Impactul televiziunii asupra copilului tau

/ / Modificat: 2009-04-08
Impactul televiziunii asupra copilului tau





 

Poate parea ciudat, dar impactul televiziunii asupra copilului tau poate fi controlat. Tu, ca parinte, poti lua cateva masuri minime de siguranta pentru ca cel mic sa nu aiba contact cu scenele de sexualitate si violenta de la televizor.

10 Recomandari pentru parinti oferite de UPC si Irina Petrea

1. Voi, parintii, decideti cat timp petrece copilul in fata televizorului

Voi stabiliti cat si cand are voie sa priveasca la televizor, ce programe are voie sa urmareasca. Iata cea mai simpla reteta: foloseste un ghid tv si un marker si marcheaza programele pe care le poate viziona. Astfel, inveti copilul sa fie selectiv in privinta programelor tv si sa isi gestioneze optim timpul de recreere si de joaca.

2. Evitati sa instalati un televizor in camera copilului

Altfel, riscul este ca el sa continue sa priveasca la televizor in timp ce ar trebui sa se odihneasca. De asemenea, exista riscul sa fie expus unui continut neadecvat, in special daca nici nu exista controlul parental asupra grilei de programe.

3. Mai putine televizoare in casa inseamna mai mult timp petrecut impreuna cu copilul tau

Reducerea numarului de televizoare in casa va poate permite sa petreceti mai mult timp impreuna, in loc ca fiecare sa se izoleze la el in camera. De asemenea, cresc sansele de a lua masa impreuna (in loc sa manance fiecare singur, in fata propriului televizor, urmarind programul favorit).

4. Serviti masa impreuna, fara sa fiti deranjati de alte zgomote de fond

Cu alte cuvinte, nu va uitati la televizor in timp ce stati la masa. Acest lucru afecteaza atat digestia, cat si relatiile dintre membrii familiei. Masa este evenimentul cel mai social din familie si ar trebui sa ramana asa. Prin urmare, nici copiii nu au voie sa manance la televizor. (Atentie insa, aceasta nu inseamna ca nu pot rontai un mar sau bea un pahar de suc!).

5. Inchideti televizorul daca nu va uitati la el

Nu lasa televizorul pornit doar ca sa ai in casa un "zgomot de fond". Porneste-l doar cand vreti sa vedeti ceva si opriti-l imediat dupa aceea. Este o deprindere sanatoasa pe care si-o va insusi si copilul.

6. Copiii au nevoie de miscare

Privitul la televizor este o activitate statica. Nemiscarea globului ocular se transmite si la nivelul musculaturii. Asa ca nu uitati: copiii au nevoie si de miscare, prin urmare, nu-i lasati cu orele nemiscati in fata ecranului. Impuneti pauzele de miscare si conversatie intre programe.

7. Ajutati-i pe cei mici sa inteleaga ceea ce vad la televizor

Urmariti impreuna cu cei mici programele lor preferate si comentati-le impreuna. Puteti astfel sa verificati ce inteleg ei, puteti sa aflati ce ii intereseaza si puteti interveni prompt atunci cand au nelamuriri. In plus, ii ajutati sa perceapa activ ceea ce altminteri ar percepe pasiv, adica sa gandeasca si sa prelucreze informatiile primite, nu sa le "inghita nemestecate".

8. Invatati-i sa invete

Discutati cu copilul pe marginea programelor TV urmarite impreuna. In felul acesta il ajutati sa-si consolideze cunostintele acumulate in cadrul programelor educative urmarite.

9. Optati pentru sistemul de control parental al programelor TV

Aceasta este o masura de securitate utila. De exemplu, operatorul UPC le ofera parintilor posbilitatea de a bloca un numar de maxim 5 canale, impiedicand astfel copiii sa aiba acces la programe nerecomandate pentru cresterea si educatia lor.

10. Copiii trebuie sa urmareasca programe TV adecvate varstei lor

Asigurati-va ca programele pe care le urmareste copilul vostru sunt adecvate varstei si puterii lui de intelegere. Programele TV concepute special pentru copii cum sunt si cele oferite de canalul de televiziune JimJam care au, in plus, si un continut educational, sunt o alegere foarte buna si va pot oferi un ajutor important in educarea copilului. Trebuie sa stiti ca pe masura ce creste, copilul trebuie sa urmareasca programe tot mai variate, de la desene animate, la documentare, reportaje, filme artistice, spectacole si emisiuni de diverstiment.

Articole recomandate

Citeste si despre