Semne ale carentei afective la copii. Cum stii cand copilul tau se simte neiubit

/ / Modificat: 2019-03-27
Semne ale carentei afective la copii. Cum stii cand copilul tau se simte neiubit

Carenta afectiva apare atunci cand copilul simte ca adultii nu il ingrijesc, nu il protejeaza, nu ii dau atentie.

Cel mic se simte efectiv neiubit si se intalneste mai des la copiii abandonati sau maltratati, insa poate fi provocata si de situatii care in mod normal pot parea mai putin traumatizante, dar pe care copilul le ia ca pe adevarate lovituri emotionale.

Inca de la venirea pe lume si pe parcursul primilor ani de viata copilul are nevoie sa fie mangaiat, imbratisat, sarutat, alintat pentru ca toate acestea stimuleaza cresterea si maturizarea cerebrala. Fara afectiune, fara legatura mama-fiu dezvoltarea neuronala nu va fi completa.

Copilul nu creste sanatos doar cu mancare, ci si cu multa, multa dragoste, insa in societatea actuala ramane tot mai putin timp pentru dovezile de afectiune. Cand vii obosit de la serviciu, iar copilul vrea sa iti povesteasca ce a facut la gradinita sau la scoala, ori vrea sa va jucati impreuna, s-ar putea sa nu mai ai starea si rabdarea necesara si il amani sau, si mai rau, il ignori.

Rezultatul? Copilul va simti ca nu primeste atentie din partea ta, se va simti neglijat si neiubit.

Daca iti lasi copilul ore intregi in fata televizorului sau cu ochii intr-un smartphone sau o tableta, ai putea crede ca el se bucura ca nu ii interzici. Insa, desi s-ar zice ca ii oferi ceva, il privezi, de fapt, de afectiune si de interactiunea cu tine ori cu alti copii. Transformarea gadgeturilor in bone virtuale reprezinta un stil de crestere impersonal, orientat mai mult spre tehnologie, decat spre factorul uman.

Care sunt semnele care arata carenta afectiva

Atunci cand copiii nu se simt iubiti de parinti, ci simt ca traiesc intr-un mediu rece, ostil, agresiv si in care sunt neglijati, pot aparea mai multe tulburari psihologice, mai mult sau mai iputin grave.

Care sunt simptomele care pot indica o carenta afectiva:

  • copilul este impulsiv, isi schimba brusc comportamentul si ofera raspunsuri agresive
  • copilul nu pare sa aiba incredere in nimeni si nimic
  • dezvoltarea limbajului si a abilitatilor de socializare sunt deficiente
  • apare deficitul de atentie
  • atacuri de panica
  • dificultati in exprimarea sentimentelor si in controlul emotiilor.

Carenta afectiva poate sa apara atunci cand copilul se simte abandonat. La inceput va avea manifestari emotionale intense, iar apoi cel mic va trece la apatie, ar putea refuza sa manance, sa se joace, sa iasa afara... ca si cum nu l-ar mai interesa nimic in viata.

Daca adultii nu identifica la timp aceste lucruri, starea se va adanci si consecinta este o inapoiere in dezvoltarea psihica si o regresie generala. In plus, se va putea observa si o scadere a imunitatii.

Cand copilul simte ca nu primeste destula dragoste va incepe sa experimenteze frustrari, iar acestea se vor reflecta in timp in capacitatea de a avea legaturi stranse si satisfacatoare cu alte persoane.

Cand se simte privat de afectiune, isi va spune ca nimeni nu il iubeste si nu il va iubi, proteja si intelege; va trai cu impresia ca toti cei de care s-ar apropia il vor abandona; se va simti incapabil de a apartine unui grup; va trai cu sentimentul ca nu are valoare si ca nu poate fi iubit.

Daca aceste simptome nu sunt identificate la timp si nu se iau masuri, copilul le va duce cu el pana cand va deveni un adult egocentric, dependent emotional si cu carente de socialiare.

Taguri Copil neiubit Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre