5 trasaturi ale copiilor supradotati

/ / Modificat: 2018-11-20
5 trasaturi ale copiilor supradotati

Cand ai un copil talentat sau supradotat poate fi o provocare, atat acasa cat si la scoala. Stimularea potentialului si favorizarea relatiilor este cel mai bun ajutor pe care i-l poti oferi.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 2% dintre copii sunt inzestrati sau cu potential mare. Astfel, se poate vedea ca in fiecare familie (in sensul cel mai larg), in fiecare scoala, in fiecare comunitate exista copii cu aceste capacitati exceptionale.

Copiii inzestrati nu sunt intotdeauna descoperiti de sistemul de invatamant sau de specialisti in psihologie sau psihopedagogie si chiar mai putin primesc atentia de care au nevoie pentru a-si stimula potentialul. Daca provin din medii sarace, sunt si mai greu de identificat.

Cum descoperi copiii talentati?

Majoritatea specialistilor sunt de acord ca, pentru a sti daca un copil este talentat, trebuie sa asteptati pana cand ajunge la 5 sau 6 ani. Dar sunt si altii care considera ca este posibil sa-ti dai seama de potentialul mare al copilului intre 2 si 4 ani.

Caracteristicile principale ale unui copil talentat sunt deseori interpretate gresit. Pentru psihologul clinic Linda Kreger Silverman, fondatorul Centrului de Dezvoltare Gifted din Denver, Statele Unite, copiii talentati au calitati cum ar fi:

  • Dau explicatii foarte inteligente (si foarte convingatoare) pentru ca nu fac temele sau ca nu doresc sa mearga la scoala.
  • Au o capacitate mare de a crea povestiri pline de spirit sau glume.
  • Intreaba si examineaza cu ingenuitate, punandu-i pe parinti sau profesori in incurcatura.
  • Se dedica cu multa constiinciozitate unei activitati despre care este pasionat.
  • Fac lucruri neobisnuite intr-un mod neobisnuit.
  • Sunt constienti de ceea ce este nedrept si ii apara cu curaj pe cei fara aparare.
  • Sunt capabili sa ramana calmi in vremuri de haos.

Caracteristica fundamentala: hiperexcitabilitate

Educatorii si psihologii sunt adesea constienti de hiperexcitabilitatea copiilor talentati in diferite aspecte ale dezvoltarii lor, ceea ce duce adesea la diagnostice gresite.

1. Hiperexcitabilitatea psihomotorie

Copilul inzestrat se plictiseste si se misca. Se pare ca are probleme de atentie si are episoade de hiperactivitate. Agitatia lui verbala sau fizica te poate face sa crezi ca are tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).

Atunci cand copilul este motivat de o sarcina sau "scufundat" in ceva ce-l atrage si-l fascineaza, atinge un nivel de concentrare mult mai mare fata de varsta lui. Uita de totul din jurul lui.

De asemenea, poate fi frustrat cand nu reuseste sa realizeze ceea ce intentioneaza sa faca si este o emotie pe care trebuie sa-l inveti sa o gestioneze.

2. Hiperexcitabilitate intelectuala

Copiii inzestrati au o curiozitate foarte mare pe care si-o exprima prin vorbe. In timp ce uneori isi canalizeza toata energia pe o singura tema, devine obsedat de ceea ce il atrage.

Acest interes unic in ceea ce priveste subiectele si curiozitatea poate provoca dificultati in relationarea cu colegii sai, ceea ce poate fi confundat cu tulburarea lui Asperger.

3. Excesivitatea emotionala

Parintii descriu adesea un copil talentat ca "explodeaza cu usurinta."

  • Emotionalitatea sa intensa va fi una dintre marile sale resurse atunci cand va fi adult, dar in copilarie poate fi confundata cu tulburarea bipolara, atunci cand acestea sunt departe de a fi psihotice.
  • Sensibilitatea lor ii face sa planga pentru un personaj dintr-un film sau sa se ingrijoreze de nedreptate, violenta sau probleme de mediu. Ei au constiinta sociala.

4. Sensibilitate excesiva

Ei sunt foarte deranjati de etichetele de pe haine, zgomotul clasei, mirosurile sau volumul excesiv. Aceste senzatii sunt atat de invazive incat nu se pot gandi la nimic altceva.

In general, nici parintii, nici profesorii nu inteleg aceasta sensibilitate extrema. Ei sunt catalogati ca maniaci, cand, in realitate, este ceva ce nu pot suporta.

5. Hiperexcitabilitatea imaginatiei

Copiii inzestrati par sa "traiasca in lumea lor". Ei au o enorma facilitate de a inventa, de a imagina si de a crea prieteni imaginari pentru a scapa de plictiseala pe care, de exemplu, le-o genereaza scoala.

In acest zbor al imaginatiei pot confunda realitatea cu fictiunea. Ei tind sa deseneze, sa scrie sau sa-si imagineze povesti pentru a evada dintr-o realitate care nu este atragatoare si stimulanta.

Recomandari finale

Copiii inzestrati se nasc, mostenesc potentialul din familie. Daca parintii descopera ca micutul are un potential foarte mare, primul lucru pe care trebuie sa-l depaseasca este propria teama si prejudecatile. Intr-adevar, copilul tau este diferit. Trebuie sa-l ajuti sa-si gestioneze si sa-si urmareasca potentialul.

Taguri Sfaturi copii supraponderali Copii inteligenti

Articole recomandate

Citeste si despre