Iata de ce nu e bine sa il compari pe copilul tau cu altii

/ / Modificat: 2018-05-16
Iata de ce nu e bine sa il compari pe copilul tau cu altii

"Tu de ce nu esti la fel de bun la engleza ca Ionut?", "Uite fratele tau ce linistit este! Tu de ce nu poti fii asa?", "Mi-ar placea sa faci mai mult sport, asa ca Alexandra" sunt cateva replici tipice pentru parinti atunci cand isi compara copilul cu altcineva.

Este adevarat, comparatia sociala are partile ei bune. Atunci cand parintele se uita la alti copii si ii compara cu al lui, isi poate da seama daca micutul evolueaza in paramentrii normali, daca se dezvolta cum trebuie. Acest lucru este de folos mai ales parintilor atunci cand au primul lor copil si nu prea au experienta in parenting.

Raportarea la ceilalti copii este sanatoasa, pana intr-un punct. Cand ea devine regula, iar parintele devine critic fie la adresa propului copil, fie la adresa altor copii, atunci comparatia sociala este nociva.

Efectele negative ale lui "de ce nu esti ca altii"

Daca obisnuiesti sa iti compari micutul si sa fii critica la asdresa lui asteapta-te ca relatia ta cu el sa aiba de suferit pe termen lung. Copilul o sa se simta respins si neacceptat pentru ceea ce este. Practic, il faci sa se simta nesecurizat si isi pierde increderea in tine. Mai mult, in felul acesta ii scade copilului stima si increderea de sine.

Raportarea la ceilalti este si un mod de a-i cultiva negativismul si de a-l face sa fie foarte critic. In plus, copilul nu o sa vrea sa incerce lucruri noi de teama ca nu o sa fie la fel ca ceilalti. De asemenea, comparatia este periculoasa atunci cand un copil este facut sa se simta inferior sau superior altuia.

Comparatia fratilor intre ei le poate afecta negativ relatia pe termen lung. Cand compari copilul cu fratele sau sora lui este un mod prin care ii spui "Nu esti indeajuns de bun! Esti un ratat!"

Ca adult se va raporta mult la ceilalti

Un copil comparat frecvent cu altii are mari sanse sa devina un adult stresat. Daca in copilarie este gelos pe cee ace sunt altii, la maturitate aceasta “gelozie” se va transforma in agresivitate. Neavand incredere de sine, va fi retras, anxios si se va feri de orice provocare. Mai mult, va fi irascibil si nervos. Si o sa isi risipeasca talentele pentru a "face pe plac" altora.

Copiii care sunt comparati cu fratii lor vor creste adulti preocupati de competitie si comparatie: ca adulti vor simti ca nu sunt niciodata suficienti de buni, pentru ca vor gasi pe cineva care este mai bun ca ei.

Sa ne bucuram de diferente

Este important sa vedem calitatile copilului si ce aduce el unic in viata si in familia noastra. De aceea, apreciaza efortul in tot ce face, indfferent de rezultat. Sustine-l in toate activitatile. Nu avea asteptari nerealiste de la el. Si nu uita ca fiecare copil este unic, are interese, slabiciuni si calitati diferite de ale altora.

Taguri Comparatii copii Comparatii frati Spirit competitie copii

Articole recomandate

Citeste si despre