Tulburarea bipolara se caracterizeaza prin schimbari bruste de dispozitie ale unui copil intr-o combinatie de depresii extrem de severe si episoade maniace. Este o tulburare maniaco-depresiva cu simptome care pot aparea din copilarie si care difera de cele ale afectiunii la adulti. Afla cum sa deosebesti un copil trist de unul depresiv sau care sufera de tulburare bipolara!
Ce este tulburarea bipolara?
Tulburarea bipolara are asa cum ii spune si numele 2 poli in componenta ei: una depresiva si alta maniacala. Ea este confundata adesea cu depresia, insa trebuie clarificat faptul ca simptomele acesteia din urma sunt lipsite de episoadele maniacale speficie sindromului bipolar.
Care sunt simptomele sindromului bipolar pediatric?
Exista doua tipuri de simptome interrelationate intre ele in diagnosticarea acestei afectiuni. Unele sunt specifice depresiei, altele sunt conectate cu episoade maniacale. Cand acestea survin impreuna, se numeste ca acel copil sufera de tulburare bipolara.,
Simptome asociate depresiei
-
lipsa de interes sau chef, asociata adesea cu plistiseala;
-
agitatie si iritabilitate;
-
somn prelungit sau insomnii frecvente;
-
schimbari semnificative in apetit;
-
schimbari in nivelul de activitate zilnic, obisnuit;
-
lipsa de energie;
-
incapacitate de concentrare;
-
tristete accentuata frecventa;
-
plans din senin si frecvent;
-
scadere a memoriei;
-
manifestare a unor sentimente de vinovatie sau inutilitate;
-
comportament autodistructiv (ganduri de suicid, autovatamare).
Simptome asociate maniei
-
stare de spirit frecvent iritabila/euforica;
-
stima de sine supraapreciata (inflatia autostimei care ofera si sentimente de marire si grandoare);
-
nevoie scazuta de somn;
-
limbaj precipitat (logoree - vorbire rapida, cu intercalarea unor cuvinte intre ele etc.);
-
distractibilitate;
-
implicare excesiva in diverse proiecte si activitati (hiperactivitate);
-
abuzarea de activitati riscante care ofera placere (droguri, alcool, sex);
-
dezinhibitie.
Controverse legate de existenta tulburarii bipolare la copii
Specialistii in boli mentale nu s-au pus in totalitate de acord asupra ideii ca aceasta tulburare ar putea aparea la copii si adolescenti. Unii experti sustin ca iritabilitatea severa, instabilitatea emotionala si episoadele maniacele sunt de fapt caracteristice sindromulii bipolar si pot aparea in copilarie, necesitand tratament specific. Alti specialisti sustin ca aceasta abordare este gresita si ca de fapt este vorba despre alte tulburari asociate simptomelor.
Forme ale tulburarii bipolare
Sindromul bipolar se imparte in mai multe forme care difera in functie de severitatea simptomelor si de preponderenta lor:
-
tulburare bipolara I – depresie severa contomitenta cu manie;
-
tulburare bipolara II – depresie majora concomitenta cu hipomanie;
-
"ciclare rapida" - alternanta zilnica intre episoade de depresie, maniacale si cele de liniste.
Care sunt cauzele tulburarii bipolare la copii?
Specialistii considera ca factorii genetici stau la baza etiologiei afectiunii. Desi multi considerau ca si factorii psihologici, emotionali sau sociali sunt cauze ale sindromului bipolar, se considera ca acestia doar favorizarea declansarea lui.
Din punct de vedere neurobiologic se considera ca exista un dezechilibru intre neurotransmitatori, precum si o densitate sau sensibilitate modificata a receptorilor care stau la baza sindromului.
Cum se trateaza tulburarea bipolara la copii?
Aceasta afectiune este extrem de grava si intervine in calitatea vietii copilului. Ea poate declansa probleme la scoala in familie si chiar in comunitatea in care traieste. Tulburarea bipolara netratata conduce pe termen lung la spitalizare, abuz de droguri, accidente si chiar suicid.
Parintii care doar suspecteaza ca micutul lor ar putea suferi de sindrom bipolar trebuie sa mearga de urgenta la un psihoterapeut care este in masura sa evaluze starea lui si sa diagnosticheze tulburarea.
Terapia are o abordare multipla si se bazeaza in general pe ameliorarea simptomelor:
-
medicatie (stabilizatoare ale dispozitiei cu precautie in administrarea antidepresivelor – acestea pot da nastere episoadelor maniacale);
-
psihoterapie.
Medicatia are rolul de a reduce numarul si severitatea simptomelor maniacale. De asemenea, are rolul de a preveni depresia. Psihoterapia ajuta copilul sa recapete incredere in sine si sa isi imbunatateasca calitatea vietii sociale si personale.