Gelozia copiilor, fireasca sau nu?

/ / Modificat: 2014-06-13
Gelozia copiilor, fireasca sau nu?

Gelozia este un sentiment natural care apare la copii la fel de des si in acelasi mod ca la adulti. Aceasta poate fi frustranta atat pentru micut, cat si pentru parinti. Cel mai intalnit tip de gelozie la copii apare intre frati. Cum il ajuti pe copil sa fata fata acestui sentiment?

Cum se manifesta gelozia la copii?

Copii manifesta tot felul de forme de gelozie, provenite din surse diferite. Acestia devin gelosi pe noul prieten al mamei, pe fratiorul abia nascut sau pe un copil adoptat ori frate vitreg etc. Acestia resimt tot soiul de sentimente si emotii – se simt ignorati, neglijati, uneori neiubiti – si privesc orice alt copil sau lucru care atrage prea mult atentia parintilor ca pe o amenintare.

Gelozia atrage dupa sine o serie de comportamente nepotrivite, spun specialistii:

  • unii devin agresivi (manifestandu-se astfel impotriva celui care fura atentia parintelui);

  • altii devin obraznici (fac in mod special lucruri care-i scot din minti pe parinti, doar pentru a atrage atentia);

  • altii se izoleaza si se retrag in ei;

  • altii devin neobisnuit de atasati de cel care ii starneste gelozia.

Cum faci fata geloziei copiilor?

Unii copii sunt mai predispusi la a fi gelosi decat altii si o depasesc adesea prin prisma lucrurilor compensatorii. Adica prin ceea ce primeste in schimb de la parinti pentru "a nu mai fi gelosi" - jucarii, banuti etc. Gresit, spun specialisti! A-i distrage copilului atentia de la sentimentele lui prin astfel de metode nu rezolva problema si poate adanci si mai mult frustrarile copilului!

Copiii nu trebuie pedepsiti pentru ca au sentimente de gelozie. Acestea sunt sentimente firesti experimentate de orice persoana. Mai degraba, ei ar trebui invatati sa se descurce cu astfel de sentimente si trebuie invatati sa controleze impulsurile pe care le au din situatiile in care se simt gelosi.

Exista si lucruri pe care parintii le pot face pentru a atenua gelozia sau rivalitatea dintre frati sau intre un copil si un membru al familiei ori altcineva.

Acestia trebuie intotdeauna sa evite comparatiile intre copil si alti copii, fie ca sunt frati sau alte cunostinte.

Este indicat sa evite sa petreaca mai mult timp cu un fratior decat cu altul.

Important este, de asemenea, sa gasesti timp pentru momente speciale, in care sa petreci timp singura cu copilul, in care acesta sa simta ca este si el bagat in seama si in centrul atentiei parintelui. Acest timp petrecut cu micutul consolideaza relatia dintre voi si il ajuta – in caz ca e nevoie – sa se adapteze mai usor la venirea pe lume a fratiorului.

Vorbeste cu micutul tau si intreba-l care sunt lucrurile care il supara. Foloseste-te de termeni simpli si la obiect, pentru a-i fi mai usor sa se exprime. Nu il intreba "ce anume te face gelos", ci inlocuieste termenul gelozie cu un cuvant mai familiar lui ca "suparat, furios, trist ".

Comunica cu el despre ceea ce faci cand nu esti cu el si nu ii acorzi atentia necesara. De exemplu, atunci cand familia se mareste cu un fratior este important sa il pregatesti de venirea pe lume a fratiorului inca de dinainte sa nasti. Explica-i ca bebelusii au nevoie de ingrijiri speciale si asigura-l ca il iubesti la fel de mult ca pe bebe. Este important sa ii repeti asta si ca nu faci deosebiri intre ei.

Ofera-i constant afectiune si incurajare continua. Copiii devin adesea gelosi cand se simt privati de atentia parintilor, de dragostea si afectiunea lor. Daca ii spui si ii arati zilnic cat de mult il iubesti vei evita sastfel de situatii.

Taguri Emotii copii Rivalitate frati

Articole recomandate

Citeste si despre