Motivul pentru care copilul tau NU se poate calma in timpul unui tantrum

/ / Modificat: 2018-06-07
Motivul pentru care copilul tau NU se poate calma in timpul unui tantrum

Indiferent daca vorbim despre adulti sau copii, cu totii absorbim in mod constant sentimentele si emotiile celor din jurul nostru; acest lucru este si parte din motivul pentru care este extrem de obositor sa fii in jurul copiilor si adolescentilor, ale caror sentimente sunt un montagne russe cu suisuri si coborasuri. Mai mult, atunci cand nici tu nu esti cu inima si mintea clara, nu poti sa ii raspunzi copilului cu inima deschisa, atunci cand are un tantrum.

Daca reusesti sa fii calm atunci cand in sufletul copilului tau este o furtuna emotionala, inseamna ca exista inca speranta calmului din mijlocul haosului.

Creierul nostru primitiv, adica amigdala si sistemul limbic, sunt reactive si emotionale, conduse de impuls, interese pe termen scurt si porniri primitive. Acest sistem instinctual este panta in jos a montange russe-ului. In acelasi timp, cortexul exterior al creierului, cel care ne permite sa ne infranam impulsurile, ne incetineste, oferind perspectiva, proceseaza stimulii emotionali si articuleaza acesti stimuli in ganduri si actiuni.

Aceasta este panta in urcare a montagne russe-ului, care ne ajuta sa planificam, sa gandim inainte sa reactionam, sa vedem lucrurile in perspectiva, sa luam decizii corecte din punct de vedere moral, sa stabilim relatii cu cei din jurul nostru, "Mintea inteleapta" nu face decat sa integreze atat mintea noastra rationala, cat si pe cea emotionala, sustine Marsha Linehan, creatoarea terapiei dialectului comportamental.

In timpul unui episod de tantrum, atunci cand amigdala si emotiile se inflameaza, este aproape imposibil ca logica sa patrunda in cortexul exterior al copilului tau. Ca sa il ajuti sa se calmeze dupa un astfel de episod si sa isi activeze mintea inteleapta, necesita compasiune, intelegere si multa rabdare din partea ta, ca parinte.

Adu-ti aminte ca nu vorbesti cu un adult

Nu iti privi copilul ca fiind un adult in miniatura pentru ca de fapt, creierul sau nu este capabil sa vada perspectiva adulta a unei situatii ca sa foloseasca informatia in asa fel incat sa se calmeze.

Daca iti vei aminti acest lucru, atunci nu vei mai vedea tantrumul copilului tau ca fiind o modalitate de manipulare si vei intelege ca din punct de vedere stiintific, tantrumul se produce la nivel instinctual si ca pur si simplu nu raspunde la ratiune.

Odata ce vei intelege acest lucru, vei putea sa iei decizii mai eficiente privind felul in care raspunzi in fata unei crize de nervi, a unui tantrum al copilului tau.

Desigur, exista situatii in care comportamentele provocatoare ale copilului sunt intentionate, iar in astfel de cazuri raspunsul tau va fi logic, va seta limite si consecinte pentru copil. Insa atunci cand sistemul limbic al copilului tau se afla pe o panta descendenta, el are nevoie sa se calmeze si sa se simta conectat cu tine.

Pentru a stii cum sa gestionezi astfel de tantrumuri ale copilului, este deci important sa stii cum functioneaza creierul sau. Si mai trebuie sa nu uiti si ca niciodata, dar absolut niciodata in istoria crizelor de nervi, nu s-a calmat nimeni doar pentru ca cineva i-a spus "calmeaza-te!"

Legatura afectiva, esentiala pentru calmarea copiilor

Vocea si atingerile blande sunt un raspuns benefic, menite sa ajute copilul sa se calmeze, este vital sa stabilesti o legatura cu el, sa va deschideti mintea si sufletul pentru a vedea lucrurile din perspectiva celuilalt si a pune capat tantrumului.

Imediat ce copilul se calmeaza, incearca urmatoarele:

  • Activeaza in continuare cortexul prefrontal, intreband copilul ce consecinte considera el ca ar fi corecte, sau cere-i sa se gandeasca de ce exista anumite asteptari la voi in familie;
  • Nu uita de nevoile de baza ale copilului, actiunile cortexului prefrontal pot sa dreneze de energie foarte repede pe oricine, asa ca uneori o gustare si putina odihna sunt suficiente pentru a restabili calmul;
  • Distrage-i atentia prin activitati fizice si pune-i intrebari aleatorii care sa ii tina cortexul prefrontal activ.

Taguri Tantrum copii Crize copii Comportament copil

Articole recomandate

Citeste si despre