Frica de animale la copii

/ / Modificat: 2011-07-25
Frica de animale la copii

animale_companie_copiiFrica de animale este una dintre cele mai comune temeri ale copilului. Animalele de companie sunt considerate cele mai bune prietene ale omului. Insa ele pot provoca raspunsuri emotionale diferite la copii. Copii manifesta adesea teama fata de un singur animal. Iar aceasta frica este provocata de o "intalnire" neplacuta pe care au avut-o cu el.

Cum depasesc aceasta frica?

De cele mai multe ori frica de animale este indusa copilului. Parintii au tendinta de a-i inocula temerile spunandu-le ca daca se apropie de ele il papa, ca o sa faca injectii in burtica daca este muscat de catel si asa mai departe. Frica este un instinct protectiv care ajuta la supravietuire si auto-conservare. Ea reprezinta un raspuns natural la amenintarile pe care le provoaca agresiunea unor animale.

Care sunt animalele care provoaca frica copilului?

Cateii

Cateii si pisicutele sunt animalutele de care copilul se teme cel mai putin. Insa exista si situatii in care acestea il poate inspaimanta foarte tare.

De exemplu, cainii de mari dimensiuni si care latra foarte tare sunt o sursa puternica de stres si frica. Maraitul lor il face pe prichindel sa creada ca sunt in pericol. Frica se intensifica daca maraitul este insotit de tremuratul buzelor si expunerea dintilor, apoi de latrat.

Daca micutul a trecut prin traume legate de catei: a fost muscat, zgariat, urmarit si alergat de unul - atunci frica se intensifica exponential cu trauma prin care a trecut.

art_pisicaPisicutele

Pisicutele sunt mult mai blande decat cateii si sunt considerate animale prietenoase. Insa exista specii de feline extrem de agresive si violente. Acestea se supara foarte tare cand sunt iritate de catre copil (cand le trag de blanita, de urechi sau de labute). O pisicuta care toarce nervos si careia ii curg balute sau i se scoala blanita pe spate este o sursa de frica pentru cei mici.

Stii vorba aceea "pisica blanda zgarie rau"? Este adevarata. Nu poti intui intotdeauna cand pisica se enerveaza si zgarie, iar de multe ori micutul ajunge victima a gherutelor ei. O astfel de trauma adanceste anxietatea si fobia lui.

Animalutele de la ferma

Animalele din ferme sunt de mari dimensiuni, iar acest lucru il sperie pe micutul tau. Calutii, porcii, vacutele si caprele si oile sunt foarte impunatoare si au tendinta de a provoca o neliniste in starea lui.

Acestea isi pot misca brusc coada sau chiar pot avea reactii neasteptate care-l impietresc pe cel mic de frica. Daca acesta a fost lovit accidental sau a suferit o trauma cu animalute din ferma, atunci va manifesta o frica intensa fata de ele.

De cele mai multe ori copilul manifesta frica si anxietate fata de un singur animal. Iar aceasta este provocata de o "intalnire" mai putin placuta cu acesta. In cazuri foarte rare se intampla ca micutii sa aiba fobie de mai multe animale sau de toate.

copil_catelCum depaseste copilul frica de animale?

Copilul poate fi ajutat sa depaseasca aceste temeri. Identifica sursa temerilor (animalul in cauza) si apoi lucreaza cu el in acest sens.

Citeste-i carti despre acel animal, pune-i documentare si chiar intra tu in contact cu animalul pentru a-i demonstra ca nu se intampla nimic rau.

Este important sa ajuti copilul sa creeze o relatie cu acel animal. Expunerea controlata a copilului la experiente pozitive care implica animalele de care ii e frica reprezinta cel mai sigur si simplu mod de a-l ajuta sa treaca peste temeri.

Taguri Animale companie copii Frica copii Emotii copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre