Treci printr-un divort devastator? 6 moduri in care-ti poti ajuta copilul sa faca fata schimbarilor

/ / Modificat: 2024-07-12
Treci printr-un divort devastator? 6 moduri in care-ti poti ajuta copilul sa faca fata schimbarilor

Vindecarea propriei inimi frante dupa divort poate fi o calatorie lunga si cuprinzatoare. Dar gandul de a vindeca inima copilului tau dupa divort iti poate taia respiratia. Copiii divortati sunt victime nevinovate si neputincioase - victime colaterale care nu au niciun cuvant de spus in implozia familiilor lor. Prin natura lor, copiii sunt rezistenti. Dar modul in care reactioneaza si se adapteaza in cazul divortului depinde de o serie de factori, inclusiv de varsta, personalitate si circumstante. Iar succesul in vindecarea suferintei unui copil din cauza divortului vostru depinde in mare masura de tine - de modul in care reactionati, te adaptezi si comunici.

 
Modalitati vindecatoare de a-ti ajuta copilul sa faca fata unui divort devastator

 

1. Tine departe lucrurile urate 

Nu va certati niciodata in fata lor si nu discutati probleme juridice in fata lor. Daca ai nevoie sa iti descarci negativitatea sau sa ai o "sesiune de blamare", fa acest lucru cu terapeutul sau un prieten de incredere. Dar nu vorbi niciodata in mod dispretuitor despre fostul sot in preajma copiilor. In mintile lor in curs de dezvoltare, a face acest lucru echivaleaza cu dezaprobarea lor. Copiii nu sunt doar raniti si confuzi, ci sunt si extrem de vulnerabili si impresionabili. Ultimul lucru pe care ar trebui sa-l creada vreodata este ca sunt cumva de vina sau ca vor pierde dragostea parintilor lor.

 

2. Reaminteste-le ca nu este vina lor si ca ii vei iubi intotdeauna

Divortul este una dintre cele mai confuze experiente prin care pot trece copiii. "Cum pot sa am incredere ca mami si tati ma vor iubi mereu daca au incetat brusc sa se mai iubeasca?" Explica-le ca uneori parintii nu pot trai impreuna intr-un mod fericit si sanatos, dar nu inceteaza niciodata sa-si iubeasca copiii. Acesta este un mesaj pe care va trebui sa il repeti de nenumarate ori, atat in cuvintele tale, cat si in comportamentul tau.

 

3. Fii previzibil/a

Surprizele sunt pentru petreceri, nu pentru divorturi. Atunci cand ceva urmeaza sa afecteze viata sau rutina copiilor, acestia au dreptul sa stie din timp. Copiii nu ar trebui sa se astepte sa fie socati de alegerile si comportamentul parintilor lor.

 

4. Pastreaza rutinele cat mai normale posibil

O mare parte din vindecarea inimii unui copil dupa divort consta in a nu face lucruri care sa-l raneasca si mai mult. Singura mare consistenta - o familie intacta - a fost deja luata. Singurul lucru care va mentine un copil cu picioarele pe pamant si capabil sa se adapteze este sa aiba cat mai multa normalitate posibil. Scoala, prietenii, activitatile, ritualurile - de la lucrurile mari la cele mici, aceste rutine pot fi un balsam pentru inima unui copil.

 

5. Mentine un limbaj si ofera explicatii adecvate varstei

Copiii nu trebuie sa stie "de ce" are loc divortul vostru. Dar au nevoie si merita sa stie cum se va schimba viata lor. Vorbeste in functie de varsta emotionala si intelectuala a copiilor. Si fii pregatit/a sa raspunzi la intrebari si sa le asculti si sa le validezi sentimentele.

 

6. Incurajeaza si sustine relatia copilului cu celalalt parinte

Indiferent de regimul de custodie, asigura-te ca cel mic stie ca stii cat de important este celalalt parinte pentru el. Vorbeste cu sustinere, incurajeaza apelurile telefonice si comunicarea si fii cat se poate de flexibil fata de cealalta relatie. Nu uita, vindecarea inimii unui copil dupa divort incepe cu prioritizarea copilului tau.

 

https://www.yourtango.com/family/healing-way-help-child-cope-after-devastating-divorce

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Divort parinti Schimbari de atitudine

Articole recomandate

Citeste si despre