite in acelasi timp (ex. sa il duci pe cel mare la fotbal in timp ce bebelusul doarme acasa).
  • Este posibil ca cei doi copii sa nu aiba interese comune din cauza stadiilor de dezvoltare diferite.
  • Un copil care a fost "singur la parinti" timp de cativa ani poate avea dificultati in a se adapta cu un frate sau o sora.

    Temperamentul parintilor si copiilor


     


    Temperamentul parintilor si cel al copiilor influenteaza foarte mult felul in care se resimte diferenta de varsta.


    Copiii independenti, sociabili ar putea fi oricand incantati de aparitia unui fratior sau unei surioare. Copiii sensibili, cu nevoi mari se vor obisnui mai greu cu aceasta idee. In consecinta, vor avea nevoie de mai multa atentie din partea unui adult tot timpul, inainte si dupa al doilea copil.

    Temperamentul parintilor este un alt factor cheie.


    Exista persoane care isi intra in rolul de parinte foarte usor, adaptandu-se foarte usor la ritm si cerinte ca si cum ar fi facut aceasta meserie toata viata. Pentru acesti parinti, un al doilea copil imbogateste viata si mai mult. Pentru altii, care nu se pot obisnui cu ideea lipsei de somn, programelor imprevizibile si plansului bebelusilor, adaugarea unui alt copil inseamna nebunie curata.

    In cele din urma, asteptarile parintilor in legatura cu relatia celor doi copii joaca un rol crucial in succesul relatiilor de familie. Stabilirea diferentei de varsta intre copiii dintr-o familie este o decizie personala. Frumusetea si provocarea consta in faptul ca, si atunci cand iei in considerare toti factorii necesari, exista multe aspecte pe care nu le poti controla.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro <
  • Articole recomandate

    Citeste si despre