Ingrijirea corespunzatoare a copilului semnifica acordarea unei atentii corespunzatoare alimentatiei, sanatatii si educatiei copilului. Alimentatia copilului este importanta inca din prima zi.
Laptele matern nu poate fi inlocuit cu nici un substitut artificial, compozitia si proprietatile acestuia fiind net superioare oricarui alt produs. Avantajele alaptarii la san sunt numeroase, atat pentru copil cat si pentru mama. Pa langa faptul ca acesta creaza o legatura sufleteasca stransa intre mama si nou-nascut, laptele este alimentul ideal pentru micut deoarece contine toate elementele necesare unei bune dezvoltari fizice si intelectuale.
Laptele matern, stimuleaza cresterea si dezvoltarea, protejeaza nou-nascutul de infectiile bacteriene si virale, scade riscul aparitiei unor afectiuni (colici, diaree, alergii,diabet, obezitate, boli cardiace, etc), stimuleaza dezvoltarea creierului (creste coeficientul de inteligenta) si este salvator pentru copii nascuti prematur.
Alaptarea aduce multiple beneficii si mamei, astfel ca femeile care alapteaza au un risc mai scazut de a face cancer mamar sau uterin, ajuta la pastrarea siluetei, este un contraceptiv natural eficient, relaxeaza si linisteste mama, fereste mama de osteoporoza si nu in ultimul rand economiseste bani deoarece este gratuit.
Exista cazuri in care mama nu poate sa alapteze (diferite afectiuni ale mamei sau ale nou-nascutului), astfel ca singura optiune pentru alimentatia copilului devin formulele speciale pentru sugar. Laptele praf, formulele speciale (hipoalergice, fara lactuloza sau pe baza de soia) sunt folosite tot mai des deoarece s-au obtinut produse cu o compozitie asemanatoare laptelui de mama.
Somnul este o alta necesitate vitala a copilului si este necesara pentru relaxare, regenerare si linistire a acestuia. Exista mai multi factori care determina numarul orelor de somn de care micutul are nevoie (varsta, temperamentul si personalitatea).
In primele sapatamani de viata copilul isi petrece majoritatea timpului dormind (aproximativ 18-20 de ore de somn, zilnic). Somnul se gaseste intr-o stransa legatura cu alimentatia si celelalte necesitati fiziologice.
Ori de cate ori este flamand sau simte ca scutecul murdar si umed, se trezeste, urmand ca dupa ce este hranit si schimbat sa adoarma la loc.
Pe parcursul fazei REM (rapid eye movement) a somnului, neuronii (celule nervoase ale encefalului) realizeaza conexiuni importante (sinapse) care stau la baza unei dezvoltari fizice si psihice corespunzatoare.
Comunicarea verbala
Vorbitul, lectura sau cantatul, impreuna cu limbajul nonverbal (corporal, al semnelor) stau la baza comunicarii cu copilul. Instituirea precoce a comunicarii verbale aduce beneficii considearbile pentru ca imbogateste vocabularul si creste coeficientul de inteligenta.
Mama trebuie sa vorbeasca cat mai mult cu micutul, in timp ce il hraneste, il imbaiaza, se joaca sau il adoarme.Corelarea cuvintelor cu obiectele si persoanele din jur il ajuta pe copil sa inteleaga mai repede si mai bine elementele necesare comunicarii.
Lectura
Cititul este o alta activitate care ajuta la formarea unui limbaj corespunzator. Dupa varsta de 6 luni, copilul devine mei atent atunci cand mama ii citeste dintr-o carte cu imagini colorate. Cititul stimuleaza imaginatia, imbunatateste abilitatile lingvistice si nu in ultimul rand ofera posibilitatea de a socializa.
Dragostea pentru lectura si carti este o caracteristica familiala. Copilul incearca sa imite actiunile si obiceiurile parintilor, astfel ca daca ii vede ca citesc, se va simti si el atras de lectura. Parintii si copii pot sa citeasca impreuna, sa-si rezerve o parte din timpul liber pentru lectura.
Cititul devolta limbajul si vocabularul, creste atentia si concentrarea si invata copilul sa devina mai rabdator.
Stimularea simturilor bazale
Stimularea simturilor stau la baza cunoasterii. Copilul mic trebuie sa interactioneze prin intermediul tuturor simturilor pentru a putea invata despre oameni, locuri si lucruri in general. Fiecare interactiune ofera informatii noi despre utilitatea si locul fiecarui obiect in mediul inconjurator.
Studiile de specialitate au aratat faptul ca nou-nascutii si copii crescuti intr-un mediu care le-a oferit posibilitatea de a invata despre experiente noi, au un creier mult mai activ decat ceilalti copii care nu au avut parte de acest gen de stimulare senzoriala.
Nu trebuie sa uitam insa ca suprastimularea senzoriala poate fi daunatoare, de aceea copilul nu trebuie "bombardat" continuu cu informatii noi. Plansul, indispozitia, neatentia sau somnolenta sunt semne care arata ca copilul a obosit. Suprastimularea poate crea confuzie si nesiguranta si nu aduce nici un beneficiu in educatia copilului.
Exista diferite metode de a stimula simturile copilului si care se realizeaza in mare parte prin joc. Joaca este o necesitate, deorece este principala activitate cu rol in dezvoltarea si educarea copilului.
Simtul auditiv (auzul), este dezvoltat aproape in intregime inca de la nastere, de aceea vocea mamei si muzica sunt extrem de importante inca din prima zi. Simtul vizual (vederea), se perfectioneaza mai tarziu (dupa cateva saptamani), atunci cand copilul se va simti atras de orice obiect sau jucarie frumos colorata.
Stimularea miscarii este de asemenea importanta deoarece grabeste invatarea mersului (intareste sistemul muscular si osos, perfectioneaza pastrarea corespunzatoare a echilibrului), intareste sistemul imunitar si fereste copilul de anumite afectiuni oferindu-i o mai mare libertarte de exprimare si explorare.
Parintii nu trebuie sa uite ca nou-nascutul si copilul in general, necesita supraveghere permanta deoarece si un moment de neatentie poate provoca accidentari grave.
Autoingrijirea
Depresia postpartum (dupa nastere), este un fenomen destul de des intalnit la tinerele mame si poate afecta nu numai viata acesteia ci ci a copilului.Este determinata de modificarile bruste hormonale care au loc odata cu nasterea si de asemenea de stresul emotional specific acestei perioade unice in viata Exista studii medicale care au confirmat faptul ca mamele deprimate vor creste copii care pot dezvolta la randul lor aceasi stare.
Depresia postpartum nu trebuie sa ingrijoreze mama, deoarece trece dupa un interval de aproximativ o luna de zile. Pentru aceasta perioada critica sunt recomandate activitatile relaxante, nestresante, miscarea fizica, odihna si renuntarea temporara la servici si activitatile extracasnice.
Parintii si in special mama, trebuie sa treaca pestre stresul emotional datorat schimbarii majore datorate nasterii copilului. Ingrijirea copilului nu trebuie sa devina o povara sau un stres exagerat pentru ca astfel beneficiile tind sa fie mai putine decat dezavantajele.
Sanatatea parintilor este extrem de importanta dea ceea injrijirea personala nu trebuie sa fie deficitara. Un parinte bolnav nu va putea ingriji corespunzator un copil!
Ingrijirea non parentala a copilului
In cazul in care mama sau parintii se simt depasiti de situatie si cred ca nu pot face fata ingrijirii corespunzatoare a copilului, trebuie sa apeleze la ajutor specializat.
Pediatrii, psihologii, educatorii pot oferii informatii importante utile pentru cresterea si educarea copilului.
Alegerea unei bone, trebuie facuta cu grija, deoarece are multe implicatii. Aceasta trebuie sa aibe o anumita experienta in cresterea si educarea copiilor, sa fie rabdatoare, sanatoasa si nu in ulimul rand sa fie de incredere. Pe lana avanatjele acestei metode de crestere a copilului, exista si dezavantaje precum "racirea" relatiei emotionale dintre mama si copil.
Cresele si caminele de zi sunt tot mai des alese pentru cresterea si educarea copiilor datorita lipsei de timp a parintilor care muncesc tot mai mult.