Exista persoane care nu tolereaza copiii ca sa nu mai vorbim de cat de mult le deranjeaza daca acestia plang sau fac zgomot si, desi nu marturisesc niciodata deschis, trebuie doar sa te uiti la fetele lor pentru a-ti da seama ca nu vor sa-i aiba prin preajma.
Oare cum au fost ei in copilarie? Dar nu conteaza ce le convine lor, pentru ca un copil fericit tipa, alearga, sare, rade si face prostioare.
Copilul se comporta in functie de varsta lui, iar daca un micut este prea linistit si nu se joaca, atunci trebuie sa te ingrijorezi. Atata tacere poate fi de fapt un strigat de ajutor. Micutii sunt mari profesori, hai sa invatam de la ei. Te invata sa spui ce simti si sa razi cu voce tare pentru cele mai marunte lucruri.
Etapele din viata copilului
In functie de stadiul de viata in care se gasesc, este normal sa strige, sa sara sau sa alerge. Nu te supara cand acestia fac prostioare, exploreaza si experimenteaza, sunt nelinistiti, vor sa incerce totul.
Nu este nimic rau in faptul ca un copil este atat de expresiv. Insa, adultii care isi ascund emotiile pentru a da bine si care nu plang ca sa nu para slabi reprezinta un motiv de ingrijorare.
Consecintele limitarii copilului
Lasa-l sa urle
Daca il obligi sa taca, sa vorbeasca in liniste si sa stea nemiscat, el va deveni in cele din urma un adult fricos, care se teme sa-si exprime ideile, va fi nesigur pe deciziile sale si va invata sa-si reprime emotiile.
Lasa-l sa rada
Oamenilor le lipseste zambetul sincer si contagios. De-a lungul timpului vei afla ca exista locuri in care poti rade cu voce tare si locuri in care ar trebui sa taci. Treptat, el va invata regulile sociale, dar astazi, ia-ti libertatea la care ai renuntat deja.
Lasa-l sa planga
Expertii spun ca plansul nu trebuie cenzurat sau ignorat. Daca un copil doreste sa planga, lasa-l sa o faca, mai ales daca se afla in primele luni de viata. Plansul este singurul limbaj pe care il stie pentru a-i atentiona pe cei din jur ca are nevoie de ceva.