Ii vei spune copilului tau ca este adoptat?

/ / Modificat: 2018-05-08
Ii vei spune copilului tau ca este adoptat?

Ii spui sau nu ii spui copilului tau ca este adoptat? Raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa fie da, copilul trebuie sa stie ca este adoptat!

Si un studiu realizat de Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) acum patru ani a aratat ca 95% dintre familiile chestionate in leagtura cu acest subiect sunt de parere ca un copil trebuie sa stie ca este adoptat. Un cinci la suta dintre respondenti au spus ca exclud ideea de a-i spune unui copil ca nu sunt parintii lui biologici. Studiul a mai aratat ca aflarea vestii este un moment destul de inconfortabil pentru copii. Un procent de 60 la suta dintre cei mici nu au reactionat pozitiv, 75 la suta nu au avut nicio reactie pe moment, iar 60 la suta nu au manifestat nicio curiozitate.

Specialistii le recomanda parintilor sa se pregateasca foarte bine pentru momentul in care le vor da copiilor aceasta veste importanta, tinand cont de varsta, sensibilitatea, gradul de atasament si de personalitatea copilului.

Cand este momentul potrtivit sa ii spui copilului ca este adoptat

Cercetari efectuate in strainatate in domeniu au aratat ca este indicat sa le spui copiilor despre adoptie cat mai devreme, de la varste fragede, chiar daca nu vor fi capabili sa inteleaga ce este adoptia in adevaratul sens. Insa, pe masura ce va trece timpul si vor creste, caapcitatea lor de intelegere va fi alta, isi vor da seama ce inseamna. Ii poti spune ca este infiat chiar si de la varsta de 2-3 ani, chiar daca va incepe sa inteleaga despre ce este vorba abia in jurul varstei de 5-6 ani.

Cum ii dai vestea ca este adoptat

Il poti pregati pe cel mic pentru discutie familiarizandu-l cu termeni despre adoptie din carti sau in urma unor conversatii pe care le aveti, conversatii in care sa ii vorbesti despre copii adoptati. Ii poti da vestea direct, intr-o atmosfera prietenoasa, calma sau poti sa creezi o poveste.

Parintii pot alege orice modalitate cred ca se potriveste personalitatii copilului. De asemenea, ei pot cere si sfatul unui psiholog inainte, sfaturi care il vor ajuta atat pentru momentul cand vor da vetea copilului, dar si in perioada urmatoare.

Modalitatile pe care le alegi pentru a discuta despre adoptie pot fi si ele diferite. Nu incepe discutia cu propozitii de tipul " Noi nu suntem parintii tai", pentru ca micutul se poate simiti ranit. O abordare de genul " Noi te-am ales pe tine, esti copilul nostru", poate fi mult mai potrivita. In cadrul conversatiei ii poti vorbi despre cat de multa fericire a adus in familia voastra, despre cat de mult il iubiti, sa ii spuneti ca il iubiti neconditionat. Un alt sfat este sa nu ii vorbiti niciodata de rau pe parintii lui biologici.

Fii mereu sincer cu copilul, raspunde-i la toate intrebarile pe care ti le pune ori de cate ori va redeschide subiectul legat de adoptie. Copilul trebuie sa stie, de asemenea, ca adoptia este un subiect despre care poate sa discute oricand cu parintii sai.

Sa stie adevarul este un pas important pentru el, caci astfel sunt prevenite situatiile in care copilul afla din grseala ca este adoptat.

Taguri Adoptie Copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre