Scoala si anxietatea de separare: cum sa ii faci fata

/ / Modificat: 2017-09-12
Scoala si anxietatea de separare: cum sa ii faci fata

Anxietatea de separare este manifestarea unui sentiment puternic de frica, intalnit frecvent atat la copiii mici, cat si la adolescenti. Multi prescolari si elevi din primii ani de scoala experimenteaza spaima exagerata de a ramane singuri, fara parinti, chiar si pentru cateva ore. Jumatate dintre ei vor continua sa manifeste anxietate de separare si la varsta adulta, de aceea trebuie luate din timp, pentru a-l ajuta pe copil sa depaseasca aceasta teama.

Anxietatea de separare, o manifestare fireasca a emotiilor copiilor mici

Anxietatea de separare debuteaza adesea la copiii care incep sa mearga la scoala sau la gradinita. Cel putin un copil din fiecare clasa se va confrunta cu aceasta problema. Ca parinte, trebuie sa iti incurajezi copilul sa fie independent inca de la o varsta frageda, fara a-i da sentimentul ca il abandonezi.

Copiii din clasele primare devin tematori si incep sa planga in momentul in care sunt lasati la scoala. Cei care manifesta un comportament anxios timp de mai multe saptamani sunt diagnosticati cu tulburare anxioasa. Suna ingrijorator, insa aceste cazuri sunt relativ rare si majoritatea copiilor isi revin fara interventia terapeutului, pe masura ce se obisnuiesc cu invatatoarea si cu colegii.

Este normal pentru un copil sa se simta anxios, atunci cand isi ia la revedere de la parinte. Unii psihologi considera ca experimentarea acestui sentiment face parte din procesul de dezvoltare fireasca. Cel mic poate fi ajutat sa depaseasca anxietatea de separare daca adultii din jurul lui dau dovada de intelegere, rabdare si implicare.

Exista multe metode care pot fi aplicate cu oarecare succes, insa cel mai important lucru este sa-ti intelegi copilul si sa gasesti acele strategii de bun simt, pentru a face faca situatiei.

anxietatea_de_separare_la_copii_simptome

6 trucuri simple pentru parinti

Iata ce trucuri poti folosi atunci cand micutul tau incepe sa planga!

1. Explica-i ce urmeaza sa faca la scoala si de ce nu poti ramane cu el, pentru a constientiza ca ceea ce se intampla mai nou in viata lui este normal. Spune-i totdata ca vei reveni sa il iei acasa, dupa terminarea orelor.

2. Implica invatatoarea in discutie si asigura-ti copilul ca este pe maine bune.

3. Nu prelungi despartirea si nu te invarti in jurul scolii. Altfel, iti va fi foarte greu sa il convingi sa ramana in clasa cu ceilalti copii.

4. Nu te strecura niciodata afara din clasa, profitand de momentele de neatentie ale copilului tau. El trebuie sa te vada plecand, pentru a nu avea un soc atunci cand constata ca nu mai esti langa el.

5. Incearca sa iti pastrezi o atitudine relaxata, pentru a nu-i trasmite copilului emotii negative, care sa-i amplifice starea de anxietate.

6. Gandeste-te deja la o recompensa sau la crearea unui afis pe care sa lipiti amandoi stelute colorate sau alte stickere, pentru fiecare zi de scoala terminata cu bine.

Semnale de alarma: cand trebuie sa ceri ajutor de specialitate

Unii copii nu se pot obisnui fara parinti nici dupa mai multe saptamani de scoala, continuand sa planga de fiecare data cand se vad in sala de clasa. In aceste cazuri, vorbim deja de o problema patologica. Tulburarea de anxietate provocata de despartirea temporara de parinti este diferita de anxietatea de separare si trebuie tratata cu ajutorul unui psiholog.

Copilul are probleme mari de adaptare si poate deveni chiar incapabil sa functioneze in colectivitate. Iata care sunt semnalele de alarma pe care trebuie sa inveti sa le recunosti, pentru a lua masurile necesare:

- Copilul tau refuza in fiecare zi sa mearga la scoala. El poate incepe sa planga numai cand te aude pronuntand acest cuvant. Uneori, poate fi greu doar sa-l convingi sa iasa pe usa.

- Copilul devine retincent atunci cand il trimiti la culcare. Tulburarea de anxietate poate provoca insomnii din cauza fricii de a ramane singur sau cosmaruri legate de separarea de parinti.

- Copilul se plange des ca este bolnav, acuzand dureri de cap sau dureri de stomac. El spune ca nu se simte bine fie inainte de a pleca la scoala, fie in momentul intrarii in clasa.

- Copilul se agata de tine, incercand sa te opreasca sa pleci de langa el.

Daca remarci un astfel de comportament la copilul tau, programeaza o intalnire cu psihologul scolii sau apeleaza la un terapeut cu experienta in tratarea tulburarilor de anxietate cauzate de separare.

Copilul tau cum a reactionat in prima zi de scoala? Ce metode ai aplicat, pentru a-l ajuta sa-si depaseasca frica? Povesteste experienta ta, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

9 trucuri pentru depasirea fricii de separare la copii

Frica de separare la prescolari

Nu pot sta departe de mami si de tati! Semne ale anxietatii de separare

Ce trebuie sa stii despre anxietatea copiilor

Copilul tau este anxios? Solutii pentru a alunga starile de panica si ingrijorare

Taguri Anxietate copii Anxietate copii prima zi de scoala Anxietate separare copii Temeri copii

Articole recomandate

Citeste si despre