Teama de zborul cu avionul la copii

/ / Modificat: 2010-07-12
Teama de zborul cu avionul la copii

Teama de zborul cu avionul este destul de comuna, mai ales in randul copiilor care au avut o experieta legata de zborul cu avionul. Unii copii pot fi foarte incantati de idea de a zbura cu avionul, asa cum sunt incantati de vacanta in sine. Totusi, pentru altii copii, idea zborului cu avionul duce la lacrimi, griji si senzatii biologice ca batai rapide ale inimii, transpiratie abundenta si tensiune musculara.

Sunt cateva situatii prin care copilul poate dezvolta aceasta teama de zbor cu avionul si uneori sunt combinatii de factori care contribuie la generarea fricii excesive. In primul rand, copiii care au avut parte de un zbor mai turbulent sau traumatic in orice fel, pot dezvolta ganduri si sentimente negative legate de zborul cu avionul din cauza experientei lor anterioare.

Influenta celor din jur in dezvoltarea fricii de zbor

Alti copii pot dezvolta aceasta teama de zbor cu avionul doar prin observarea comportamentului de teama al celor din jur, precum un frate sau un prieten care plange si spune cat este de speriat de zborul cu avionul.

In al treilea rand, unii copii pot dezvolta teama de zbor cu avionul din cauza informatiilor transmise prin intermediul stirilor, emisiunilor tv, ziarelor si altor surse media. In general, accidentele de avion sunt descrise foarte detaliat si este folosit un limbaj care provoaca teama.

Unii copii se poate sa fi experimentat unele sau chiar toate aceste situatii. De exemplu, un copil se poate sa fi avut un zbor cu turbulente in care unul din fratii/prietenii sai si-a exprimat foarte clar senzatia de teama si apoi a urmarit si la televizor emisiuni despre accidente de avion. Toate acestea ii fac pe cei mici sa traga concluzia ca accidentele de avion sunt mult mai des intalnite decat in realitate.

De fapt, zborul cu avionul ramane cea mai sigura modalitate de calatorie. Studii recente estimeaza ca probabilitatea de a-ti pierde viata intr-un accident de avion este de 1 la 11 milioane, in timp ce intr-un accident de masina este de 1 la 5000.

Cum scapam copilul de teama de zbor?

Deci, ce pot face parintii pentru a-si ajuta copiii sa scape de teama de zbor cu avionul?

In primul rand este foarte important ca cel mic sa obtina informatii corecte despre zborul cu avionul si despre cat este de sigur. Obtinerea unor informatii precise il va ajuta sa isi schimbe parerea despre zborul cu avionul. Copiii trebuie incurajati sa vorbeasca despre partea pozitiva si captivanta a calatoriei, iar parintii pot incuraja discutia vorbindu-le copiilor despre zborul cu avionul intr-o maniera cat mai pozitiva.

Daca teama copilului persista si intervine in functionalitatea familiei (de exemplu copilul refuza sa zboare cu avionul si nu vrea sa mearga in vacanta), este indicat sa se apeleze la un ajutor profesionist. Psihologii ii pot ajuta pe copii sa isi schimbe gandurile, sentimentele si comportamentul fata de zborul cu avionul, pentru ca ei sa poata face fata mai usor situatiei.

De asemenea, exista terapia prin "realitate virtuala" care le permite copiilor sa experimenteze un zbor cu avionul folosind aceasta tehnologie. Totusi, se pare ca cea mai eficienta modalitatea de a elimina teama de zbor cu avionul este de a face in realitate o calatorie in zbor. Deseori, copiii se descurca foarte bine o data ce au reusit sa isi reconsidere gandurile si sentimetele legate de zborul cu avionul.

Taguri Teama la copii Frica la copii

Articole recomandate

Citeste si despre