- Persoane despre care vreau sa va vorbesc este nepotica mea in varsta de 13 ani. Traieste in mediul rural, intr-o familie cu posibilitati mai reduse (mama ei este profesor de limba franceza), dar dintotdeauna a fost inconjurata de multa dragoste si a fost rasfata de toata familia extinsa. Este un copil de nota 10 la scoala, dar nu reuseste sa se integreze, sa socializeze cu ceilalti copii. Am auzit-o de nenumarate ori vorbind cu invidie la adresa colegilor ei cu familii potente financiar. Problema este ca este foarte negativista, frustrata de situatia ei materiala, se compara permanent cu alti copii/alte familii, considera ca nu este buna de nimic, ca nu are noroc si ca numai cei care au bani sunt fericiti si reusesc in viata. Mai mult, considera ca nimeni nu da 2 bani pe ea, ceea ce nu este deloc adevarat, parintii facand eforturi deosebite sa-i asigure un confort. Situatia s-a agravat parca de cand eu am nascut (1 an si jumatate), deoarece baietelul meu este in centrul atentiei. Parca este fericita doar cand merge la mall la shopping sau la restautant. Ce putem face pentru ea? Va multumesc.
Raspuns:Din pacate, in societate noastra au ajuns la putere falsele valori, cum sunt puterea financiara, marcile hainelor, imaginea si altele. Evident, este mai usor pentru adolescenti sa-si construiasca o imagine decat o personalitate, deoarece cea de a doua nu este inca conturata clar.
Pentru a o ajuta pe nepoata dvs., incercati sa-i punctati calitatile, toate aceste parti ale ei pe care ea nu le observa si care o deosebesc de ceilalti.
Amintiti-i ca ea este iubita si apreciata in familie, ajutati-o sa observe pentru ce este apreciata la scoala si in grupul de prieteni. Pentru ce o cauta prietenele ei? Pentru ca se simt bine in preajma ei, pentru ca le poate ajuta la studiu etc.
Incercati sa gasiti impreuna cu ea cat mai multe motive pentru care este apreciata de cei din jur. Astfel va descoperi cine este si va renunta sa vada numai cine nu este.
In ceea ce priveste relatia ei cu verisorul, o puteti ruga sa va ajute. Puteti sa o implicati in diverse jocuri educative, eventual chiar sa o incurajati sa vina cu idei pentru dezvoltarea, sa spunem, a motricitatii copilului, sau a cunostintelor din diverse domenii (natura, geografie etc.), chiar sa-i cereti sfatul in ceea ce priveste jocurile sau carticelele pe care le puteti folosi in acest scop.
Implicand-o in activitatile care tin de dezvoltarea armonioasa a copilului dumneavoastra, ea se va simti din nou importanta.
Mult succes!