Tacerea copiilor, ce se ascunde in spatele ei?

/ / Modificat: 2014-09-24
Tacerea copiilor, ce se ascunde in spatele ei?

Te-ai auzit spunand de multe ori despre copilul tau ca "este mai tacut din fire". Incepusei sa te obisnuiesti chiar cu firea lui introvertita si cu lipsa comunicarii, dar totusi pare sa ascunda mai mult de atat. El nu rade, nu plange, nu vorbeste, nu tipa, pur si simplu nu are reactii si este un prizonier al tacerii. Afla care sunt explicatiile cele mai frecvente din spatele unui copil care tace!

Uneori copiii pot sta si zile intregi fara sa scoata prea multe cuvinte, decat strictul necesar. Incerci din rasputeri sa afli care e problema, dar daca ei nu vorbesc, iar tu nu citesti ganduri, este greu sa realizezi ce se ascunde in spatele acestei stari tacute. Uneori motivele sunt simple si nu reprezinta motive de ingrijorare, insa alteori sunt serioase si pun probleme in dezvoltarea lor.

Unul dintre motive pentru care ar putea avea perioade lungi in care tace ar putea fi faptul ca micutul se joaca cu el insusi uneori si are nevoie de liniste si concentrare. Sau se poate juca cu prietenii lui imaginari, foarte intalniti la varste fragede si parte normala din dezvoltarea unui copil sanatos.

Tacerea ca forma de manifestare a tristetii si suferintei

Insa majoritatea motivelor pentru care copilul este tacut si nu are reactii penduleaza in jurul casei sau al gradinitei ori scolii sau chiar al amandurora. Daca copilul simte prea mult stres in jurul lui, in mediul in care traieste si activeaza poate alege sa nu mai vorbeasca..

Dea semenea, daca are impresia ca tot ceea ce spune supara parintii (acestea provenind si din criticile si invinuirile dese parintilor la adresa lui) atunci se cufunda in universul tacerii.

Daca exista o mutare recenta in care copilul este dezradacinat de locurile in care s-a nascut si a locuit o mare parte din timp acest lucru il poate marca si ii poate crea o stare de anxietate si resentimente, iar tacerea este doar un mod de a exprima starea lui interioara.

In cazul in care copiii sunt hartuiti sau se simt intimidati, amenintati la gradinita sau scoala, copiii se pot izola si retrage in sine si pot alege sa nu mai vorbeasca ca mod de exprimare al suferintei. In loc sa planga, sa tipe si sa se agite, micutii se retrag intr-un colt al tacerii.

Copilul abuzat (emotional, fizic, sexual) este un copil traumatizat, care sufera profund uneori pentru ca nu intelege, alteori pentru ca stie ca "este rau" ce i se intampla, dar nu se poate descurca singur cu ce simte si traieste.

Tensiunile din familie, divortul, separarea parintilor, violenta fizica – toate acestea isi pun amprenta asupra copilului, chiar daca este implicat indirect in mijlocul conflictului. Copilul aude, vede, simte si se manifesta chiar daca nu in cel mai clar mod. Niciodata nu este prea mic ca sa sufere. Daca nu stie sa isi exprime emotiile, alege sa taca!

Cum recunosti un copil care sufera in tacere?

Copilul tacut care sufera si care ascunde probleme interioare profunde este un copil care se imbolnaveste des. Este predispus multiplelor afcetiuni comune sau nu. Acesta este modul prin care corpul lui arata ca sufera, modul in care copilul "comunica" suferinta lui, atunci cand verbal nu poate. Simptomeele frecvente ale acestor copii sunt:"

  • dureri de burta;

  • ameteli;

  • dureri de cap;

  • stari de voma;

  • febra etc.

Cum ajuti copilul?

In primul rand, inarmeaza-te cu rabdare si incearca sa faci pasi mici, dar siguri in a incerca sa stabilesti o punte de comunicare cu micutul tau. Vorbeste cu el si incearca diverse modalitati verbale de a-l ajuta sa exprime ceea ce simte, ce il deranjeaza si ce il supara. S-ar putea sa iti ia ceva timp, dar vei gasi canalul potrivit de comunicare. Asigura-l ca esti mereu dispusa sa vorbesti cu el atunci cand se va simti pregatit.

Daca nu reusesti sa faci progrese, apeleaza la un psiholog pentru copii.

Taguri Emotii copii Suferinta tristete copii

Articole recomandate

Citeste si despre