Metode prin care inveti copilul sa controleze stresul

/ / Modificat: 2010-11-18
Metode prin care inveti copilul sa controleze stresul

Pentru ca un copil sa stie sa controleze stresul trebuie sa fie capabil sa recunoasca emotiile, sarcinile si responsabilitatile care i se par coplesitoare. Ei actioneaza din impuls cand se simt tensionati, fiind adesea agresivi sau plangand si tipand. Invata copilul sa recunoasca simptomele stresului si cum sa se le depaseasca!

Da-i exemple de situatii in care ar putea sa se simta tensionat!

Este important sa aiba cateva puncte de referinta in ceea ce priveste situatiile care il pot stresa. De exemplu, spune-i ca atunci cand schimba scoala, se muta cu resedinta, cand are un test la scoala, cand urmeaza sa fie ascultat, cand merge la medic sau alte astfel de situatii este normal sa se simta agitat si nervos.

Invata-l sa identifice simptomele stresului!

Daca ii enumeri diverse situatii in care se poate simti coplesit, il va ajuta sa inteleaga intr-o oarecare masura si care sunt trairile, pentru ca isi va aminti cum s-a simtit in momentele acelea. Totusi, enumera-i cateva comportamente pe care le poate avea cand e stresat:

  • se joaca in par;

  • isi roade unghiile;

  • clipeste des;

  • da din picioare;

  • se plimba de colo pana colo;

  • este agitat;

  • nu se poate concentra etc.

Spune-i ca atunci cand se simte coplesit este bine sa vorbeasca cu tine despre asta!

Cea mai buna cale de a te descurca cu stresul este acela prin care te descarci de el. Recomanda-il sa vina la tine cand simte ca este coplesit si sa iti povesteasca ce i s-a intamplat. Explica-i ca a vorbi despre ce simte este o metoda buna de depasire a problemelor si ca astfel se va simti mai bine!

Invata-l sa faca activitati care ii fac placere cand se simte stresat!

Intreaba-l ce anume ii place cel mai mult sa faca: sa se joace cu o anumita jucarie, sa danseze, sa asculte muzica, sa citeasca etc. Explica-i ca a practica activitati care ii fac placere in momente tensionate il ajuta sa se relaxeze.

Invata-l sa se autocntroleze in astfel de situatii!

Atunci cand simte ca este tensionat copilul poate avea o serie de reactii emotionale neasteptate precum plansete, tipete si se poate comporta agresiv. In situatii stresante, ei actioneaza adesea din impuls. Invata-l sa isi stabileasca limite si sa isi controleze reactiile chiar daca ii vine sa arunce sau sa loveasca pe cineva. Spune-i ca acestea nu sunt metode utile si eficiente de a rezolva situatia.

Asigura-l ca situatiile stresante nu sunt permanente!

Este important ca micutul tau sa stie ca faptul ca daca si-a schimbat grupa la gradi sau clasa de la scoala nu este un capat de lume si ca nu se va simti mereu trist, suparat sau furios din aceasta cauza. Trebuie sa ii explici ca se va mai lovi de astfel de situatii si ca trebuie sa stie cum sa se descurce cu ele, folosindu-se de tehnici antistres. Nu este bine sa ii conturezi copilului ideea ca viata este roz si ca nimic rau nu se poate intampla, pentru ca nu aceasta este realitatea in care va creste si se va maturiza.

Invata-l cateva tehnici de respiratia pentru a se calma imediat!

Spune-i ca atunci cand se simte tensionat se poate calma imediat daca foloseste cateva tehnici de respiratie pentru relaxare imediata. 

Taguri Stres Stres copii Emotii copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre