Participarea copiilor la evenimente nefericite in familie. Cum ii poate afecta pe varste

/ / Modificat: 2018-09-24
Participarea copiilor la evenimente nefericite in familie. Cum ii poate afecta pe varste

Sa pierzi pe cineva drag este dificil indiferent ce varsta ai si stii deja ca fiecare dintre noi isi manifesta tristetea in urma unei pierderi in feluri diferite. O inmormantare poate aduce uneori un sentiment de finalitate, de acceptare, in special daca este vorba de o persoana care a fost bolnava o perioada de timp, care a suferit si care si-a gasit in sfarsit pacea.

Atunci cand vine vorba de copii insa, exista opinii diferite in ceea ce priveste participarea acestora la astfel de evenimente nefericite in familie si daca li se permite sa mearga la o inmormantare, care este varsta potrivita pentru acest lucru.

Ar trebui sa protejezi copilul de conceptul de moarte sau nu?

Multe voci sustin ca este mai bine pentru copiii cu varste mai mici de 12 ani sa nu participe la inmormantari si slujbe memoriale. In trecut, intreg ciclul vietii se petrecea in intimitatea caminului: mamele dadeau nastere copiilor lor acasa, si familiile isi spalau mortii si ii pregateau de inmormantare, intreaga familie, inclusiv copiii ingramadindu-se in aceeasi camera sa isi aduca omagiile si sa isi ia ramas bun de la cel disparut.

In ziua de astazi insa, societatea noastra doreste sa protejeze copilul de cat mai multe lucruri, incepand cu plictiseala si pana la conceptul de disparitie, tindem sa protejam chiar si atunci cand vine vorba de elemente fundamentale ale vietii si mortii.

Nimeni nu pune la indoiala faptul ca o inmormantare poate fi un eveniment dificil pentru un copil, insa rar vei intalni persoane care sa sustina ca regreta ca au mers la un astfel de eveniment atunci cand erau copii; de-a lungul timpului inmormantarea a dat ocazia adultilor sa accepte moartea, sa onoreze viata persoanei disparute si le-a oferit sustinere si confort social…oare ar putea fi la fel si pentru copii?

In functie de circumstante precum varsta copilului, gradul de rudenie al copilului dar si al tau cu persoana disparuta si tipul de ceremonie de ramas bun organizata, poti decide daca este momentul ca cel mic sa ia parte la un astfel de eveniment, sau nu.

Copiii cu varste de pana la 5 ani

Copiii mai mici nu pot intelege conceptul de moarte la acesta varsta, dezvoltarea lor cognitiva nefiind inca maturizata; in acceptiunea lor, moartea este vazuta ca fiind reversibila, iar persoana decedata este asimilata ca fiind intr-un somn adanc.

Desi reactioneaza la pierderea unei persoane dragi, copiii cu varste de pana la 5 ani trec mai usor peste astfel de pierderi, cautand persoane care sa le inlocuiasca pe cele pe care le-a pierdut. Daca te gandesti sa iei un copil mic la o inmormantare, ia in considerare faptul ca ar putea sa se plictiseasca repede, impiedicandu-te atat pe tine, cat si pe ceilalti participanti sa va aduceti omagiile celui disparut.

Copiii cu varste intre 5 si 9 ani

In acest interval de varsta copiii incep sa inteleaga finalitatea mortii, insa cred ca moartea este ceva ce se intampla doar altora, asa ca impactul pierderii unei persoane dragi este mult mai mare, iar tristetea si durerea pe care o simt le poate afecta comportamentul.

Unii psihologi considera ca atat timp cat copilul intelege conceptul de moarte, poti sa il lasi sa aleaga daca vrea sa mearga sau nu la inmormantare (poti deasemenea sa separi evenimentul in slujba religioasa si ritualul de ingropare, luand copilul doar la biserica si nu la cimitir, de exemplu).

Oferindu-i posibilitatea de a decide singur daca vrea sa mearga sau nu, nu il impiedici sa faca ceva ce l-ar putea ajuta sa procesul de doliu si acceptare a pierderii suferite.

Copiii cu varste mai mari de 10 ani

Dupa varsta de 10 ani, copilul tau poate intelege cauza mortii si va percepe moartea ca fiind finala, inevitabila si o va asocia cu incetarea oricarei activitati corporale.

In acceptiunea unor psihologi, daca copilul are un adult pe care se poate baza pentru a-i satisface nevoile realitatii si care sa il incurajeze sa isi exprime sentimentele in urma pierderii, poate trece cu succes printr-un astfel de eveniment nefericit.

Daca decizi impreuna cu copilul ca participarea sa la inmormantare este necesara, atunci spune-i exact la ce trebuie sa se astepte acolo (si nu folosi eufemisme), ajuta-l sa fie pregatit pentru ce va vedea acolo, asigura-te mai exista cel putin o persoana care sa il supravegheze odata ajunsi la inmormantare (mai ales daca tu esti implicata direct in eveniment).

Implica copilul daca isi doreste de exemplu sa deseneze ceva pentru persoana pe care ati pierdut-o sau daca vrea sa aleaga florile pe care le veti duce acolo, avertizeaza-l ca va vedea sau va simti anumite sentimente si emotii manifestate in cadrul evenimentului si nu in ultimul rand, daca copilul decide ca nu vrea sa ia parte la un astfel de eveniment, respecta-i decizia si nu il forta.

Taguri Copil discutii moarte Discutie moarte copii

Articole recomandate

Citeste si despre