Natura constitute un minunat antidot impotriva influentei civilizatiei computerizate, care otraveste trupul si sufletul.
Mama ii va atrage atentia copilului asupra curgerii anotimpurilor. Ea ii va arata cum cad toamna frunzele in parc, cum zapada acopera pamantul iarna, cu cata veselie renaste parcul primavara. Desavarsirea formei si albeata curata a zapezii, puterea cu care nazuieste spre viata firul de iarba sau mugurele primavaratic - totul poate sa-i procure copilului bucurie si sa-l educe.
Parintii, oricat ar fi de ocupati, nu trebuie sa-si crute puterile si timpul in ce priveste plimbarile impreuna cu copiii. Lasand deoparte posibilitatea de a lua aer, plimbarea reprezinta un contact cu copilul, realizat in conditii placute si interesante.
Pana la 7 ani, este varsta cand copilul este inca deschis fata de adulti si crede cu multa usurinta spusele lor. Lectiile de viata primite de la parinti in cursul unor asemenea plimbari raman, de regula, intiparite in memorie pentru toata viata.
Se stie ca micutilor le place sa se joace. Jucandu-se, invata sa cunoasca lumea si se elibereaza de tensiunea emotionala. Pronuntandu-se impotriva jocurilor pe calculator, psihologii, medicii, preotii nu sunt contra jocului ca atare - ei sunt contra unui anumit gen de jocuri, care submineaza sanatatea copilului si ii influenteaza in mod negativ intelectul si psihicul. Pentru copil, jocurile sunt intr-adevar indispensabile - insa jocurile de miscare in aer liber, gen: "leapsa", "de-a v-ati ascunselea", "ratele si vanatorii", "hotii si vardistii".
Jucariile au suferit mari schimbari in ultimii ani. Papusile s-au schimbat: in locul papusii cu aspect de copil, fetitelor li se ofera papusa cu aspect de femeie formata, cu un intreg arsenal cosmetic si garderoba la moda. Astfel, fetitelor li se propune un model de urmat. Jucariile favorite ale baieteilor sunt masinutele si soldateii. Acestia din urma au fost, mai nou, inlocuiti de catre fiinte fantastice: superman, roboti, testoase ninja, eroi din desenele animate.
Daca se pune problema ce carti sa citeasca micutul, este bine ca acestea sa nu fie numai carti de povesti. Copilul sa fie familiarizat cu cadentele versului nostru clasic, sa invete a pricepe imaginile poetice.
Tablourile cu teme biblice si istorice, peisajele, tablourile de gen pot fi analizate impreuna cu copiii nu doar in galeriile de arta, ci si rasfoind albumele de arta.
Iar principalul il constituie muzica clasica serioasa. Copilul trebuie deprins cu ea din primii ani de viata.
Parintii ar trebui sa-si dea copiii sa invete muzica de la o varsta frageda: fie sa cante la un instrument, fie sa cante intr-un cor. Elevul scolii de muzica nu are timp de jocuri pe computer: in afara de lectii si plimbari, trebuie sa mai mearga si la muzica, studiind suplimentar si acasa.