Teama de teste si concursuri la copii

/ / Modificat: 2016-04-01
Teama de teste si concursuri la copii

De obicei, copiii sunt curajosi, increzatori in fortele lor, neinfricati. Temerile lor apar ori ca urmare a unor experiente ce s-au finalizat cu un esec, ori sunt anxietati ce sunt declansate de diverse atitudini ale parintilor sau profesorilor. 

In cazul examenelor, concursurilor sau tot ce presupune ideea de evaluare, la clasele mici, teama se naste de cele mai multe ori din cauza unor dascali prea exigenti sau rigizi, sau datorita actiunii competitive a parintilor. 

Exemple:

- daca doamna invatatoare i-a "punctat" copilului, in primele ore, greselile in fata intregii clase, cu siguranta acesta va avea emotii la fiecare urmatoare evaluare. La esecul scolar propriu-zis, se adauga si rusinea, scaderea stimei de sine, datorate expunerii in fata celorlalti. 

- atunci cand mama/ tata apostrofeaza copilul atunci cand vine cu o nota slaba, spunand - "De ce X a putut sa ia 10...si tu...?", sau "Data viitoare, daca mai vii cu nota...vei pati...", acesta va dezvolta o teama de evaluare, ce are de fapt in spate, teama de "represalii". El nu stie "de ce X a luat o nota mai mare", concentrarea parintilor trebuie sa fie pe a ajuta copilul sa-si constientizeze propria greseala si de a sti cum sa-si mobilizeze pe viitor, propriile resurse.

- o clienta, acum manager de resurse umane la o companie multinationala, imi povestea acum cateva luni, despre teama ei de a face o prezentare, teama ce izvora din clasele primare, cand parintii i-au spus - "Nu ridici mana sa vorbesti la scoala, decat daca stii foarte bine raspunsul!". Cam greu pentru un copil sa fie sigur "cat de bine stie raspunsul", iar scoala se presupune ca este un cadru in care INVETI, deci este normal sa mai si GRESESTI!. Rezultatul a fost ca, de fiecare data, ca sa nu greseasca, nu mai ridica mana. Astfel, in timp, si-a blocat acest impuls de se manifesta.

Din pacate, se folosesc destul de des acest tip de metode, cu scopul gresit de a-l "mobiliza" pe copil, dar efectele sunt de cele mai multe ori contrare, blocante, pentru o perioada lunga de timp.

Daca nu au existat astfel de experiente si exista totusi o teama de examene, atunci cauza se poate gasi intr-un esec ce a determinat o pierdere considerata la acel moment importanta (materiala, afectiva, de pozitie sau statut), sau un esec ce a produs in timp anumite sentimente de vinovatie.

Este important sa se apeleze din timp la ajutorul unui psihoterapeut, pentru a se determina cauzele si pentru a se realiza un travaliu de depasire a acestor temeri.

Anca Kosina, psiholog si psihoterapeut in cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament

Adresa: Str. Alexandrina nr. 20 - 22, sector 1, Bucuresti 

Tel programari: 0219432

logo_provita

Taguri Teama esec copii

Articole recomandate

Citeste si despre